Ljubitelji filma i automobila došli su na svoje – “Brzi i žestoki 9” upravo igra u multiosjetilnim 4DX kinima. 4DX verzija prijašnjeg nastavka “Brzi i žestoki 8” bila je jedna od najboljih 4DX konverzija ikada, a i posljednji nastavak odlično je prilagođen za 4DX.

“Brzi i žestoki 8” pružio je različite fizičke simulacije doživljaja vožnje po cesti, snijegu i ledu, dok je “Brzi i žestoki 9” to obogatio novim doživljajem vožnje po drumskim cestama i cestama popločanim granitnim kockama. Doduše ponekad je to teško primjetiti radi bombardiranja raznih osjatila u isto vrijeme. Paljenje automobila, brundanje mašine i davanje gasa također je odlično zahvaljujući hidraulički kontroliranim sjedalima koja simuliraju pokret i vibraciju.

Fotografiju ustupio TB

U prvom dijelu filma ne koriste se pretjerano efekti pomicanja i letenja kamere (i automobila!), no to je stoga da bi više došli do izražaja u završnoj akcijskoj sekvenci. Riječ je o ludoj jurnjavi sa super jakim magnetima za privlačenje i odbijanje automobila i svakojakih metalnih stvari koje su u blizini. U nekim trenucima sjedala se ponašaju kao magnetski privučeni automobili koji se razbacuju po ulicama poput dječjih autića. Upravo to je jedan od razloga zašto film treba gledati u kinima – dojmljivost. Automobili nisu velićine autića na kućnom monitoru ili tabletu, već prave veličine automobila na kino platnu.

Efekt paljenja automobila, brundanja mašine, davanje gasa i vožnje je besprijekoran, zahvaljujući hidraulički kontroliranim sjedalima koja su simulator pokreta i omogućuju gibanje i vibraciju. Sjedala u kombinaciji s vjetrom briljiraju u sceni raketiranja automobila u orbitu, gdje usput nude i zanimljiv dojam bestežinskog stanja.

Cijelo vrijeme ima dosta puhanja vjetra (ponesite majicu dugih rukava) i škakljanja nogu (kočenje i sudaranje automobila, sklizanje likova po podau i sl.). Do izražaja su došla i stroboskopska svjetla, koja u jednom trenutku pri pucnjavi dvorana gotovo potpuno biva osvjetljena. To je vrlo jednostavan ali dojmljiv efekt kojim se postiže voluminoznost dvorane i imerzija gledateljskog s filmskim prostorom.

Miris, snijeg, mjehurići i dim nisu imali prilike biti korišteni u filmu, dok su mlaznice zraka korištene dosta efektno (barem na sjedalu koje je mene zapalo – slučajno je to bilo sjedalo F9, inače službeni američki naslov filma!). U jednoj sceni negativac uperi pištolj prema kameri, a jedan od junaka ga udari u ruku i odvrati pucanj u stranu. Tada metak prođe pored glave – ravno kroz kosu, da se čovjek refleksno trgne!

Brzi i žestoki 9 – Movie Site
F9 – IMDb

Tihoni Brčić