Ovogodišnji FEKP otvaramo u nedjelju. 6. lipnja u 19 sati u Kinu Tuškanac, razgovorom s jednim od većih suvremenih američkih književnika, Paulom Austerom. Paul Auster pridružit će nam se putem Zooma, a s njim će razgovarati profesor Tomislav Brlek te umjetnički voditelj FEKP-a Roman Simić. Pokrovitelj eventa je PBZ Card.

Paul Auster – foto Spencer Ostrander ; Fotografiju ustupio FEKP

Zbog epidemiološke situacije, broj mjesta je ograničen pa besplatne ulaznice preuzmite na blagajni Kina Tuškanac od 1. do 6. lipnja 2021. Blagajna je otvorena svakim danom sat vremena prije prve projekcije.

Program 20. FEKP-a će se moći pratiti i preko live streaminga na YouTube kanala FekpHrvatska. Više informacija o Festivalu i cijeli program potražite ovdje.

Pratite nas i na Fb stranici.


  1. Festival europske kratke priče

Jubilarni 20. FEKP dovodi najznačajnije američke pisce i vodi nas na otoke!

Ponedjeljak, 31. svibnja 2021.Festival europske kratke priče, najstariji festival posvećen priči, ove godine slavi 20. godišnjicu postojanja! U tih dvadeset godina festival je ugostio najveće suvremene svjetske autore i autorice, dobitnike  brojnih uglednih književnih nagrada – primjerice, na FEKP-u je gostovala i Olga Tokarczuk, dobitnica Nobelove nagrade za književnost. Ono što je još važnije od nagrada, FEKP je postao rijetko viđena simbioza pisaca i publike i istinsko slavljenje priča.

  1. FEKP održava se u Zagrebu te na otocima Hvaru i Visu, od 6. do 11. lipnja 2021.

Zagrebački festivalski program

Festival otvaramo 6. lipnja 2021. u 19 sati u kinu Tuškanac, razgovorom s jednim od značajnih suvremenih pisaca, Paulom Austerom, koji će nam se pridružiti Zoomom na velikom platnu, a s kojim će razgovarati profesor Tomislav Brlek i umjetnički direktor festivala Roman Simić. Zagrebački program narednih dana nastavljamo u Knjižari Fraktura promocijom nove zbirke priča „Mliječni zubi“ Lane Bastašić te razgovorima s legendama američke književnosti, Siri Hustvedt i Lorrie Moore. Na programu u Booksi, Lana Bastašić će razgovarati s polaznicama i polaznicima radionica kreativnog pisanja Bookse i Centra za kreativno pisanje, a čeka nas i program FEKP Unplugged: Priče na otvorenom, na kojem gostuju  velika imena domaće književne scene – Mirjana Dugandžija, Jadranka Pintarić i Edo Popović. FEKP zatvaramo 11. lipnja u 20 sati u Vintage Industrial Baru Zoom razgovorom s Lydijom Davis, proslavljenom autoricom i dobitnicom Man Bookera, nakon čega nas čeka koncert slovenskog glumca i harmonikaša Janeza Škofa.

Otvorenje, zatvaranje i program u Frakturi moći će se pratiti i uživo preko YouTube kanala FEKP-a.

O otocima na Visu i Hvaru

Na dvadeseti rođendan Festivala europske kratke priče naša su tema Otoci. Istražujemo (post)pandemijski svijet, odnos prema putovanjima, odnos tehnologije i samoće te tražimo nove jezike kojima progovara ljudska potreba za bliskošću. A gdje promišljati otoke nego na Visu i Hvaru!

  1. i 8. lipnja 2021. dio festivalske karavane gostuje na otoku Visu, i to u Kulturnom centru Vitić u Komiži i u uvali Mala Travna, kod prijatelja i suradnika festivala, pisca i gastronoma Senka Karuze. U Komiži organiziramo dalmatinsku kratkopričašku večer s Renatom Baretićem, Ivicom Ivaniševićem, Senkom Karuzom, Tanjom Mravak i Koranom Serdarević, dok na programu „Književni jazz u Maloj Travni“ svoju književnost čitaju Andrej Blatnik, Katarina Brajdić, Ivan Jozić, Zoran Ferić, Miroslav Mićanović, Robert Mlinarec i Sven Popović.

S Visa FEKP putuje na Hvar, gdje 10. lipnja u hvarskoj Venerandi nastupaju sjajni Senko Karuza, Marinko Koščec, Kristian Novak, Olja Savičević Ivančević, Zorka Bibić i Lara Stojanović. Uz poznata imena domaće kratkopričaške i književne scene, hvarsku smo večer posvetili i pričama s otoka i o otoku Hvaru. 11. lipnja putujemo malo sjeveroistočnije, u  Stari Grad i Muzej Staroga Grada, gdje otočku priču zaokružuju Renato Baretić, Andrej Blatnik, Miroslav Mićanović i Jurica Pavičić.  

Uz večernji program, na Visu i Hvaru pisci će se susresti i s učenicima osnovnih i srednjih škola i naučiti kako nove generacije zamišljaju i promišljaju književnost.

  1. FEKP organizira Hrvatsko društvo pisaca, a ostvaren je u suradnji s Ministarstvom kulture i medija, Gradom Zagrebom, Gradom Hvarom, Gradom Komižom, Turističkom zajednicom Komiže, Turističkom zajednicom Staroga Grada, udrugom Platforma, Tradukijem i svim sjajnim prostorima kulture u kojima se FEKP odvija – Kino Tuškanac, Booksa, Knjižara Fraktura, Vintage Industrial Bar, Veneranda, Kulturni centar Ivan Vitić, Muzej Staroga Grada.

Glavni sponzor festivala je PBZ, a zahvaljujemo se i ostalim sponzorima: Coca-Coli Hrvatska, Barcaffeu, Kozel pivu, Cedeviti i Sparu.

Detaljan program i popis autora i autorica pronađite na stranici Festivala europske kratke priče. Dođite na 20. FEKP i budite dio zajedničke sjajne priče!

[izvor informacije Festival europske kratke priče]