The United States vs. Billie Holiday (2021.)
Redatelj: Lee Daniels
Glume: Andra Day, Trevante Rhodes, Dusan Dukic, Leslie Jordan, Garrett Hedlund

Svestrani Lee Daniels nije snimio mnogo ‘pravih’ kino filmova (samo pet), među kojima su prilično pretenciozni ‘The Paperboy’ (2012.) i ‘The Butler’ (2013.). Radio je pojedine epizode televizijskih serijala (po tri epizode ‘Imperija’ i ‘Stara’), pisao scenarije, producirao filmove i glumio u sporednim ulogama. I njegov novi film, ‘Sjedinjene Države protiv Billie Holiday’, dobro produciran i sa zanimljivom temom odnosa tadašnjeg establishmenta prema danas priznatoj pjevačici, u nekoliko mahova kao da se nepotrebno gubi u (već rečenoj) pretencioznosti, kao primjerice u sceni s javnom kućom i scenom linča.

Fotografiju ustupio Blitz

Američka jazz pjevačica Billie Holliday (1915. – 1959.), ili Lady Day (kako su je zvali) imala je teško djetinjstvo, a stjecanjem popularnosti postala je ovisna o drogama, i kao takva postala meta Ureda za narkotike. Provela je i godinu dana u zatvoru jer je FBI uspio ubaciti svojeg crnog agenta (Trevante Rhodes) u njeno najbliže okruženje, a koji je na sudu svjedočio protiv nje. Kasnije će se pokušati iskupiti kod Billie Holiday, upozoravajući je da Ured pod vodstvom rasistički nastrojenog FBI-evca (Garrett Hedlund) neće odustati od njezinog progona. Situirani bijelci kao da ne mogu podnijeti uspjeh nekoga tko se svojim talentom uzdigao iz siromaštva, osobito ako je druge boje kože. Bijelom establishmenu posebno je smetalo što Billie Holliday na svojim nastupima izvodi pjesmu ‘Strange Fruit’ koja govori o linčovanju, a publika je tražila upravo tu pjesmu, što je često dovodilo do prekida koncerata. Nesretnu glazbenicu dobro utjelovljuje američka pjevačica Andra Day koja i izvodi njezine pjesme, i nije iznenađenje da je nominirana za ovogodišnjeg Oscara za glavnu žensku ulogu.

Billie Holliday napisala je autobiografiju prema kojoj je snimljen istoimeni biografski film ‘Lady pjeva blues’ (Lady Sings the Blues, 1972.) Sidneyja J. Furiea s Dianom Ross u naslovnoj ulozi, a koji prikazuje njen život od 1928. do 1944. godine. ‘Sjedinjene Države protiv Billie Holiday’ koncentrira se na progon protiv slavne pjevačicekoja nije doživjela katarzu i zadovoljštinu, već je razočarana i iscrpljena od droge umrla s 44 godine. Njezin progonitelj (ime mu nećemo spominjati) naknadno je dobio priznanje tadašnjeg američkog predsjednika Kennedyja za doprinos borbi protiv droge.

Nisam fan Leeja Dainelsa, ali ovaj film trebalo bi pogledati, ako ništa, zbog upoznavanja sa životom slavne pjevačice i činjenicom da se malo toga promijenilo od tada.

Robert Jukić, Zagreb, 04.04.2021.

Informacije o filmu:

Sjedinjene Države protiv Billie Holiday
Lee Daniels Entertainment, New Slate Ventures, Roth/Kirschenbaum Films, 2021.
Trajanje: 130 min
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Suzan-Lori Parks
Based on the book “Chasing the Scream” by Johann Hari
Glazba: Kris Bowers
Glume: Miss Lawrence, Natasha Lyonne, Erik LaRay Harvey, Da’Vine Joy Randolph, Koumba Ball, Kate MacLellan, Kwasi Songui, Adriane Lenox, Letitia Brookes, Tyler James Williams, Warren ‘Slim’ Williams

Nominations for the 93rd Academy Awards

Film je pogledan u multipleksu CineStar Branimir

Sjedinjene Države protiv Billie Holiday – Hulu.com
The United States vs. Billie Holiday – IMDb

Facebook