Christoper i Hannah su sretno oženjeni i dobro situirani. On je ortopedski kirurg, a ona medicinska sestra te oboje rade u istoj bolnici. Njihov skladni brak ima jednu veliku rupu. Oboje žele djecu, ali nakon godina pokušavanja i neuspjelih in vitro postupaka, odustaju od toga i polagano dostižu prag godina, koji su sami postavili ,kad će prestati pokušavati dobiti dijete. Nakon što u njihovu bolnicu stigne djevojčica u izrazito lošem stanju (zlostavljana i izgladnjivana), koju su policajci pronašli u sumornom i mračnom kutku, sumorne i oronule mobilne kućice, dinamika se u potpunosti mijenja. Christopher upoznaje djevojčicu jer je on zadužen za operaciju ispravljanja njezinih kostiju. On se gotovo odmah zaljubljuje u djevojčicu, gotovo da kirurškom preciznošću zatvara nedostatak djeteta u svojem životu pa to ujedno postaje i jedna od većih otegotnih okolnosti koje će dovesti do velikih problema, i užasnih događaja.

Autorica ove knjige je bila klinička psihologinja i sasvim sigurno se susretala s teškim slučajevima dječjeg zlostavljanja, ali ideja koja se ovdje provodi u djelo je toliko puta prožvakana kroz različite trilere i horore da se gotovo čini da se radi o iskorištavanju jeftinog trika za postizanje maksimalnog osjećaja groze. U kolektivnoj svijesti je ideja o djeci koja se radoe zla sasvim sigurno duboko usađena. Zbog specifičnog izbora naratora (Hannah i Christoper dijele gotovo sva poglavlja, a između njihovih doživljaja turbulentnih mjeseci, u nekoliko kratkih poglavlja se odvija policijsko ispitivanje njihove socijalne radnice – nakon nemilih događaja o kojima na početku ne znamo ništa).

Christoperova privrženost Janie navodi njega i Hannah da postanu privremeni udomitelji nesretne djevojčice. Problemi i traumatična iskustva se gomilaju, mnogi ekscesi i problematični ispadi se metu pod tepih, a Hannah i Chris se raspadaju do te mjere da više ništa nema smisla. Gotovo nevjerojatan slijed događaja – koje je teško zamisliti da se upravo tako odvijaju u stvarnosti , dok se ne sjetimo što se sve odvija u Hrvatskoj – preokreću živote Hannah, Christopera i njihove rodbine. Neugoda koja raste zbog prikaza djeteta koje se ponaša izvan svih okvira onoga što je očekivano djeluje previše manipulativno i navodeće. U svijetu u kojemu mnoštvo djece ne spada pod stroge okvire neurotipičnosti ovo može izazvati jako mučne osjećaje. Bez obzira na brzi ritam, kratka poglavlja i rasplet koji uključuje više nego je itko mogao očekivati, postavljanje radnje u okvire onoga što sam već naveo, ipak oduzima nešto snage od pozitivnijih aspekata romana.

Robert Tabula

Informacija o knjizi:

Lucinda Berry
Savršeno dijete

Mozaik knjiga
Prijevod: Igor Rendić
Strani naslov: The Perfect Child
Godina: 2021
Stranice: 366
Uvez: Meki
ISBN: 9789531429238
Cijena:  119,90 kn

Facebook