Sjećanja i misli ne slijede linearne puteve. U jednom trenutku možemo sjediti na poslu, držati u ruci šalicu kave, i upijati miris koji nas podsjeća na jedno nedjeljno jutro prije 15 godina. I dok se nalazimo u toj prošlosti i prisjećanju o drugim detaljima, u sadašnjem momentu kolega s posla može primijetiti naš odsutan pogled, a što nas može nagnati da naglas izložimo svoje reminiscencije. Autorica Ali Smith u svom romanu Jesen istražuje pitanja o identitetu, životu okovanom birokratskim zamkama, prijateljstvu koje zaista ne poznaje nikakve granice niti poštuje regule uobičajenog i prikladnog prijateljevanja. Ali Smith ne ispušta narativ iz ruke, iako svjesno izbjegava linearnost i striktnost radnje u tri čina. Sjećanja; kratki momenti koji postaju jasniji s vremenom i povratkom romana na ista mjesta; razgovori koji se protežu kroz desetljeća, a da u svakom zasebnom trenutku u sebi nose prepoznatljive motive i težinu. Nelinearna, sjećanjima prošarana i zakukuljena radnja guraju sve elemente u jednu veliku cjelinu. Knjiga je sama po sebi ključ, a neka razrješenja i odgovore čekamo do samog kraja. U takvom okruženju i posve nebitne i svakodnevne stvari dobivaju određenu auru veće važnosti. Jer važnost ionako proizlazi iz nas samih, i načina na koji se nosimo sa svim svojim sjećanjima koja vučemo iz dana u dan, dok pokušavamo živjet.

Smith ostavlja tragove u naizgled nejasnim odlomcima, pružajući leit motive, ali uvijek ostavljajući prostor za uklapanje tih okrnjenih dijelova u cjelinu – punoća koja tako dolazi do izražaja ispunjava stranice sa težinom stvarnosti, a stvarnost je blijeda i puna poteškoća.

Elisabeth Demand redovito posjećuje Daniela u domu. Iako Daniel uvijek čvrsto spava kad Elisabeth dođe, ona mu bez puno razmišljanja i zadrške čita djela klasične književnosti. Osoblje misli da mu je ona unuka – što njoj odgovara jer joj omogućuje slobodan pristup Danielu – njezinom najboljem prijatelju. Razlika u godinama je frapantna – gotovo 7 desetljeća stoji između njih – što naravno ne znači ama baš ništa. Daniel uvodi Elisabeth u svijet onkraj našega. Umjetnost, kultura i izgubljeni radovi pop umjetnice koju je vrijeme zaboravilo jer je bila krivog spola u krivo vrijeme, su temelji na kojima Daniel gradi njihov odnos. Smith lebdi između sadašnjosti i prošlosti. Sjećanja produbljuju i daju obrise prijateljstva, a u isto vrijeme otvaraju uzuse klasične strukture romana, približavajući priču onoj perspektivi koja se čini najbližom stvarnosti i iskustvenosti iz naše nutrine.

Roman je dovoljno slojevit da progovara o, barem marginalno, utjecaju tada tek svježeg biranja o izlasku iz EU-a (Brexit). Tim više dolazi do izražaja činjenica da je Daniel imigrant iz Njemačke. Sofisticiran ljubitelj umjetnosti, koji je i sam umjetnik, otvara Elisabeth nove svjetove i pruža joj uvid u kulturu i daje joj alate da svijet gleda kroz bezbroj perspektiva.

Prošlosti i budućnost se bore za primat u Elisabethinoj glavi; dok vrijeme prolazi, a da zapravo u potpunosti stoji. U takvom mikrokozmosu, Ali Smith otkriva sve bez zadrške. Poput nekog sna, proza i poezija, ljudski odnosi te nasljeđe svega onoga što je zaboravljeno ili nikad nije bilo ni upamćeno ostaje zavezano u nama, prožima nas i gradi.

Robert Tabula

Informacija o knjizi:

Ali Smith
Jesen

Vuković & Runjić
Prijevod: Dinko Telećan
Strani naslov: Autumn
Godina: 2019
Stranice: 240
Uvez: Meki
ISBN: 9789532862188
Cijena: 119 kn

Facebook