Samuel Beckett: Konec igre, režija Diego de Brea [29. 6. 2021. predpremierno na Velikem odru Drame]

SNG Drama Ljubljana zaokrožuje repertoar sezone 2020/21 z absurdistično-distopično enodejanko Konec igreki ob »tragikomediji v dveh dejanjih« Čakajoč Godota velja za eno najznamenitejših del irskega dramatika in vsestranskega ustvarjalca Samuela Becketta. Dramo Konec igre je prevedel Srečko Fišer. Režiser uprizoritve je Diego de Brea, dramaturginja Mojca Kranjc, scenograf Diego de Brea, kostumograf Blagoj Micevski, oblikovalca svetlobe Metod Novak in Diego de Brea, lektorica Klasja Kovačič, hospitantka Alja Bračun. V uprizoritvi igrajo Matija Rozman, Veronika Drolc, Jurij Zrnec in v alternaciji Igor Samobor in Gregor Baković.

Fotografiju ustupila SNG Drama Ljubljana – Foto Peter Uhan

Predpremiera na Velikem odru SNG Drama Ljubljana bo v torek, 29. junija, ob 20.00, slavnostna premiera v soboto, 4. septembra, in prve ponovitve od 6. do 9. septembra 2021. Vstopnice bodo na voljo na naslovu drama.kupikarto.si in pri blagajni Drame.

Konec igre nas seznani s štirimi tako in drugače zaznamovanimi in onemogočenimi antijunaki. Te osebe z nenavadnimi imeni so sicer zdrave (niso bolne ali okužene), a vsaka na svoj način invalidne, poškodovane, onemogočene, nebogljene. Hromi in slepi gospodar Hamm (Igor Samobor / Gregor Baković), njegov zvesti in za sedenje nesposobni služabnik in posinovljenec Clov (Jurij Zrnec) ter Nagg (Matija Rozman) in Nell (Veronika Drolc), v smetnjaku ždeča Hammova oče in mati, životarijo v zaklonišču sredi opustošenega niča. Trije od njih sicer vidijo, a gleda in poroča o svetu zunaj lahko samo eden, saj edini zmore splezati na lestev, prislonjeno k oknu, in na način teihoskopije poroča o svetu zunaj, ki da je ena sama negibna sivina – ali pa si to le izmišljuje in je to pač njena igrica v seriji točk, ki »se jih grejo« osebe. Le še to, kar uprizorijo, je življenje in v tej improligi ne izbirajo sredstev: nekaj vzamejo pri starih Grkih, kaj drugega sunejo commedii dell’arte, mimogrede citirajo Biblijo in se navežejo na Hegla, pa tudi kakšen star judovski vic jim pride prav. V začarani krog ničevosti ujeti kvartet se brezizhodno prebija skozi čas z grotesknimi poskusi uprizarjanja življenja …  »Na tem svetu torej Beckettov junak nima ničesar razen zavedanja lastnega niča – že golo naključje mu lahko vzame vse –, ima pa še moč, da reče »Jaz«. Z nogami v blatu in z nikoli doseženim nebom potuje svojemu neizbežnemu samouničenju naproti,« je v napovedi uprizoritve zapisal Diego de Brea.

Enodejanko Konec igre je Beckett napisal v francoščini, jo naslovil s Fin de Partie in jo posvetil Rogerju Blinu (dve desetletji pozneje je Blin v ljubljanski Drami postavil Valle-Inclánove Božje besede), režiserju krstne uprizoritve Godota (Pariz, januar 1952). A četudi je bila uprizoritev zelo uspešna, se Blinu v istem mestu ni posrečilo najti gledališča, ki bi bilo pripravljeno sprejeti naslednjo Beckettovo igro; tako je Konec igre doživel praizvedbo aprila 1957 – v francoščini in s francoskimi igralci – v londonskem Royal Court Theatru. V angleščini je bil v avtorjevem prevodu in z naslovom Endgame prvič uprizorjen januarja 1958 v New Yorku. V slovenščini je bil prvič na repertoarju v mariborski Drami leta 1983 v režiji Igorja Likarja.

SAMUEL BECKETT
KONEC IGRE

Fin de partie / Endgame

Prevajalec SREČKO FIŠER
Režiser DIEGO DE BREA
Dramaturginja MOJCA KRANJC
Scenograf DIEGO DE BREA
Kostumograf BLAGOJ MICEVSKI
Oblikovalca svetlobe METOD NOVAK, DIEGO DE BREA
Lektorica KLASJA KOVAČIČ
Hospitantka ALJA BRAČUN

Igrajo
MATIJA ROZMAN
VERONIKA DROLC
IGOR SAMOBOR / GREGOR BAKOVIĆ
JURIJ ZRNEC

VELIKI ODER, SEZONA 2020/21
PREDPREMIERA V TOREK, 29. JUNIJA, OB 20.00 na Velikem odru
PREMIERA V SOBOTO, 4. SEPTEMBRA, OB 20.00 na Velikem odru
PONOVITVE 6., 7., 8. in 9. SEPTEMBRA na Velikem odru

[izvor informacije SNG Drama Ljubljana]