U staračkom domu Rose Terrace, u Alabami, Evelyn Couch obavlja jednotjedni posjet svojoj svekrvi te slučajno upozna Ninny Threadgoode. Raspoložena starica se odmah baca na priču i vraća se u svoju mladost, prepričavajući događaje malenog mjesta Whistle Stop. I jedne gostionice koja je držala cijeli grad iznad površine zaborava.

Fannie Flagg je odabirom kratkih poglavlja koja sumanuto skaču kroz godine, i koja ponekad nisu usklađena s događajima koji se opisuju, izbjegla teret narativnog fokusa i uzročno-posljedičnog ciklusa priča koje imaju početak, sredinu i kraj. To nije nužno loš odabir jer odaje dojam prolaska vremena pa tako možemo pratiti sudbine ljudi do njihovih, uglavnom preranih smrti. U isto vrijeme to daje određenu lakoću romanu jer ne zahtijeva pretjerano veliku udubljenost. Prekidi u čitanjima ne utječu na doživljaj knjige jer se svako poglavlje može sagledati i kao jedna zatvorena cjelina. Ovim pristupom Flagg (sličnu strukturu je izgradila i u Cijeli grad priča) prati i život jednog malog gradića na američkom Jugu. Kako se radnja unutar Whistle Stopa odvija kroz 20-e, 30-e, 40-e, i 50e godina prošloga stoljeća, težina rasnih odnosa i položaja crnaca u takvom okruženju nije portretirana u najjasnijem svjetlu. Uz povremeno spominjanje Ku Klux Klana i konteksta u kojem crnci, čak ni u zalogajnici koju vode Ruth i Idgie i gdje svaka skitnica može dobiti tanjur vruće hrane, ne mogu dijeliti isti prostor s bijelcima, nego se drže stražnjeg dijela autobusa, restorana, itd. Flagg u drugom dijelu romana daje više prostora i poglavlja crncima, ali ona to sve gleda kroz jednu problematičnu prizmu, ispod koje se vuče nit misli o tome da crnci jako vole bijelce i da su ti odnosi uglavnom dobri – makar i sama piše o tome da su bijelci razgaljeni sa svojim dvorkinjama koje ih jako nasmijavaju, a najbliže odnosima izvan domene služenja, pronalazimo u zalogajnici. Doduše kuhinju dobrom hranom ispunjavaju Big George i Sipsey, ali njihov odnos sa Ruth i Idgie nikad nije ravnopravan. Podređenost i svojevrsna morbidna fascinacija je sve što se može iščitati iz njihovih prepletenih života. Kad se tome pridodaju sporedni bijeli likovi, koji u pojedinim trenucima dobivaju odsjaj simpatičnosti, a da su u isto vrijeme članovi Ku Klux Klana, cijela ova priča postaje pomalo teška. TI momenti nisu upečatljivi i vjerojatno će većini proletjeti iznad glave, ali ovom relativno laganom štivu dodaju još jednu dozu neugode.

Ono što je još teže za prihvatiti kao nešto što bi se u to doba toleriralo je ljubavni odnos Ruth i Idgie. Njihova ljubav, barem njihovim bližnjima, nije upitna. I vrlo je jasno da se radi o dvije žene koje žive zajedno u jednom mikroskopski malom gradići’u u Alabami, u prvoj polovici 20. stoljeća. Zašto se Flagg odlučila za ovaj par – iako je svakako pohvalno da je – nije posve jasno jer je reakcija (tj. nedostatak iste) okoline apsolutno nepojmljiva. Naravno, ovaj roman ne cilja bespuća realnosti i šarmantan je na svoj način, ali zbog specifičnog geografskog položaja i vremenskog razdoblja jednostavno otvara previše osjetljivih pitanja, a bez pravih uvida.

Robert Tabula

Informacija o knjizi:

Fannie Flagg
Pohane zelene rajčice

Mozaik knjiga
Prijevod: Ljiljana Šćurić
Strani naslov: Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop
Godina: 2021
Stranice: 392
Uvez: Meki
ISBN: 9789531428637
Cijena:  99,90 kn

Facebook