Istraživanje ubojstava je, za neke ljude, zabavno. Za četvero ljudi u skupom umirovljeničkom kompleksu u Kentu, je način na koji održavaju zanimljivost života u četvrtoj dobi. Ovdje se ne radi samo o obožavateljima krimića i TV serija, nego o ozbiljnim igračima koji ne prežu ni od kršenja zakona jer se nadaju da će ih zaštiti jedan od najpouzdanijih štitova koji postoje na ovom svijetu – starost. Joyce je nova članica u ekipi i vrlo brzo se uhodava, a mjesto u timu može zahvaliti svojoj dugogodišnjoj karijeri medicinske sestre. Joyce vodi i dnevnik, koji se povremeno pojavljuje između običnih poglavlja, a služi kao svojevrsni prikaz određenih događaja iz prvog lica, a ujedno povezuje Joyce s čitateljima kao, barem isprva, autsajderica u ekipi.

I dok su uz Joyce tu i Elizabeth (vođa i pokretač), Ibrahim (posvećen strukturi i analizi) te Ron (koji nema previše obzira ni smisla za delikatnosti), u taj mali klub se uvlače i policijski istražitelji Chris i Donna. Posvećenost hladnim slučajevima ne otvara puno mogućnosti za ovaj Klub, ali sve se to mijenja kad se dogodi ubojstvo lokalnog ex-mafijaša, koji se uspješno premjestio u legalne poslove građevine. Njegovo partnerstvo s Ianom Venthamom, vlasnikom cijelog umirovljeničkog kompleksa će otvoriti bezbroj pitanja i pokrenuti članove kluba u smjerovima koji će otkriti više činjenica o njima samima, o prošlosti, ljudskim odnosima te načinima kako se boriti s neumoljivim napadima starenja.

Pitak roman koji se bez problema nosi sa žanrovskim klišejima i ne bježi od njih, u svijetu zasićenom krimi romanima, serijama i filmovima, ovdje se zaobilazi i nasilje i krv, a pažnja je usmjerena na odnose među likovima i različitim oblicima starenja i umirovljeničkog života. Određene situacije i obrati sasvim sigurno ne bi tako jednostavno i bezbrižno prolazili u stvarnosti, ali ovdje je važnije sudjelovati nego pratiti tamo nekakva pravila i zakone. To je uvijek zabavni način istraživanja nečega okrutnog poput ubojstva, a određenu privlačnost priča crpi iz činjenice da se ovdje ne radi o policajcima ili istražiteljima (oni su ovdje uključeni samo u trenucima kad treba zavezati mašnu na svemu) nego o običnim ljudima s veoma neobičnim sposobnostima. Ljudima koji nisu opterećeni ogradama standardnih protokola niti imaju slabosti policijske čizme (korupcija, nasilje, autoritarnost) pa stoga djeluju kao puno lakše jelo za sve.

Robert Tabula

Informacija o knjizi:

Richard Osman
Klub istražitelja ubojstava četvrtkom

Egmont
Prijevod: Petra Mrduljaš
Strani naslov: The Thursday Murder Club
Godina: 2021
Stranice: 328
Uvez: Meki
ISBN: 9789531320962
Cijena: 99 kn

Facebook