Tereza 37
Tereza 37 (2020.)
Redatelj: Danilo Šerbedžija
Glumci: Lana Barić, Ivana Roščić, Leon Lučev, Dragan Mićanović, Marija Škaričić, Goran Marković, Goran Bogdan
Žanr: drama
Trajanje: 100 min
Država: Hrvatska

Sadržaj:
Tereza ima 37 godina i već je godinama u braku s pomorcem Markom. Živi u Splitu. Upravo je doživjela svoj četvrti spontani pobačaj. Saznaje kako postoji velika vjerojatnost da nije genetski kompatibilna sa svojim suprugom. Već duže vrijeme osjeća pritisak najbliže okoline, roditelja i mlađe sestre koja ima već troje djece. Započinje preispitivati svoj rutinirani brak, susreće nove muškarce. Upoznajemo neku novu Terezu. Njezino ponašanje pokreće niz događaja koji će joj promijeniti život, u duhu njezine novostečene slobode i istine koja je samo njena.

Nagrade:
Pula 2020. Velika zlatna arena za najbolji film; Zlatna arena za režiju (Danilo Šerbedžija); Zlatna arena za scenarij (Lana Barić); Zlatna arena za sporednu žensku ulogu (Ivana Roščić); Zlatna arena za masku (Snježana Gorup); Zlatna arena za montažu (Dubravka Turić)
Zagreb Film Festival 2020. Zlatni bicikl
Balkanski festival novog filma u Stockholmu 2021. Nagrada za ženska postignuća (Danilo Šerbedžija)
FEST 2021. Najbolja ženska uloga (Lana Barić)

Tereza 37 – Movie Site
Tereza 37 – IMDb


Zora
Zora (2020.)
Redatelj: Dalibor Matanić
Glumci: Tihana Lazović, Krešimir Mikić, Lara Vladović, Maks Kleončić
Žanr: drama
Trajanje: 126 min
Država: Hrvatska

Sadržaj:
Matijina i Ikina obitelj nepovratno je oštećena tragedijom koja im se nedavno dogodila i podijeljena je oko toga treba li ostati u dolini ili otići, kako redom odlaze mještani zabrinuti nadirućim političkim ekstremizmom koji ih dijeli na odabrane i nepoželjne. Dok traje Matijin put od potpunog gubitka vjere do pronalaženja pravog sebe, zora koja obasjava dolinu otkriva da su suočavanje i borba jedino oruđe protiv traume i zla. Novi igrani film jednog od najnagrađivanijih hrvatskih redatelja Dalibora Matanića dio je Trilogije sunca (Zvizdan, Zora i Suton). U ‘Zvizdanu’ nam je Matanić suprotstavio ljubav i mržnju, u ‘Zori’ je učinio isto, samo kroz intimnu obiteljsku dramu u galopu s neonacističkim pokretom u usponu.

Nagrade:
‘Black Nights’ filmski festival u Tallinnu 2020 – glavni međunarodni natjecateljski program / Međunarodni filmski festival u Sofiji 2021. / Međunarodni filmski festival u Beogradu – FEST 2021.

Zora – Kinorama
Zora – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexx, Kino Kinoteka, Art-kino Croatia, Kino Metropolis i IMDb]