Spiral: From the Book of Saw (2021.)
Redatelj: Darren Lynn Bousman
Glume: Chris Rock, Samuel L. Jackson, Marisol Nichols

Kada je 2004. godine James Wan snimio ‘Slagalicu strave’ (Saw; 2004.), teško je tko mogao zamisliti da će jedan mali niskobudžetni horor prerasti u jednu od najznačajnijih filmskih franšiza uz ‘Petak 13’ i ‘Noć vještica’. Osnovna razlika ‘Slagalice’ od ove dvije franšize je ta što se odigrava u suvremenom svijetu opterećenom liberalnim kapitalizmom i korupcijom u svakoj pori društva, tako da je ‘Slagalica strave’ jedna od najžešćih kritika onoga što se doživljava u stvarnosti. Fanovi horora to možda i ne primjećuju, za njih je u žarištu inventivnost mučenja kojem su podvrgnute žrtve. A te žrtve nisu nevine, njihov mučitelj ih i pažljivo odabire i kažnjava za počinjena zlodjela. Ostavlja im i mogućnost spasenja, koje je opet ima strahovitu cijenu. Nema odugovlačenja, sve se odvija kao u ubrzanom filmu. Ali to gledati, za to treba imati jak želudac i biti stabilna ličnost koja može izdržati krvavu iluziju na velikom platnu.

Fotografiju ustupio Blitz

U tom kontekstu prikazivanje trilera ‘Spirala straha: Novo poglavlje Slagalice strave’ koji se ‘naslanja’ na franšizu ‘Slagalica strave’ dobilo je predikat ’18’, što znači da se film ne preporuča mlađima od osamnaest godina. A preporuka je kao crvena krpa, jer ovakvu vrstu filmova u kojima ima ‘krvi do koljena’ to je, napose za mlađu publiku, kao poziv u kino. Međutim, mladi u kinu neće vidjeti nište groznije od onoga što mogu gledati kod kuće na malim ekranima, bilo na televizijskim programima ili nosačima slike i zvuka (DVD i Blu Ray).

U slučaju ‘Novog poglavlja’ glavni negativac (za neke pozitivac?) Jigsaw (Tobin Bell) koji provodi krvavu odmazdu nad zlikjovcima, davno je odsutan jer je mrtav. Međutim, netko je preuzeo njegove okrutne metode i počinje kažnjavati korumpirane policajce. Istragu vodi detektiv Zeke Banks (Chris Rock) koji baš i nije omiljen među kolegama jer je na početku karijere zbog njegovog svjedočenja jedan kolega završio u zatvoru. Kao ‘bonus’ u istrazi dobiva pripravnika (Max Minghella) koji se pokaže sposobnijim nego što je ispočetka mislio, a koji će se pokazati ključnim u razrješavanju čitavog slučaju. Ubojica je uvijek korak ispred policije, i svako novo ubojstvo koje asocira na ‘rukopis’ Jigsawa, a u tom stilu su i poruke koje dobivaju, vodi ih do novog poprišta zločina. Problem je što stradavaju policajci koji su očigledno nešto gadno zgriješili u službi dok su trebali štiti red i zakon…

Nakon što je odglumio mafijaškog glavešinu u četvrtoj sezoni ‘Farga’ Chris Rock, koji je poznatiji kao komičar, uz glavnu ulogu u ‘Spirali straha’ pojavljuje se i kao jedan od producenata. Treba spomenuti da je svestrani Chris Rock podjednako uspješan i kao producent, scenarist i redatelj, a i skladatelj. Ulazak u žanr trilera s dobrom dozom horora također će zadovoljiti njegove fanove, jer ‘Spirala straha: Novo poglavlje Slagalice strave’ možda predstavljaju i početak jednog novog poglavlja, jer holivudski scenaristi su poprilično inventivni kada trebaju osmisliti nove nastavke. Što se redateljskog postupka tiče, u nekim dionicama prebrzo se vodi radnja, ne mareći za mogućnosti gledateljske percepcije.

Redatelj Darren Lynn Bousman specijaliziran je za horore. Osim što je snimio ‘Slagalice strave’ Dva (2005.), Tri (2006.) i Četiri (2007.), snimio je horor mjuzikle ‘Repo! The Genetic Opera’ (2008.), ‘The Devil’s Carnival’ (2012.) i ‘Alleluia! The Devil’s Carnival’ (2016.), i još neke horore, a tome drugi put.

Robert Jukić, Zagreb, 19.05.2021.

Informacije o filmu:

Spirala straha: Novo poglavlje Slagalice strave
Lionsgate, Twisted Pictures, Serendipity Productions, 2021.
Trajanje: 93 min
Format: 2.35 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital | IMAX 6-Track
Scenarij: Josh Stolberg & Pete Goldfinger
Glazba: Charlie Clouser
Glume: Max Minghella, Dan Petronijevic, Richard Zeppieri, Patrick Mcmanus, Ali Johnson, Zoie Palmer, Dylan Roberts, K.C. Collins, Edie Inksetter, Nazneen Contractor, Thomas Mitchell, Carvin Winans

Film je pogledan u multipleksu CineStar Branimir

Spirala straha: Novo poglavlje Slagalice strave – Movie Site
Spiral: From the Book of Saw