Na ovogodišnjem 68. izdanju očekuje nas preko četrdeset filmskih projekcija, šest izložbi, predstavljanje knjige i bogat glazbeni program.

U Medijateci Francuskog instituta održano je press druženje uoči ovogodišnjeg, 68. Pulskog filmskog festivala. Pored predstavnika medija, filmskih umjetnika i partnera Festivala, nazočili su ravnateljica Javne ustanove Pula film festival  Gordana Restović, umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala  Pavo Marinković te predstavnici Ministarstva kulture i medija, državni tajnik Krešimir Partl, i načelnica sektora za audiovizualne djelatnosti i poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama, Vjera Matković.

Ravnateljica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović uz pohvale novom umjetničkom ravnatelju, koji se u zahtjevnim uvjetima i kratkom vremenu odlično snašao, istaknula je: “Filmovi će se  prikazivati na četiri lokacije, a s izložbama i ostalim popratnim programima ukupno je čak 13 lokacija. U Arenu se neće ulaziti s kovid putovnicama,  broj gledatelja će biti ograničen na 1500 mjesta uz poštivanje epidemioloških mjera.”

Press konferencija – Foto RJ

Pavo Marinković, od ove godine po prvi put u ulozi umjetničkog ravnatelja Pulskog filmskog festivala, nastojao je približiti prisutnima ovogodišnji program Pulskog filmskog festivala. Kako je situacija, ne samo u Hrvatskoj već i u svjetskim okvirima prošlu godinu bila izazovna za filmsku industriju, postajala je bojazan da će se na ovogodišnjoj Puli u domaćoj konkurenciji predstaviti svega dva filma. Na kraju je uvršteno šest kvalitetnih naslova, renomiranih hrvatskih redatelja. Manjinske koprodukcije prikazat će se u sklopu Međunarodnog programa, tri koje su dovršene od čak dvadesetak u postprodukciji, a bit će tu i sedam novih europskih ostvarenja, koji prikazuju društvene odnose koji su imanentni Europi i Hrvatskoj, a nalaze se u produkcijskim gabaritima hrvatske kinematografije. ‘Pokušao sam se u programskom smislu približiti onome što je naša stvarnost’, dodao je.  Po Marinkovićevim riječima, ovogodišnja je posebnost što će svaki dan festival imati neku svoju tematsku odrednicu, pa ćemo tako imati dan “politike”, dan “smijeha“, dan “adrenalina” pri čemu je posebno izdvojio svjetsku premijeru filma ‘Južni vjetar 2’, za koji kaže da već sada prodaja karata pokazuje da će publika na njega dobro reagirati. “Cilj je stvoriti tematske blokove ne bi li zadržali publiku na drugim projekcijama.

Velikim uspjehom smatra  što će žirijem Hrvatskog programa predsjedati višestruko nagrađivani scenarist i redatelj, Oskarovac Paweł Pawlikowski. “Počašćeni smo što dolazi međunarodni redatelj takvog kalibra i da je prihvatio predsjedavati pulskim žirijem. Bitno je da se naučimo gledati očima drugih, da prekinemo “ćakule” s pulskim nagradama, okrenemo se promoviranju filma i prepustimo u ruke nepristranim, pametnim ljudima koji će donijeti prave odluke”, naglasio je.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija, Krešimir Partl čestitao je umjetničkom ravnatelju  Pavi Marinkoviću, zahvalio na trudu i angažmanu. Istaknuo je kako je Marinković svojim programom pokazao zaokrete u festivalu, a posebno važnim smatra program industrije, kao potpore mladim filmskim umjetnicima, održavanje okruglih stolova o financiranju filmskih projekata i dovođenje regionalnih fondova.

  1. Pulski filmski festival počinje 17. i traje do 24. srpnja. Očekuje nas preko četrdeset filmskih projekcija, šest izložbi, predstavljanje knjige i bogat glazbeni program. Ulaznice se mogu kupiti na Festivalskom info punktu na Giardinima, na mrežnoj stranici Pula film festivala, www.pulafilmfestival.hr, na kojoj se možete informirati o projekcijama filmova i ostalih popratnih programa.

Dobro došli na 68. Pulski filmski festival!


Programi Pulica i Dizalica na 68. Pulskom filmskom festivalu

Programi Pulica i Dizalica na 68. Pulskom filmskom festivalu. Predstavljen bogat besplatan filmski program za djecu i mlade.

U sklopu programa Pulica prikazivat će se redom hrvatske premijere filmova za najmlađe, od 19. do 23. srpnja u jutarnjim satima u Istarskom narodnom kazalištu.

Animirani film „Ja i gorila“ (6+), švedske redateljice Linde Hambäck, prati djevojčicu Jonnu koja živi u sirotištu, a po koju jednog dana dođe neobičan usvojitelj – gorila.

„Yakari“, redateljskog dvojca Xaviera Giacomettija i Tobyja Genkela, priča je o malom Sioux Indijancu koji slijedi trag mustanga male Munje.

Njemačka obiteljska drama redateljice i scenaristice Sarah Winkenstette, „Jako, jako daleko“ (7+), topla je priča o jedanaestogodišnjem dječaku Benu koji se s obitelji mora preseliti u obližnji grad jer njihovom selu prijeti devastacija. Film je prikazan na Međunarodnom festivalu dječjeg filma u Chicagu te na Međunarodnom filmskom festivalu u Seattleu.

Animirani film „WolfWalkers“, redatelja Tomma Moorea i Ross Stewarta, o djevojčici Robin koja zajedno s ocem, istrebljivačem vukova, stiže u Irsku, gdje unatoč zabrani odlazi u šumu i upozna neobičnu, divlju djevojčicu Mebh koja živi s vučjim čoporom. Tomm Moore, irski je animator koji se može pohvaliti trima nominacijama za nagradu Oscar, a Rossu Stewartu, dugogodišnjem Mooreovom suradniku, ovo je prvi suredateljski projekt. Uz nominacije za Oscara, Baftu i Zlatni globus ovaj je film osvojio brojne nagrade na svjetskim festivalima, a prikazan je na Filmskom festivalu u Londonu i Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.

„Tottori! Ljeto kad smo ostale same“ (7+), norveški obiteljski pustolovni film redatelja Arilda Østina Ommundsena osvojio je brojne nagrade, od kojih valja izdvojiti nagradu Cinekid, nagradu „Enfant Terribles“ za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu u Gijónu te posebno priznanje žirija na Međunarodnom festivalu mlade publike – Ale Kino!

Filmovi iz programa Dizalica svoje će, projekcije, imati na Kaštelu. Riječ je o pet filmskih uradaka koji su uvršteni u programe brojnih svjetskih festivala, a u Puli će imati svoje hrvatske premijere.

„Sestra“ Svetle Cocorkove, bugarske redateljice, glumice i producentice, priča je o majci koja s dvije kćeri živi u malom bugarskom mjestu, boreći se da preživi. Film je osvojio nagrade na brojnim festivalima; posebno priznanje na Filmskom festivalu u San Sebastiánu (New Directors Award), nagradu mladog žirija Međunarodne federacije kritičara na Filmskom festivalu u Varšavi, nagradu za najbolji film na filmskom festivalu u Cottbusu te Grand Prix na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji.

Darragh Carey višestruko nagrađivani irski redatelj i scenarist i Bertrand Desrochers, kanadski scenarist i redatelj, režirali su „Priču iz Brixtona“, film o Benjiju, povučenom štreberu iz Brixtona koji se zaljubljuje u Leahu, školsku buntovnicu i aktivisticu. Film je uvršten na filmskom festivalu Slamdance i filmskim festivalima u Glasgowu i Šangaju.

Ukrajinski film „Stop-Zemlja“, dugometražni prvijenac redateljice, scenaristice i montažerke Katerine Gornostaj priča nam o trima najboljim prijateljicama Maši, Jani i Senji, maturanticama koje pod stresom zbog školskih obveza, ali i vlastitih osobnih želja, nadanja i svakodnevnih problema, čekaju da im život uistinu započne. Film je nagrađen kao najbolji u sekciji Generacija 14 plus na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2021. godine.

Film „Čopor“, češkog redatelja Tomaša Polenskog redatelja, scenarista, snimatelja i montažera o talentiranom 16-godišnjaku Davidu kojem je dijagnosticiran dijabetes i koji se istovremeno pridružuje hokejaškom klubu Vukovi gdje nailazi na neodobravanje i zlostavljanje od strane suigrača, osvojio je posebno priznanje na Međunarodnom filmskom festivalu za djecu i mlade u Zlínu.

Film „Jumbo“, Zoé Wittock, francuske redateljice, scenaristice, glumice i snimateljice, nominirane za Europsku filmsku nagradu – Europsko otkriće godine. svoju je svjetsku premijeru imao na Sundance Film Festivalu 2020. godine, a uvršten je i u program Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu 2020 (Generacija 14plus). Film nam priča o povučenoj djevojci Jeanne kojoj se život mijenja iz korijena nakon što u zabavni park u kojem radi stigne najnovija atrakcija – Jumbo.


FILMOVI U NASTANKU – WORK IN PROGRESS PITCH 

U svibnju ove godine predstavnici filmske industrije pozvani su da projekte u fazi postprodukcije prijave u industrijski program 68. Pulskog filmskog festivala – „Filmovi u nastanku”. Prijave su otvorene za sve projekte unutar kategorije Hrvatskog filma i manjinske hrvatske koprodukcije Međunarodnog programa. Program je, u odnosu na prethodne godine, izmijenjen i dopunjen na način da projekt predstavlja redatelj, producent ili koproducent filma na engleskom jeziku, i to u prvom redu delegatima međunarodnih filmskih festivala, prodajnim agentima i distributerima.

Odabrani projekti su: Dejavu, redatelj Nevio Marasović, produkcija ŠVENK (Hrvatska),  Garbura, redatelj Josip Žuvan, produkcija MAXIMA FILM (Hrvatska, Srbija), Kapa, redatelj Slobodan Maksimović, produkcija SENCA STUDIO (Slovenija, Luksemburg, Hrvatska, Slovačka), Ljeto kad sam naučila letjeti, redatelj: Radivoje Andrić, produkcija SENSE PRODUCTION (Srbija, Hrvatska, Bugarska), M, redatelj Vardan Tozija, produkcija FOCUS POCUS FILMS (Sjeverna Makedonija, Hrvatska, Kosovo, Francuska), Nosila je rubac črleni, redatelj Goran Dukić, produkcija ŠVENK (Hrvatska, Sjeverna Makedonija),  Praznik praznine, redatelj Jasmin Duraković, produkcija UG SCENA (BiH, Hrvatska), Šesti autobus, redatelj Eduard Galić, produkcija MISSART (Hrvatska), Trag divljači, redatelj Nenad Pavlović, produkcija REŽIM (Srbija, Hrvatska) i Tragovi, redateljica Dubravka Turić, produkcija KINORAMA (Hrvatska, Latvija, Srbija).

Program je natjecateljskog karaktera, a o najboljem projektu odlučuje međunarodni ocjenjivački sud, sastavljen od stručnjaka iz područja filmske produkcije i plasmana, koji će dodijeliti vrijedne nagrade.

Vanja Kaluđerčić direktorica je Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu (IFFR) s bogatim 20-godišnjim iskustvom rada u filmskoj industriji. Radila je kao direktorica akvizicija globalne streaming-platforme MUBI te na Festivalu europskog filma Les Arcs, Sarajevo Film Festivalu, Nizozemskom filmskom festivalu (NFF), kao i na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu na kojem je osnovala industrijski program IFFR Talks & Masterclasses od 2016. do 2018. Simon Perry, kao neovisni producent, tijekom 1980-ih bio je producent ili koproducent deset dugometražnih filmova. Od 1991. do 2000. vodio je nacionalnu filmsku agenciju British Screen koja je financirala 150 filmova britanskih i europskih redatelja (primjerice Plačljivu igru Neila Jordana, Orlanda Sally Potter, Topsy-Turvy Mikea Leigha, Kruh i ruže Kena Loacha, Edwarda II. Dereka Jarmana, Prije kiše Milča Mančevskog i Ničiju zemlju Danisa Tanovića. Od 2006. do 2010. vodi Irski filmski odbor. Tijekom 2015. i 2016. vodi međunarodnu produkciju u Film i Västu u Švedskoj, najvećem regionalnom fondu u Skandinaviji. Do 2018. bio je predsjednik ACE Producers, amsterdamskog pružatelja naprednog usavršavanja za producente, gdje i nadalje radi kao viši konzultant. Xavier Henry – Rashid, osnivač je londonske agencije Film Republic specijalizirane za svjetsku kinematografiju i dugometražne dokumentarne filmove. Među zastupljenim filmovima nalaze se oni redateljice Pirje Honkasalo te redatelja Petera Bebjaka i Adriana Sabe, čiji su filmovi bili nominirani za nagradu Oscar. Xavier Henry-Rashid radio je kao nezavisni novinar i fotograf na raznim festivalima, uključujući Sundance London, Međunarodni filmski festival Raindance, Sheffield Doc/Fest te Filmski festival u East Endu.

Predstavnici filmske industrije, koji će svoje projekte predstaviti na 68. Pulskom filmskom festivalu, natjecat će se za značajne postprodukcijske nagrade u protuvrijednosti više od 110.000,00 kuna, o kojima će odlučiti Međunarodni ocjenjivački sud sastavljen od stručnjaka iz područja filmske produkcije i plasmana. Češki studio Sleepwalker iz Praga nagradit će jedan od projekata paketom postprodukcijskih usluga u obradi zvuka u vrijednosti od 12.000 eura, dok će dugogodišnji partner festivala, slovenska postprodukcijska kuća Teleking, osigurati postprodukcijske usluge koje uključuju obradu slike i zvuka u vrijednosti od 3.000,00 eura, a Crodux 50.000 kuna – koje se dodjeljuju producentskoj kući prema ocjenjivačkom sudu žirija.

Program će se održati 21. srpnja u Kinu Valli, zatvoren je za publiku i mogu mu prisustvovati samo akreditirani gosti festivala.

[izvor informacije Pula Film Festival]