Dugo očekivana kazališno-plesna predstava „Izlazak“, umjetničke organizacije ARKTIK – Institut za budućnost, koja za cilj ima srušiti predrasude o (ne)mogućnostima starijih osoba, premijerno će se izvesti u četvrtak i petak, 17.i 18. lipnja, u KUC Travno, s početkom u 19:30 sati.

U predstavi sudjeluje deset izvođačica na pozornici te dvoje putem videa, svi starosti od 60 do 94 godine. Oni plešu, glume, pjevaju, govore i to na čak pet jezika čime se želi oslikati ljepota zvuka različitih jezika čak i kada se značenje izgovorenog ili otpjevanog teksta sasvim ne razumije.

Fotografiju ustupio Arktik

„Želimo pokazati koliko osobe starije životne dobi mogu – na daskama koje život znače, ali i u ostalim sferama života. U predstavi ćemo jasno vidjeti kako scensko neiskustvo polaznica ne mora utjecati na kvalitetu predstave ako postoje entuzijazam, srčanost i želja za stvaranjem. Sve ono u čemu su se naše polaznice iskazale na svakom od deset termina radionica koje su prethodile ovoj predstavi“, poručuju iz ARKTIK – Instituta za budućnost.

U predstavi, kao izvođačica, sudjeluje i profesionalna plesačica i koreografkinja Mirjana Preis koja ove godine obilježava pedeset godina scenskog rada, što samo ide u prilog značaju teme te inovativnosti autorskog pristupa.

„Izlazak“ je izrazito poetična predstava koja kroz pokret, tekstove samih izvođačica, glazbu autora Georgea Stanciua, koreografiju Josipe Štulić i svjetlosna rješenja Tomislava Maglečića te uz umjetničko vođenje i režiju Vesne Mačković, donosi intrigantni scenski rad.

Oslikavajući i ozvučujući razne ideje, slike i motive pojma “izlazak” publika će biti vođena kroz razne emotivne i situacijske prizore kako bi na kraju svatko sam za sebe odlučio vrijedi li i treba li izaći iz onog nečeg u čemu smo grupno ili individualno stali, zapeli, zaglavili.

Ulaznice za premijeru 17. lipnja te izvedbu u petak, 18. lipnja koja se, kao i premijera odvija u KUC Travno u 19:30 sati, moguće je rezervirati putem emaila marketing@arktik.eu ili SMS-om na broj 0992004040.

Kao i sve ARKTIK-ove predstave, ni ulaznice za „Izlazak“ nemaju određenu cijenu već, po principu inicijative “Umjetnost dostupna svima” posjetitelji nakon izvedbe sami odlučuju o iznosu koji žele dati, ovisno o zadovoljstvu odgledanom predstavom i vlastitom životnom standardu. Na taj se način podržava budući umjetnički rad organizacije ARKTIK – Institut za budućnost.

Projekt se realizira uz potporu Zaklade Kultura Nova, Grada Zagreb, Ministarstva kulture, a proizvodima su ga podržali donatori Cetina, Kraš, Kanaan, Nutty by Maja, Zdravi pinklec, Julius Meinl.

Autorski tim:

Autorica predstave: Vesna Mačković
Koreografija: Josipa Štulić
Glazba: George Stanciu
Vokal: Melita Lovričević
Oblikovanje svjetla: Tomislav Maglečič
Kostimi: Vesna Mačković
Tekstovi: Deborah Mrakovčić, Mirjana Miljković, Vesna Mačković
Video i foto snimanje: Studio De Borelli, Saša Dervišević, Hrvoje Zalukar
Video projekcije: Vesna Mačković
Maska: Iva Šimunović Lisak
PR: Izabela Laura
Volonteri: Silvia Rajković, Dora Ivković, Borna Kos, Nina Dojčinović, Lea Biličić, Kristina Sahula, Helena Lelas
U predstavi igraju Jasminka Janeš, Đurđa Štefanec, Mirjana Miljković, Ružica Majić, Branka Dragičević, Melita Brkljačić, Ljiljana Marković, Mirjana Preis, Deborah Mrakovčić, Vera Sekula, Tonka Kovačić, Pero Kavgić.

[izvor informacije ARKTIK – Institut za budućnost]