Those Who Wish Me Dead (2021.)
Redatelj: Taylor Sheridan
Glume: Angelina Jolie, Nicholas Hoult, Jon Bernthal, Tyler Perry

Nakon dva fantasyja (‘Zlurada: Gospodarica Zla’, 2019. i ‘Jednom davno’, 2020.), Angelina Jolie vraća se na veliko platno u akcijskom trileru kao požrtvovana vatrogaskinja Hannah Faber i stručnjakinja za preživljavanje u divljini, koja se teško nosi s traumama na poslu kad je zbog krive procjene došlo do nekoliko smrtnih slučajeva. Iako je s kolegama opuštena, na svojem stražarskom mjestu u tornju u šumi sama sa sobom još uvijek ne može izbrisati sjećanja na taj nesretni događaj. Susret s dječakom koji bježi pred dvojicom bezobzirnih ubojica vratit će joj samopouzdanje kako bi ga spasila, iako se mora suočiti sa svojom najgorom noćnom morom, ogromnim požarom koji su izazvali upravo ta dvojka kako bi skrenuli pažnju lokalne vlasti u namjeri da ubiju dječaka kao nepoželjnog svjedoka…

Fotografiju ustupio Blitz

Iako su glavni junaci ove ‘vrele’ priče žena i dječak, dvojica naizgled sporednih likova diktiraju tempo filma. Scene sjećanja smrtonosnog požara koje se ponavljaju u nekoliko navrata u filmu postaju patetične i nepotrebne. A dok par ubojica (odlično ih glume Nicholas Hoult i Aidan Gillen) u svakom kadru, od prvog pojavljivanja kada raznesu kuću javnog tužitelja i krenu u potragu za zaštićenim svjedokom, pa sve do susreta s dječakom i vatrogaskinjom, dominiraju kao zastrašujući likovi, iako izgledaju kao dva simpatična gospodina spremna pomoći nevoljniku u svakom trenutku.

U filmu se autori ne bave naručiteljem egzekucije nepoželjnog svjedoka, u jednoj sceni pojavljuje se jedan od nalogodavaca (efektni Tyler Perry), ali to je sve u čemu film iskače iz osnovne priče. Ne moramo ni sumnjati da će posrnula vatrogaskinja vratiti svoj izgubljeni dignitet, a pravda tek mora pobijediti. ‘Oni koji mi žele smrt’ uz svoje slabosti, u što spada, na primjer, bježanje pred vatrenom stihijom i preživljavanje u srcu požara, ali to možemo zanemariti ukoliko želimo uživati u napetoj priči i spektakularno efektnim scena požara.

Redatelj Taylor Sheridan pažnju kritičara i publike izazvao je svojim prethodnim filmom, trilerom ‘Tragovi u snijegu’ (Wind River, 2017.)

Robert Jukić, Zagreb, 06.05.2021.

Informacije o filmu:

Oni koji mi žele smrt
BRON Studios, Creative Wealth Media Finance, Film Rites, 2021.
Trajanje: 100 min
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Based on the book by: Michael Koryta
Scenarij: Michael Koryta, Charles Leavitt & Taylor Sheridan
Glazba: Brian Tyler
Glume: Aidan Gillen, Jake Weber, Finn Little, Tory Kittles, James Jordan, Lora Martinez-Cunningham, Laura Niemi, Alma Sisneros, Dylan Kenin, Medina Senghore, Sofia Embid

Film je pogledan u multipleksu CineStar Branimir

Oni koji mi žele smrt – Movie Site
Those Who Wish Me Dead – IMDb

Akcijski triler ‘Oni koji mi žele smrt’ u hrvatskim kinima
Facebook