Black Widow 3D (2021.)
Redatelj: Cate Shortland
Glume: Scarlett Johansson, Florence Pugh, Rachel Weisz, David Harbour

Spomenimo nekolicinu Osvetnika koji su se proslavili u obrani Zemlje od raznih opskurnih likova spremnih da je unište, kao što su božanski Thor (Chris Hemsworth), multimilijarder i znanstvenik Iron Man (Robert Downey Jr.), čovjek iz prošlosti koji gleda u budućnost Kapetan America (Chris Evans), žilava i neuništiva Black Widow (Scarlett Johansson) i naizgled destruktivni (Mark Ruffalo) koji se unutar svoje grupe sukobljavaju, ali kada treba raditi u općem interesu, zajedničkim snagama žestoko će se suprotstaviti vanjskom neprijatelju. Pridružila im se i žena sa supermanskim moćima, Kapetanica Marvel, a sve na zadovoljstvo stripovskih fanova koji svoje akcijske superjunake mogu gledati na velikom platnu. Svaki od tih junaka ima svoje filmove, a zajedno su Osvetnici u prvoj liniji obrane od raznih zlikovaca koji žele podjarmiti čovječanstvo.

Fotografiju ustupio Cineplexx

‘Black Widow’ svojevrsni je ‘spin off’, film koji se uglavnom odigrava vremenski između ‘Kapetana Amerike: Građanski rat’ i ‘Osvetnici: Završnica’. O Crnoj udovici malo znamo, osim da je aktivna u suradnji sa svojim kolegama u raznim akcijama. Kako je uopće postala Black Widow (Crna Udovica) saznajemo u ovom filmu. Odrasla je s mlađom sestrom na američkom Srednjem zapadu u obitelji prikrivenih sovjetskih špijuna (Rachel Weisz & David Harbour) koji su morali pobjeći 1985. godine, nakon što su otkriveni. Kao etablirana junakinja (Scarlett Johansson) prošlost joj se žestoko vraća tridesetak godina kasnije (2015…) u ponovnom susretu sa sada odraslom sestrom (Florence Pugh) koja je u sukobu s bivšom ekipom mladih Udovica, a koje predvodi bivši ruski špijun Dreykov (Ray Winstone) iz tajanstvene Crvene sobe. Niz odlično produciranih akcijskih scena u 3D formatu s neočekivanim preokretima ovaj film čine jednim od boljih iz ‘Osvetničke’ franšize. Miješajući fikciju i stvarnost autori postižu efekt sagledavanja bliske povijesti koja itekako utječe na naš život. Naslovna junakinja razriješila je neke dileme koje su je opterećivale čitav život. Međutim, nemojte napuštati dvoranu sve dok se završna špica ne odvrti do kraja, jer nastavak slijedi, ovaj put s Udovičinom sestrom, akcijskom Jelenom (Florence Pugh).

Podsjetimo da je Florence Pugh imala glavnu ulogu u filmovima kao što su ‘Male žene’ (2019.), ‘Festival straha’ (2019.), ‘Fighting with My Family’ (2019.) te serijalu ‘Mala Bubnjarica’ (2018.), ‘Malevolent’ (2018.), ‘Lady Macbeth’ (2016.) i ‘The Falling’ (2014.). Redateljica Cate Shortland prethodno je snimila filmove ‘Somersault’ (2004.), ‘Lore’ (2012.) i ‘Berlin Syndrome’ (2017.).

Robert Jukić, Zagreb, 11.07.2021.

Informacije o filmu:

Black Widow 3D
Marvel Studios, Truenorth Productions, 2021.
Trajanje: 133 min
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos, Dolby Digital, IMAX 6-Track
Scenarij: Eric Pearson
Priča: Jac Schaeffer & Ned Benson
Glazba: Lorne Balfe
Još glume: Ray Winstone, Ever Anderson, Violet McGraw, O-T Fagbenle, William Hurt, Olga Kurylenko, Ryan Kiera Armstrong, Liani Samuel, Michelle Lee, Lewis Young, C.C. Smiff, Nanna Blondell, Simona Zivkovska, Erin Jameson

Film je pogledan u multipleksu CineStar Kaptol Boutique Cinema

Black Widow – Movie Site
Black Widow – IMDb