Vanquish (2021.)
Redatelj: George Gallo
Glume: Morgan Freeman, Ruby Rose, Patrick Muldoon

Možda zbog prevelikih očekivanja osnovanih, među ostalim glumačkom ekipom koju predvodi stari šarmer Morgan Freeman, ‘Najduža noć’, nije mi se svidjela, zapravo, ušla je na popis najlošijih filmova ove godine. Pitam se što je trebalo slavnom Freemanu da glumi u jednom ovakvom filmu, ali treba i njega shvatiti. Što sve obavljamo kako bismo mogli platiti račune za režije i kupiti namirnice. I celebritiji imaju troškova, pa je svaki honorar dobro došao. Međutim, začuđuje kako je redatelj kao što je George Gallo, koji je ostvario nekoliko dobrih naslova, uspio snimiti film koji bi se mogao svrstati u trash kategoriju (nadam se da nas prati ekipa s Trash Film Festivala, pa već mogu slagati program za ovu godinu, u kategoriji, primjerice pod naslovom Trash u hrvatskim kinima).

Fotografiju ustupio Blitz

Priča je već toliko puta viđena, da se pitamo zašto se ponovo filmski obrađuje, ali ipak se nađu filmovi koji je uspiju predstaviti na zanimljiv način (vidi ’21 most’, nedavno ponovljen na …. televiziji). Grupa pokvarenih policajaca na čijem je čelu nagrađivani heroj, policajac u čije poštenje javnost bezuvjetno vjeruje, mora odraditi veliki posao, međutim, nešto je negdje zapelo. Scenaristi se nisu pretjerano trudili oko uvjerljivosti zapleta ni ukupne priče. Da posao ne bi propao, stari invalidni visokopozicionirani policajac Damon (Morgan Freeman) pod ucjenom pošalje svoju kućnu pomoćnicu Victoriu (Ruby Rose) na pet lokacija na kojima će preuzeti velike svote novaca. Victoria, koja je pobjegla od svoje mračne prošlosti, nevoljko prihvaća zadatak. Svaka lokacija predstavlja opaku zamku iz koje se poduzetna junakinja izvlači koristeći se borilačkim vještinama i drugim sposobnostima iz prošlosti. Ovako sagledana priča i nije toliko loša, čak i borilačke i ‘pucačke’ scene mogu samostalno funkcionirati, ali kao cjelina djeluju neuvjerljivo. Tehnički, film izgleda kao snimljen u amaterskoj video produkciji.

Redatelj, scenarist i producent George Gallo dobro je krenuo u redateljskoj karijeri. Već mu je prvi film, komičnu dramu ’29th Stree’ (1991.), kritika i publika dobro prihvatila. Slijede kriminalistička komedija ‘Trapped in Paradise’ (1994.), akcijska komedija ‘Double Take’ (2001.), višestruko nagrađivana drama ‘Local Color’ (2006.), romantična komedija ‘Mamin novi frajer’ (My Mom’s New Boyfriend; 2008.), kriminalistička komedija ‘Middle Men’ (2009.), krimić ‘Columbus Circle’ (2012.), biografska sportska drama ‘Bigger’ (2018.), triler ‘The Poison Rose’ (2019.) i komedija ‘Hollywoodska prevara’ (The Comeback Trail; 2020.). Snimio je i dva dugometražna dokumentarca, ‘DysFunktional Family’ (2003.) i ‘David A. Leffel: An American Master’ (2019.). Scenarist je hitova kao što su ‘Ponoćna utrka’ (1998.), ‘Zločesti dečki’ (1995.) i ‘Povratak ubojice mekog srca’ (2004.), a radi i na karakterizaciji likova na filmu ‘Zločesti dečki 4’.

Robert Jukić, Zagreb, 02.05.2021.

Informacije o filmu:

Najduža noć
Capstone Group, March On Productions, 2021.
Trajanje: 96 min
Format: 2.00 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Priča: Samuel Bartlett
Scenarij: George Gallo & Samuel Bartlett
Glazba: Aldo Shllaku
Glume: Nick Vallelonga, Julie Lott, Hannah Stocking, Joel Michaely, Miles Doleac, Paul Sampson, Richard Salvatore, Ele Bardha, Bill Luckett, Chris Mullinax, Nate Adams, Reg Rob

Film je pogledan u multipleksu CineStar Branimir

Najduža noć – Movie Site
Vanquish – IMDb