Nakon svojevrsnog zagrijavanja sa sličnim filmom ”Monster hunter”, u IMAX je zakoračio i veliki blockbuster “Godzilla vs. Kong”. Nakon dva filma o Godzilli i jednog o King Kongu, ova dva kolosalna čudovišta napokon se sukobljavaju. Sudeći po svjetskom uspjehu na kino blagajnama (400-ak milijuna dolara u pandemijskim uvjetima), uspješno nastavljaju novu MonsterVerse franšizu.

U ovakvom filmu nije za očekivati razvoj likova (kako ljudi, tako ni čudovišta), no ipak je zanimljivo vidjeti da je posebna pažnja dana Kongu. Film je vrlo jednostavne priča koja služi za popunjavanje vremena između nekoliko spektakularnih sekvenci. Da bi spektakularne sekvence zaista i ostavile spektakularni dojam to je zaista moguće samo u IMAX-u.

Primjerice, Kong je visok oko 30 metara, dok je Godzilla 4 puta veća – oko 120 metara. Ako imate sreće u vlastitom domu gledati film na ogromnom televizoru od 65”, (što je dimenzije 1.5 x 0.8 metara) jasno je da su na njemu dimenzije 30-metarskog Konga poprilično smiješne, za razliku od IMAX-a gdje na platnu 24.3 x 13.7 metara ostavlja itekakav dojam.

Dakle, “Godzilla Vs. Kong” nije za gledanje na ekranima TV-a, ili još gore – tableta i telefona. Uštedite si vrijeme i živce, te pogledajte film u IMAX-u, dakako ako volite ovakve vrste filmova. U vrijeme kada su kina uglavnom zatvorena u SAD-u, gledatelji su prisiljeni gledati film na HBO-u, dok u Hrvatskoj srećom imamo mogućnost gledati “Godzilla Vs. Kong” u kinu. Iskoristite tu priliku.

Sniman je digitalnim ARRI ALEXA 65 kamerama koje su komparativne kvaliteti IMAX kamera. Štoviše, certificirane su od strane IMAX-a da mogu nositi klasifikaciju “Filmed in IMAX”, tako da je kvaliteta slike zaista odlična iako je naknadno ipak trabala biti remasterirana IMAX DMR tehnologijom.

Dakako, vizualni efekti su računalno generirani, pa se ne može niti govoriti o kvaliteti snimke već animacije. Sekvence u svijetu u samoj srži Zemlje među najdomljivijima su. Kontrasti, kolori i detalji u prekrasnoj animaciji zaista oduzimaju dah u IMAX-u.

Ponovno u hollywoodskom blockbusteru imamo prilike promatrati destrukciju jednog megapolisa. U ovom slučaju to je Hong Kong. Bio je to odličan izbor s obzirom da se radi o kolosalnom gradu čija je šuma nebodera okupana u svjetlo dekoracija i reklama. To noćnu borbu čudovišta iz naslova čini vrlo svježom i atraktivnom, jer su prirodno osvjetljeni šarenilom neona i ekrana koji maksimalno dolaze do izražaja u IMAX-u.

Surround zvuk na 12 diskretnih kanala, uključujući na stropu i bočno, nije baš pružio neki poseban obuhvatniji doživljaj. Naprotiv, zvučni efekti i glazba u “Godzilla Vs. Kong” toliko su agresivni da su se u nekim akcijskim prizorima stopili u slabo razlučivu kaotičnu buku. To je vrlo neobično za IMAX audio miks koji je inače besprijekoran.

Tihoni Brčić

Godzilla vs. Kong – Movie Site
Godzilla vs. Kong – IMDb

Facebook