22. izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat održat će se od 23. do 25. srpnja 2021. na lokacijama istarskog gradića koji već više od dva desetljeća ljeti postaje privremeno središte suvremene plesne umjetnosti. Tijekom srpnja se u Svetvinčentu pleše i o plesu promišlja – na nekoliko dana šarmantni gradić u srcu Istre tako postaje mjesto susreta brojnih umjetnika, plesnih radova i publike, razmjene ideja, sadržaja, plesa i pokreta. Ove godine Festival uključuje devet izvedbi koje se, kao i dosad, izvode na autentičnim gradskim lokacijama – u kaštelu Grimani, savičentinskom trgu te u Mediteranskom plesnom centru.


PROGRAM FESTIVALA

Petak, 23. srpnja 

21:30 / Kaštel Grimani
Lo Invisible 
No bautizados, Katia Humenyuk & Rolando Salamé, ES
Predstava plesačice i koreografkinje Katie Humenyuk i glumca i pantomimičara Rolanda Salaméa istražuje osjećaje kojima su obilježeni neki od presudnih trenutaka u ljudskom životu. Kako bi pokazali dvojnost postojanja, izvođači se poigravaju svojim tjelesnim razlikama i životnim iskustvima, okružuju se proturječnostima, uspjesima, željama i strahovima.

22:15 / Trg
Spektakl
Studio za suvremeni ples, Irma Omerzo, HR
Spektakl koreografkinje Irme Omerzo preispituje naslijeđe Studija za suvremeni ples, najstarijeg hrvatskog plesnog ansambla. Umjesto klasične hommage predstave, autorica kroz tradiciju tog ansambla postavlja pitanja o uvjetima, značenjima i razlozima zajedništva danas, na sceni i izvan nje.

23:00 / Kaštel Grimani
Prostor za revoluciju

Bitef dance company, Isidora Stanišić, RS
Rad plesne umjetnice Isidore Stanišić nastaje kao svojevrsni osvrt na obilježavanje stote obljetnice Oktobarske revolucije; no to je zapravo promišljanje o današnjem svijetu i društvenom poretku u kojem živimo; o tome gdje su danas revolucionarne ideje, i ima li društvo utonulo u senzacionalizam, šoping centre i reality programe uopće snage za otpor, bunt i promjenu?


Subota, 24. srpnja

21:30 / Kaštel Grimani
Lulu *premijera
Staša Zurovac, AT
LULU je plesno-kazališno-glazbena monodrama inspirirana dramskim komadima Franka Wedekinda Duh zemlje (Der Erdgeist) i Pandorina kutija (Die Büchse der Pandora) u režiji i koreografiji nagrađivanog plesnog umjetnika Staše Zurovca. Spomenuti plesni komad izvode brazilska plesna umjetnica i performerica Andressa Miyazato, bivša glavna plesačica Staatstheatera Darmstadt i Musiktheatera Linz te violinistički virtuoz i osnivač svjetski poznatog Balanescu Quarteta, istaknuti glazbenik i kompozitor Alexand er Balanescu.

22:30 / Trg
Plesne upute (neće zauvijek biti ovako)
Moritz Ostruschnjak, DE
Tridesetminutni solo njemačkog koreografa Moritza Ostruschnjaka koji ostaje vjeran eklektičnom stilu svojih najnovijih produkcija obiluje refleksivnim i ironičnim referencama koje prkose konkretnoj definiciji. Izvođač se probija kroz krajnje raznolik kanon pokreta i brzo izmjenjuje i zauzima položaje otpora, borbe i pobjede, poze iz stilizirane muževnosti, mladenačke kulture, klasičnog baleta, društvenih plesova i sportova…

23:00 / Kaštel Grimani 
REVEL REVEL
Roser López Espinosa, Zagrebački plesni ansambl, ES/HR
Ovaj plesni rad španjolske koreografkinje Roser López Espinosa uključuje pet žena, pet različitih univerzuma, koji ipak dijele zajedničke nazivnike, poglavlja povijesti, prijeđene putove. I odlučnost da propitkuju prirodu vlastite slobode isprepletene sa slobodom drugih u amalgam čiji je rezultat nepatvorena radost. Njihovo slavljenje nije bijeg; njihovo slavljenje je stav. Njihova odluka da izaberu radost usred kaosa i tektonskih promjena koje potresaju naš svijet.


Nedjelja, 25. srpnja

21:00 / Medit. plesni centar 
Skupa
UO 21:21, Petra Hrašćanec, HR
Petra Hrašćanec za ovu je predstavu nagrađena priznanjem za najbolju koreografiju strukovnih udruga UPUH i UPU Puls u 2020. godini. U ovom radu gledatelj sâm pronalazi značenje, a glazba, scenografija i kostimi nude višestruke mogućnosti interpretacije. U istraživanju koreografskih postavki kreće se od korskih igara kao premise zajedništva na sceni, dok se u montaži materijala najviše koriste pretapanja koja naglašavaju kaleidoskopsku prirodu događanja na sceni.

22:00 / Trg 
Druga strana: noć sanjarenja
Mixed Bag Productions, Sara Shelton Mann, USA
Od romantičnosti romana do hyperpop zazivanja suza, izvođačica Abby Crain i koreografkinja Sara Shelton Mann dijele palimpseste pokreta nadahnute njihovom dvadesetogodišnjom suradnjom.

22:30 / Kaštel Grimani
Gran Bolero
Jesús Rubio Gamo, ES
Zahtjevna i impozantna plesna koprodukcija dvaju španjolskih najvećih plesnih kuća – Madrilenian Teatros del Canal i Mercat de les Flors – predstavlja nam potpuno novu perspektivu na slavnu kompoziciju Mauricea Ravela. U koregrafiji renomiranog španjolskog koreografa Gamoa, šestero plesača iz Madrida i šestero iz Barcelone povezuje se u ovom radu kako bi kroz ples re-producirali spomenutu kompoziciju iz 1928. i to kao orkestralnu transkripciju tradicionalnog španjolskog plesa. Predstava je nagrađena priznanjem MAX (španjolska nacionalna nagrada za izve dbene umjetnosti) za najbolju plesnu produkciju 2020.


RADIONICE 

24. srpnja  / 12:15 / Mediteranski plesni centar
Kreativni kutak za profesionalce Desk Kreativna Europa – ured Kultura, voditeljica Anera Stopfer

22.-24.srpnja / Mediteranski plesni centar
Sara Shelton Mann: Radionica Alkemija pokreta

25. srpnja / Mediteranski plesni centar
Jesús Rubio Gamo: Radionica Jednostavne radnje


ULAZNICE – sve informacije o ulaznicama pronađite OVDJE.

[izvor informacije Zagrebački plesni ansambl]