Hrvatski filmovi u konkurenciji 45. Annecyja

U natjecateljskom programu kratkometražnog filma Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju prikazuje se film Sve te senzacije u mom trbuhu Marka Dješke, a u kategoriju studentskog filma uvrštena je Kula Sunčane Brkulj. Osim toga, hrvatski radovi dio su natjecateljskog programa za namjenske filmove. Ovogodišnje, 45. izdanje festivala u Annecyju, odvija se u hibridnom obliku, od 14. do 19. lipnja 2021..

“Izrazito mi je drago što je moj film uvršten u program kratkog filma na međunarodnom festivalu Annecy! Veselim se tome jer pridodaje i velik značaj temi transrodnosti koja je zastupljena u toj animirano-dokumentarnoj formi. Radi se o biografiji stvarne transrodne djevojke iz Hrvatske i njezinom odrastanju u ovom netolerantnom okruženju. Nadam se da će moj film potaknuti razmišljanja o toj temi, posebno jer je sveprisutna, iako slabo zastupljena u medijima. Sudjelovanje u programu Annecyja bitno je i za moju redateljsku karijeru, s obzirom na to da se radi o jednom od najznačajnijih festivala u Europi i svijetu.”, rekao je tim povodom autor filma Sve te senzacije u mom trbuhu, Marko Dješka.

Scene iz filmova Sve te senzacije u mom trbuhu, Kula ; Fotografiju ustupio HAVC

Film tematizira tranziciju Matie iz muškarca u ženu dok pokušava pronaći iskrenu intimnu vezu s heteroseksualnim muškarcem. Animaciju, osim Marka Dješke, potpisuju i Draško Ivezić, Laura Martinović, David Lovrić i Hana Tintor, koja je radila i dizajn. Film je montirao Marko Dješka, zvuk je oblikovao Pedro Marinho, a glazbu za film su radili Sofie Birch i Gustavo Lima.

Sve te senzacije u mom trbuhu nastao je u produkciji Adriatic Animationa (producent je Draško Ivezić) i koprodukciji s portugalskim BAP animation studijem. Film je svoju svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem Međunarodnom festivalu animiranog filma Anibar, gdje je osvojio i nagradu za najbolji film u konkurenciji filmova iz regije, a na Animafestu Zagreb iste je godine nagrađen posebnim priznanjem.

Osim filma Marka Dješke, na 45. Annecyju prikazuje se i Kula autorice Sunčane Brkulj, u natjecateljskom programu studentskog filma. Film je spoj raznih animacijskih tehnika (rukom crtana animacija, lutka film, stop-animacija), a govori o ‘jednoj maloj civilizaciji koja se kreće prema gore, dok prolaze godine i godine’. Brkulj je Kulu napravila uz pomoć mentora Daniela Šuljića, a glazbu za film potpisuje grupa The Recks.

“Nevjerojatno je biti dijelom festivala u Annecyju, a još je više nevjerojatno kad se to dogodi dvije godine za redom. Malo je reći da nisam očekivala takav uspjeh, i jako mi je velika čast! Nadam se i tome da ću biti u prilici doživjeti fizičko izdanje festivala, za razliku od prethodnog koji je bio premješten u digitalni prostor. Oba moja studentska filma sam napravila samostalno i bez financija, i nadam se da ovo može biti potvrda da filmovi amaterske izrade mogu stajati uz velike europske škole, ako ne po ispoliranosti, onda bar po unikatnosti,” rekla je Sunčana Brkulj čiji se studentski film I’m Not Feeling Very Well prošle godine također prikazao u studentskom natjecanju ovog prestižnog festivala.

Uz to, u natjecateljski program za namjenske filmove uvršten je i najavni spot za 30. Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb kojeg potpisuje japanska umjetnica Yoriko Mizushiri te edukativni animirani video Zašto se ovo tijelo nije razgradilo? (Why Didn’t This Body Decompose?) kojeg potpisuje hrvatski autorski tim Ivana Bošnjak i Thomas Johnson. Potonji film nastao je za platformu TED-Ed.

Jedna od najpoznatijih i najcjenjenijih smotri animacije u svijetu, Međunarodni festival u Annecyju, s godinom dana zakašnjenja, slavi 60. obljetnicu, a ovo mu je 45. izdanje (festival se od 1960. do 1998. održavao svake dvije godine).

Festival će se održati u hibridnom izdanju od 14. do 19. lipnja, a do sada je poznat 191 naslov iz natjecateljskih programa kratkometražnog, studentskog, TV i namjenskog filma. Natjecateljski programi namijenjeni dugometražnim filmovima te VR radovima bit će objavljeni naknadno. Cijelu, dosad poznatu, selekciju Annecyja možete pronaći ovdje.

Osim filmskog programa, i ove godine se za vrijeme festivala odvija Međunarodni sajam animiranog filma (MIFA), od 15. do 18. lipnja 2021.


Svjetska premijera manjinske koprodukcije ‘Četiri godišnja doba’ u danu na Hot Docsu

Hrvatska manjinska koprodukcija, dugometražni dokumentarni film Četiri godišnja doba u danu (Four Seasons in a Day), belgijske redateljice Annabel Verbeke, uvršten je u glavni natjecateljski program Međunarodni spektar Hot Docsa, kanadskog međunarodnog festivala dokumentarnog filma koji se ove godine, umjesto u Torontu, održava online, od 29. travnja do 9. svibnja 2021..

Filmu Četiri godišnja doba u danu prikazivanje na Hot Docsu bit će ujedno i svjetska premijera, a prva online projekcija zakazana je za 29. travnja 2021.

Četiri godišnja doba u danu govore o novonastaloj granici nakon Brexita, onoj između Sjeverne Irske pod nadzorom Britanije i Republike Irske, članice EU.

Naslovne fotografije: vizual filma Četiri godišnja doba u danu; scene iz filma Četiri godišnja doba u danu ; Fotografiju ustupio HAVC

Film je dio šestodijelnog dokumentarnog serijala Granice (Borderline) autora Frederik Nicolaia, o različitim oblicima, značenjima i svrsi zemljopisnih granica u zapadnoeuropskom društvu. Granice na jedinstven način odražavaju političke, kulturne i društvene procese koji se odvijaju na obje strane granične crte, kao i dinamiku koju ti procesi proizvode. Mikrokontekstom šest graničnih područja i njihovih stanovnika projekt zaranja u današnje sudioništvo naroda i nacija u potrazi za identitetom, sigurnošću i solidarnošću.

Serijal Granice je primio potporu za TV prikazivanje Potprograma MEDIA te je potpomognut sredstvima HAVC-a za razvoj dokumentarnog TV serijala te za manjinsku koprodukciju (za samostalni film iz serijala).

Serijal Granice su producirali Frederik Nikolai i Eric Goossens (Off World, Belgija), Ljubo Zdjelarević (Kinoteka, Hrvatska), Karl-Emil Rikardsen (Relation 04 Media, Norveška),  Lukas Trimonis (Inscript, Litva), te Viva Videnović (Urgh!, Slovenija).

Osim u filmskom programu, hrvatska produkcija predstavit će se i u industrijskom programu Hot Docsa. Projekt dugometražnog dokumentarnog filma Posljednji nomadi autora Biljane Tutorov i Petra Glomazića, koji nastaje u koprodukciji zagrebačkog Kinematografa, sudjelovat će na Hot Docs Forumu koji se također odvija online, 4. i 5. svibnja.

Više o ovogodišnjem virtualnom izdanju kanadskog međunarodnog festivala dokumentarnog filma Hot Docs pronađite na službenoj stranici.


Dva hrvatska naslova u natjecateljskim programima 67. Oberhausena

Dva hrvatska filma svoju će svjetsku premijeru imati na 67. izdanju Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu, koji se u hibridnom obliku odvija od 1. do 10. svibnja 2021.

Najnoviji kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni uradak redateljice Renate Poljak, Split, svoju će svjetsku premijeru imati u Međunarodnoj konkurenciji.

Split je intimna priča o razvodu koji se dogodio u Splitu, gradu iz kojeg autorica potječe. Analogija je napravljena između grada Splita (na engleskom split = razdvojiti) i dvoje ljude čiji se putevi razilaze.

Film je režirala i producirala Renata Poljak, za kameru je zadužen Boris Poljak, a za montažu Jan Klemsche. Kompoziciju je radio Ivan Arnold, a dizajn zvuka Iva Ivan. Split nastaje pod okriljem Udruge REA.

Scena iz filma Split; Dragi Aki ; Fotografiju ustupio HAVC

Renata Poljak već treću godinu zaredom ima film u konkurenciji prestižnog Oberhausena. Na prošlogodišnjem izdanju prikazivao se njen Porvenir (66. izdanje), a 2019. godine (65. izdanje), također u natjecateljskom programu, svoju je svjetsku premijeru imao film Još jedan odlazak.

U spomenutom programu prikazat će se 45 naslova iz više od 40 zemalja, a svi će filmovi gledateljima biti predstavljeni od 5. do 10. svibnja u kinodvoranama, na festivalskim lokacijama. Filmovi u konkurenciji ‘bore’ se za Veliku nagradu grada Oberhausena (Grand Prize of the City of Oberhausen), a pobjednik automatski ispunjava uvjete za nominaciju za nagradu Oscar u kategoriji kratkometražnog filma.

Osim tradicionalnog Međunarodnog natjecateljskog programa, na 67. festivalu kratkometražnog filma u Oberhausenu odvija se i novouspostavljena Međunarodna online konkurencija, koja ekskluzivno nudi 40 filmova iz 30 zemalja. Filmovi će biti dostupni za gledanje na festivalskoj službenoj stranici, od 1. do 4. svibnja. Više od polovice filmova u ovom programu režirale su žene, a 14 će naslova imati svjetske premijere.

U spomenutoj online konkurenciji prikazuje se film Dragi Aki autorice Nine Kurtele. Riječ je o svojevrsnoj vizualnoj meditaciji o stvaranju fiktivnih pejzaža u realnom svijetu. Film je strukturiran kao serija fiktivnih pisama upućenih slavnom finskom redatelju Akiju Kaurismäkiju. Ovaj vizualno-narativni esej tematizira pojmove identiteta, nacionalne pripadnosti, teritorija, prostora i doma, a kroz susret snimaka sjevera i juga autorica propituje mogućnosti stvaranja novih, izmišljenih prostora u području postojećih krajolika.

Film je nastao u produkciji Kreativnog sindikata. Autorica Nina Kurtela ujedno je i naratorica  filma, a uz Jasnu Žmak, njegova koscenaristica, te je uz Hrvoslavu Brkušić i montirala film.

Međunarodni festival kratkometražnog filma u Oberhasenu je od svog osnutka bio katalizator promjena, pokazatelj suvremenog razvoja, forum za često žustre diskusije, otkrivač novih trendova i talenata i jedna od najvažnijih institucija kratkometražnog filma u svijetu. Ovogodišnje izdanje odvija se u hibridnom izdanju od 1. do 10. svibnja, a sve ostale detalje o festivalu potražite na službenoj stranici.


Eurimages podržao čak četiri manjinske hrvatske koprodukcije

Upravni odbor europskog koprodukcijskog fonda Eurimages na svojoj je 162. sjednici, koja je 19. ožujka 2021. održana online, podržao ukupno 24 projekta. Među igranim filmovima su i četiri manjinske koprodukcije: Kapa Slobodana Maksimovića, koprodukcija Slovenije, Luksemburga, Slovačke i Hrvatske podržana iznosom od 205 000 eura, Živi i zdravi Ivana Marinovića, koprodukcija Crne Gore, Češke, Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije podržana iznosom od 139 000 eura, Antikvarijat redateljice Rusudan Glurjidze, koprodukcija Gruzije, Rusije i Hrvatske podržana iznosom od 150 000 eura i film Kajmak u režiji Milča Mančevskog, koprodukcija Sjeverne Makedonije, Danske, Bugarske, Nizozemske i Hrvatske podržan iznosom od 180 000 eura.

Kapa Slobodana Maksimovića dugometražni je igrani film za djecu koji nastaje pod okriljem kuća Senca Studio (Slovenija), Wady Films (Luksemburg), objectif (Slovačka) i Studija dim (Hrvatska). Scenaristica je Saša Eržen, direktor fotografije Sven Pepeonik, a glavne uloge igraju Gaj Črnič, Kaja Podreberšek, Ajda Smrekar i Frano Mašković. Producentica je Ida Weiss, a hrvatske koproducentice su Marina Andree Škop i Darija Kulenović Gudan (Studio dim). Kapa je alternativni božićni film o dvoje djece koja sama sebi ispune životne želje. Uhodeći lažnog Djeda Mraza usred Badnje noći, dječak koji u životu nema ništa i djevojčica za koju se čini da ima sve – započinju nevjerojatnu avanturu. Snimanje filma započelo je sredinom siječnja u Ljubljani.

Živi i zdravi redatelja i scenarista Ivana Marinovića nastaje kao koprodukcija Crne Gore (Adriatic Western), Češke (Analog Vision), Srbije (Sense Production), Hrvatske (Kinorama) i Sjeverne Makedonije. Ivan Marinović uz Mariju Stojanović zadužen je i za produkciju dok je hrvatska koproducentica Ankica Jurić Tilić (Kinorama). Priča je to o Dragani koja, dva dana prije vjenčanja, objavljuje da se ne želi udati. A sve je spremno: rodbina pozvana, pokloni kupljeni, pršuti narezani. Za oca obitelji Lesa, nema govora o otkazivanju. Njegova surova priroda će natjerati mladence da se vjenčanje ipak održi. Tako kreće najveća farsa ikad priređena na poluotoku, začinjena velikom količinom naoružanja i dinamita, kako tradicija i običaji nalažu.

Antikvarijat redateljice Rusudan Glurjidze nastaje pod okriljem kuća Cinetech (Zurab Magalashvili, Gruzija) i Viva Films (Nadezhda Gorshkova, Rusija). Hrvatski koproducent je Sergej Stanojkovski (Avvantura, Hrvatska). Ovo će biti novi redateljski rad u opusu Russudan Glurjidze, zasad najpoznatijoj po višestruko nagrađivanom i hvaljenom filmu Kuća drugih. Snimanje Antikvarijata trebalo bi početi na ljeto/jesen ove godine. Scenarist filma je Oleg Negin.

Crna komedija, dugometražni igrani film Kajmak u režiji Milča Mančevskog – koji je ujedno scenarist i glavni producent – nastaje kao koprodukcija Sjeverne Makedonije (Banana Film), Danske (Meta Film), Bugarske (Dare Films), Nizozemske i Hrvatske. Hrvatski koproducent je Siniša Juričić (Jaako dobra produkcija). Film govori o odnosu dva para, na suprotnim polovima društvene ljestvice, te propituje granice muško-ženskih odnosa.

Svi navedeni naslovi podržani su i od strane Hrvatskog audiovizualnog centra.

Eurimages je na svojoj 162. sjednici, održanoj online 19. ožujka, europskim koprodukcijama sveukupno dodijelio 5.822,000 eura.

U kontekstu Strategije za ravnopravnost spolova Eurimagesa, kojoj je cilj uspostaviti ravnopravnost u broju prijavljenih i podržanih projekata autorica i autora, na 162. sjednici 45,83 posto podržanih projekata su djela redateljica.

Cjelovit popis podržanih projekata možete pronaći na ovoj poveznici, a sve ostale detalje na službenim stranicama Eurimagesa.

[izvor informacije HAVC]

Facebook