21 Bridges (2019.)
Redatelj: Brian Kirk
Glume: Chadwick Boseman, J.K. Simmons, Sienna Miller

Film koji sam prije Corone gledala u Cinestar multipleksu, a nedavno na na Cinestar TV-u. Zanimanje za temu odnosa u policijskoj zajednici potaknuli su i stvarni događaji koji su prošle godine potresli svijet. Čak i u situaciji u kojoj je pandemija s društvenim i ekonomskim posljedicama trajna glavna vijest, snimka policajca koji koljenom guši osumnjičenika izazvala je globalne reakcije protiv prekomjernog policijskog nasilja i rasizma. Slučaj se ove godine ponovo aktualizirao suđenjem policajcu , a izravni prijenos suđenja svjetski vodećih medija potvrđivao je iznimni interes javnosti, i nekoliko dana stavljao druge zastrašujuće ‘breaking news’ u drugi plan.

Fotografiju ustupio Blitz

Za razliku od stvarnog aktera spomenutog policijskog slučaja u kojem je žrtva crnac, glavni junak filma ’21 most’ sam je crnac, a uz reputaciju policajaca ‘lakog na okidaču’ ima snažni moralni integritet. Zbog broja žrtava prilikom privođenja provodi se interna istraga, ali ima obrazloženja za svoje postupke. Detektiv Davis (Chadwick Boseman) dolazi iz ugledne policijske obitelji, a otac mu je stradao na ‘liniji dužnosti’. Stoga se donekle toleriraju njegovi postupci. Na glasu kao učinkovit i beskompromisan, Davis dobiva zadatak uhvatiti pljačkaše kokaina koji su ubili cijelu policijsku patrolu. Prilikom istrage Davis suočit će se s većim problemom i opasnijim protivnicima od kriminalaca koji su izvršili zločin. U akciji otkrivanja naći će se neočekivani akteri, a ulice i naslovni mostovi New Yorka poslužit će kao poprište žestokih akcijskih obračuna i potjera.

Uzbudljiv film koji možemo sa zanimanjem pogledati u refleksiji na stvarne događaje iz policijskog miljea koje pratimo u medijima. Uz napete scene akcije i potjere, snažno nas involvira u pitanja mogućnosti održanja moralnog integriteta u korumpiranom okruženju, pitanja koja su relevantna u punom društvenom kontekstu.

Kako djeluje policijski svijet iznutra, bez idealizacije i ideologizacije, istraživali su i prije intrigantni filmovi. Spomenimo nekoliko naslova. ‘Serpico’ (1973.; Sidney Lumet) s Al Pacinom u glavnoj ulozi, ‘Dan obuke’ (2001.; Training Day) s Denzelom Washingtonom ili, meni osobito dojmljiv, ‘CopLand’ (1997.; James Mangold), sa senzacionalnom glumačkom ekipom (Sylvester Stallone, Harvey Keitel, Ray Liotta, Robert De Niro).

Glavni glumac ovog filma, Chadwick Boseman, prošle je godine (28. kolovoza 2020.), umro u Los Angelesu u 43. godini. Proslavio se ulogom Black Panthera u Marvelovoj superjunačkoj franšizi, a bio je nominiran za ovogodišnjeg Oscara za ulogu filmu ‘Ma Rainey’s Black Bottom’. Oscara je dobio Anthony Hopkins za ulogu ‘The Father’.

Ada Jukić, Zagreb, 03.05.2021.

Informacije o filmu:

21 most
Huayi Brothers, Lakeshore Entertainment, STX Entertainment, 2020.
Trajanje: 99 min
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Adam Mervis & Matthew Michael Carnahan
Priča: Adam Mervis
Glazba: Alex Belcher & Henry Jackman
Još glume: Stephan James, Taylor Kitsch, Keith David, Alexander Siddig, Louis Cancelmi, Victoria Cartagena, Gary Carr, Morocco Omari, Chris Ghaffari, Dale Pavinski, Christian Isaiah, Sarah Ellen Stephens

Film je pogledan u multipleksu CineStar Branimir

21 most – Movie Site
21 Bridges – IMDb

Facebook