‘Zima’ je drugi dio planirane tetralogije godišnjih doba autorice Ali Smith, a ono što prenosi iz Jeseni je karakterističan stil pisanja unutar specifične strukture romana. Zima svakako ostavlja dojam nastavka priče iz ‘Jeseni’, iako se ovdje stvaraju novi likovi (jedan od likova iz ‘Jeseni’ ima relativno kratki, ali vrlo utjecajni segment u jednom od flashbackova). ‘Zima’ je ogoljena, ali ne u smislu hladnoće i prirode koja čeka novi procvat, nego u smislu da gotovo nijedna zima sa sobom više ne nosi snijeg i lažnu čistoću probijajuće bjeline snijega. Arthur je mladi izdanak nekog novog vremena koji živi od toga da satima na internetu traži kršitelje autorskih prava za jednu tvrtku, a ostatak vremena tvita i piše blog Art in Nature, koji je fabriciran do te mjere da Artu ne smeta kad njegova, nedavno otuđena djevojka, prisvoji njegov twitter račun i počne objavljivati apsolutne nebuloze koje svakako izazivaju ljubitelje prirode i povećavaju njegovu Internet slavu – ili barem broj njegovih pratitelja. Neugodnosti koje dodatno produbljuje objavom njegovog broja mobitela ili adrese na kojoj se trenutno nalazi ne stvaraju previše nervoze u Artu. Njegov problem je što neće, prema planu, doći mami za Božić sa svojom djevojkom Charlotte, jer ona više nije njegova djevojka. I zato, u gotovo paničnom strahu, strankinji koju slučajno upozna ponudi tisuću funti da tri dana bude Charlotte. Djevojka, Lux, pristaje. I njih dvoje završavaju u Chei Bres, velikoj građevini u Cornwallu koju je njegova mama Sophie kupila prije nego što se urušilo njezino poslovno carstvo.

Sophie ima određenih problema sa svojim vidom. U kutku oka joj se pojavila jedna točkica. Odlazak optičaru ne umanjuje njezine brige jer je optičarka gotovo uvrijeđena savršenim vidom ženske osobe koja ima više od 60 godina. No točkica raste i u jednom trenutku se odvoji od postojanja u oku i preraste u glavu žene. Glavu bez tijela koja sa Sophie provodi dane, u praznoj kući, bez ikakvih turbulencija. U vrtlogu tih života malo toga se čini stvarnim ili prisebnim. Halucinacije, hladnoća nove stvarnosti i političkih promjena turbulentne 2016.godine uzimaju svoj danak i ne ostavljaju previše toga jasnim ni sigurnim. Pored takve stvarnosti, ‘negdje drugdje’ se čini sasvim primamljivom lokacijom.

Lux i Art pronalaze Sophie u čudnom stanju i pozivaju u kuću njezinu sestru Iris. Dvije posve različite osobe su sestre koje dijele zajedničku prošlost, ali ništa od ideoloških snatrenja. Iris je cijeli život provela protestirajući i boreći se za ukidanje nuklearnog oružanja, kapitalizma, za ljudska prava, itd. Sophie je samo željela živjeti i biti uspješna. Lux, porjeklom Hrvatica, u ovom romanu donosi konkretne promjene i oslobađa i proširuje umove i emocionalne zatvore ljudi oko sebe (kao i u ‘Jeseni’, imigranti oslobađaju i obogaćuju učmali svijet).

Iako se teret svih tih odnosa oslobađa s mnogobrojnim skokovima u prošlost, a pomirenje dolazi na samom kraju, svijet se upliće i pokazuje put prema novim kulturološkim ratovima i preprekama koje razdvajaju i uništavaju. ‘Zima’ je najjača i najslabija u svojoj minimalističkoj prisutnosti. Broj podražaja se smanjuje, ali potreba za zaštitom i zajedništvom postaje jača. U svijetu koji nudi malo čvrstih uporišta, postaje lako izgubiti se. Svaka slamka spasa, bez obzira na sastav i implikacije, postaje dovoljna za izdržati još jedan dan: jedan dan bliže krajnjoj točci.

Robert Tabula

Informacija o knjizi:

Ali Smith
Zima

Vuković & Runjić
Prijevod: Vlatka Valentić
Strani naslov: Winter
Godina: 2020
Stranice: 272
Uvez: Meki
ISBN: 9789532862379
Cijena: 119 kn

Facebook