Jedanaestogodišnja Amy obožava četiri super automobila, od kojih je jedan mamin stari bijeli kombi. Njezina želja je da, kad odraste, postane uspješna vozačica na utrkama, ali trenutno joj velike probleme zadaje kotač na njezinim invalidskim kolicima; zbog kojeg se osjeća kao da vozi jedna od onih, svima nama poznatim, kolica iz supermarketa kojima kotači neposlušno skreću u smjeru suprotnom od željenog kretanja. Kao da to nije dovoljan problem, još uz to mora slušati sarkastične izljeve svojeg, nešto starijeg, brata Jacka, a mamini inspirativni citati jednostavno ne mogu ublažiti goruće probleme koji Amy zadaju muke.

Njezini prijatelji Rahul i Janet (svi polaznici škole Bracket Wood – koja nam je poznata iz Baddielova prethodnog romana ‘Glavni klinac’) joj daju svoju podršku. Janet s apsolutno beskorisnim upadicama i ispraznim izjavama, a Rahul s dobronamjernom i toplom podrškom. Mama od Amy uviđa da je situacija s kolicima dovoljno teška pa se za pomoć obrati svojem bivšem mužu, otuđenom Peteru. Amy ubrzo dobiva nova, motorizirana kolica s kojima je oduševljena, ali nedostatak velike brzine joj oduzima dio elana i to je dovodi do inspirativne ideje za koju zaduži Rahula, odličnog prijatelja i izumitelja. Kako su njegovi izumi svi poredani na tankoj crti između ludila i genijalnosti, zadatak koji mu povjerava u ruke nije nimalo jednostavan, ali konačni rezultat je vrijedan čekanja i strepnje.

Rahul je sklepao auto koji umjesto krova i prozora ima preokrenute akvarije; grijanje dolazi uz pomoć fena; šator izlazi iz samog vrha vozila, itd. Najbitniji element, ono za što Amy živi je brzina. Rahul je od pouzdanih kolica jako malo brzine složio bolid izvrsnih performansi. Radi se o predivnom vozilu (estetski zakinutom, ali to je manje važno), čija fotografija slijedom nesretnih okolnosti – brzopleti stariji brat Jack koji uopće ne razmišlja(!) – otkriva Amynom tati da su kolica apsolutno uništena. Tata je ljut, Amy je razočarana i očajna, a Taylorin Turbotrkač – vozilo koje zavrjeđuje bezbrojne kilometre i nebrojene čestice uzdignute prašine pod kotačima postaje problem čije rješenje se nalazi u dekonstrukciji i povratku na obična motorizirana kolica. Stoga Amy osmišljava plan koji uključuje vožnju po sporednim cestama sve do Škotske i mjesta gdje njezin tata radi.

Na tom putu – a to je zapravo utrka s vremenom i isprepletenim emocijama – punom problema, dobronamjernih vozača te ne toliko dobronamjernog bika i mnoštva krava, Amy uživa podršku brata i prijatelja (Rahula i Janet). Njihovo drndanje po ruralnim cestama će natjerati i njihove roditelje u lov, a sav, ispunjeni, potencijal zabavnih, poučnih i toplih poglavlja koje Baddiel gradi do sretnog završetka čine ovu knjigu užitkom za čitanje. Situacije se mijenjaju iz stranice u stranicu, ritam je visok i postojan, odnosi među likovima jasni i zabavni, osjećaj avanture i slobode savršen. Dok god ima klinaca (malih, srednjih, velikih i oronulih) koji vole čitati, ne treba brinuti dok autori poput Davida Baddiela pišu zabavne i visokooktanske knjige.

Robert Tabula

Informacija o knjizi:

David Baddiel
Taylorin Turbotrkač

Mozaik knjiga
Prijevod: Ozren Doležal
Strani naslov: The Taylor Turbochaser
Godina: 2021
Stranice: 424
Uvez: Meki
ISBN: 9789531429221
Cijena: 89,90 kn

Facebook