Way Down (2021.)
Redatelj: Jaume Balagueró
Glume: Freddie Highmore, Astrid Bergès-Frisbey, Sam Riley

I Španjolci postaju važan igrač u svjetskoj kinematografiji, i to ne samo u doba pandemije. Nisu to samo Pedro Almodovar i drugi art redatelji, paralelno egzistiraju i komercijalni redatelji koji snimaju zanimljive i kvalitetne filmove kao što je primjerice ‘Sef’ koji imamo priliku gledati na velikom ekranu. Pljačka Centralne banke Španjolske nemogući je pothvat, pogotovo što je osiguranje osmišljeno još prije osamdeset godina čudima strojarske tehnike. Problem je i što nitko ne zna u čemu je tajna jer u novo digitalno doba neke ‘zastarjele’ konstrukcije bolje funkcioniraju upravo zato što nisu ovisne suvremenoj tehnologiji. Nemoguću misiju poduzima sofisticirani stručnjak za umjetnine Walter (Liam Cunningham) koji u svoj tim privuče studenta genijalca Thoma (Freddie Highmore) kojem velike korporacije nude vrhunski plaćene poslove, ali ih je on odbio zato što nisu povezani s njemu dragim izazovima.

Fotografiju ustupio Editus

U Walterovoj ekipi pomalo su i s podsmijehom dočekali Thoma, ali uskoro su se uvjerili u njegovu genijalnost. A najčudnije od svega, Thom nije samo intelektualno rješavao prepreke upada u vrhunski čuvanu Banku, čiji je svaki dio prostora nadziran 24 sata dnevno, već se i pridružio maloj ekipi i osobno sudjelovao u pljački, suprostavljajući se povećem timu specijalaca koje vodi pedantni profesionalac. Da pothvat bude još teži, a filmska radnja zanimljivija, preko puta Banke je i garnizon vojske koja može u svakom trenutku s teškim naoružanjem uskočiti u pomoć. Sve se to odigrava 2010. godine, za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva, kada je masa Španjolaca na ulicama, prateći s velikih videozidova utakmicu finala u kojem igraju Španjolska i Nizozemska, tako da i osiguranje Banke ne obraća pažnju na neke bitne detalje, a što iritira njihovog šefa… Ali. kao u svim planovima, uvijek nešto može poći naopako. Za početak mala ekipa kasni u ostvarivanju svojeg cilja, što može biti presudno za konačni rezultat. Naslanjajući se na konkretan sportski povijesni događaj, ova fikcija ostvaruje stanovit element autentičnosti, gotovo dokumentarnosti.

Filmovi o pljačkama banaka domišljatim zapletima i postavljanjem naizgled nesavladivih prepreka svojim junacima podižu adrenalin publici. Stoga ih je snimljeno toliko, pa i u najboljim novijim filmovima ima poznatih i predvidljivih stvari. Ali to ne znači da se gubi napetost. Bez obzira na odnos prema otimačima imovine, gledatelji su suočeni sa zagonetkom i s uzbuđenjem očekuju ishod, to jest njeno rješenje. Gledatelji doživljavaju pustolovinu bez rizika koji prijeti protagonistima.

‘Sef’ je vrlo dobro produciran film s internacionalnom glumačkom ekipom, s nizom nepredvidljivih situacija i nekoliko preokreta tako da gledatelj uživa do zadnjeg kadra. Karakterističan je i motiv mladog znanstvenika koji se zbog izazova i pustolovine nađe na potpuno neočekivanoj opciji karijere. I sam Thom spominje zločinačkoj ekipi kako on nije Danny Ocean, glavni lik iz Soederberghove ‘pljačkaške’ franšize ‘Ocean’s Eleven’ (2001.), ‘Ocean’s Twelve’ (2004.) i ‘Ocen’s Thirteen’ (2007.), kojeg glumi George Clooney. Međutim, film na koji se ‘Sef’ najviše naslanja je klasik ‘Topkapi’ (1994.) Julesa Dassina s Melinom Mercouri, Maximilijanom Schellom i Peterom Justinom u glavnim ulogama, lopova koji pokušavaju ukrasti dragulj iz strogo čuvane istanbulskog muzeja.

Spomenimo da je španjolski redatelj Jaume Balagueró poznat fanovima horora po upečatljivoj horor franšizi ‘[REC]’ (2007.; 2009. i 2014.). Režirao je i horore ‘Los sin nombre’ (1999.), ‘Tama’ (Darkness, 2002.) ‘Frágiles’ (2005.), ‘Películas para no dormir: Para entrar a vivir’ (2006.) i ‘Muse’ (2017.), te triler ‘Mientras duermes’ (2011.). Bilo bi zanimljivo da neki od domaćih filmskih festivala napravi retrospektivu ovog redatelja.

Robert Jukić, Zagreb, 10.05.2021.

Informacije o filmu:

Sef
Ciudadano Ciskul, ESCine Español, El Tesoro de Drake AIE, 2021.
Trajanje: 118 min
Format: 2.35 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Priča: Rafa Martínez, Andrés M. Koppel & Borja Glez. Santaolalla
Scenarij: Rafa Martínez, Andrés M. Koppel, Borja Glez. Santaolalla, Michel Gaztambide & Rowan Athale
Glazba: Arnau Bataller
Glume: Liam Cunningham, Jose Coronado, Luis Tosar, Emilio Gutiérrez Caba, Axel Stein, Daniel Holguín, Famke Janssen, James Giblin, Frank Feys, Fernando Martín, Vicente Gil, Bill Dixon

Film je pogledan na Streaming platformi kao novinarska projekcija

Sef – Tf1international.com
Way Down – IMDb

Facebook