Profile (2018.)
Redatelj: Timur Bekmambetov
Glume: Valene Kane, Shazad Latif, Christine Adams, Amir Rahimzadeh

Redatelj i producent Timur Bekmambetov poznat je po nekoliko spektakularnih visokobudžetnih filmskih hitova kao što su ‘Tražen’ (2008.), ‘Abraham Lincoln: Lovac na vampire’ (2012.) te nove verzije ‘Ben-Hura’ (2016.). Njegov ‘Profil’, međutim, ‘komorni’ je triler koji se cijelo vrijeme odigrava na kompjuterskom ekranu. Nešto slično vidjeli smo nedavno u hororu ‘Gost’ (Host, 2020.) Roba Savagea u kojem grupa prijatelja priziva duha. Tijekom lockdowna zbog Covida mladi se nalaze putem Tik-Toka i započinju seansu. Računalni ekran podijeljen je na njihove profile i tako tijekom cijelog filma pratimo na kompjuterskom ekranu što se događa.

Fotografiju ustupio Editus

U ‘Profilu’ nezavisna novinarka Amy (Valene Kane) stvara na internetu lažni profil kako bi istražila ISIL-ovsku mrežu koja putem interneta vrbuje mlade djevojke da im se pridruže u Afganistanu ili nekoj drugoj državi koja je djelomično pod njihovom kontrolom. Problemi nastaju kada djevojke spoznaju da je sve ono što im je obećano prevara i manipulacija, a one koje se pokušaju vratiti završe teško kažnjene. Amy pokušava naći čovjeka koji vrbuje. Abu Bilel Al-Britani (Shazad Latif) rođen je u Engleskoj, i razočaran u sustav stavio se u službu nedemokratskog režima, duhovit i šarmantan, u razgovorima uspijeva se ‘podvući pod kožu’ svojoj sugovornici, koja se predstavlja kao djevojka koja se želi pridružiti istomišljenicima u borbi za pravedniji svijet…

Sve se to odigrava na kompjuterskom ekranu, vizualno oživljeni drugim sadržajima. Dok razgovara sa sugovornikom, Amy gleda razne vijesti, tu su i dokumentarci koji ocrtavaju stanje stvari. ‘Profil’ je, unatoč ograničenjima forme, dinamičan i napet film koji sugestivno prikazuje praksu manipulacije u kojoj mogu žrtvom postati i oni koji su uvjereni da ne mogu. Internet ima i mračnu stranu, jer iza mnoštva profila kriju se i likovi koji nastoje postići mračne ciljeve. Film je snimljen prema istinitim događaju, i u završnoj špici saznajemo neke činjenice koje su se dogodile nakon tog internetskog susreta novinarke i agenta za vrbovanje. Film koji bi mogao ući u literaturu programa medijske kulture.

Robert Jukić, Zagreb, 09.06.2021.

Informacije o filmu:

Profil
Bazelevs Entertainment, TABBAK, 2018.
Trajanje: 106 min
Format: 1.78 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Britt Poulton, Olga Kharina & Timur Bekmambetov
Based on the novel “In the skin of a Jihadist” by Anna Érelle
Glazba:
Glume: Morgan Watkins, Kate Watson, Kelley Mack, Eloise Thomas, Emma Cater, Therica Wilson-Read

Film je pogledan u multipleksu CineStar Branimir

Profil – Movie Site
Profile – IMDb