The Mauritanian (2021.)
Redatelj: Kevin Macdonald
Glume: Jodie Foster, Tahar Rahim, Benedict Cumberbatch, Shailene Woodley

Poslije prijelomnog događaja u američkoj novijoj povijesti, 11. rujna 2001., više ništa nije isto. Zakonska regulativa se pooštrila i dobivene su šire ovlasti za djelovanje raznih službi. Na području Kube formiran je zatvor Guantanamo u koji se dovode sumnjivci koji bi mogli biti povezani s terorističkim napadom na njujorške ‘Blizance’. Jedan od njih bio je Mohamedou Ould Slahi koji je nakon dugogodišnjeg zatočenja u Guantanamu napisao knjigu o svom iskustvu, a po knjizi je snimljen i ovaj film.

Fotografiju ustupio Blitz

Mohamedou (Tahar Rahim) uhapšen je u Mauritaniji (zemlja u sjeverozapadnoj Africi na obali Atlantskog oceana) na osnovu toga što je imao telefonski kontakt s bliskim suradnikom Osama bin Ladena, a u Guantanamu je bio podvrgnut ispitivanjima i torturama kako bi priznao da je sudjelovao u organizaciji napada. Već na početku zatočenja njegovu obranu ‘pro bono’ preuzima ugledna pravnica Nancy Hollander (Jodie Foster), poznata po borbi za građanske slobode i vladavinu prava. Američka vojska angažira časnika Stuarta Coucha (Benedict Cumberbatch) da kao tužitelj dokaže sudjelovanje osumnječenika u terorističkom napadu i kao takav da bude osuđen (na smrt).

Ni braniteljica ni tužitelj ne mogu jednostavno doći do relevantnih činjenica koje bi dokazale tuženikovu krivnju. Naime, vojna birokracija ‘na kapaljku’ daje dokumente, a i ti dokumenti su cenzurirani. Počinje mukotrpna borba za dokazivanje s jedne i druge strane, a u međuvremenu zatvorenik i dalje trpi u Guantanamu …

‘Mauritanac: Dnevnik iz Guantanama’ mučna je sudska drama o kafkijanskom shvaćanju pravde, jer prema riječima jednog visokopozicioniranog generala za napad treba netko platiti. Da li baš bilo tko mora to platiti, pita ga njegov podređeni, čime izazove generalov bijes. Hod po mukama za nesretnog Mohamedoua trajao je preko šesnaest godina, usprkos trudu agilne odvjetnice. Sustav ne uvažava nedostatak pravih dokaza, dovoljna je bila samo sumnja. Film za Mohamedoua Ouldija Slahija ima sretan završetak, međutim nije odgovoreno tko mu na bilo koji način može nadoknaditi izgubljene godine života.

Redatelj Kevin Macdonald poznat je po angažiranim filmovi kao što su ‘Posljednji škotski kralj’ (The Last King of Scotland, 2006.), ‘U vrtlogu igre’ (State of Play, 2009.), ‘Orao’ (The Eagle, 2011.), ‘How I Live Now’ (2013.) i ‘Crno more’ (Black Sea, 2014.), te nizu dugometražnih dokumentaraca od kojih smo ‘Whitney’ (2018.) nedavno gledali.

Robert Jukić, Zagreb, 16.03.2021.

Informacije o filmu:

Mauritanac: Dnevnik iz Guantanama
Wonder Street, 30WEST, BBC Films, 2021.
Trajanje: 129 min
Format: 1.33 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Based upon the book “Guantánamo Diary” by Mohamedou Ould Slahi
Scenarij: Michael Bronner, Rory Haines & Sohrab Noshirvani
Glazba: Tom Hodge
Glume: Nouhe Hamady Bari, Saadna Hamoud, Mohamed Yeslem Mousse, Mohamed Abderrahmane Arava, Aly Deyde, El Hocine Aba, Baya Belal, Baba Mine, Lemrabott Zeine Sidamar, Yenje Abdellahi, Clayton Boyd, Denis Ménochet

Film je pogledan u multipleksu CineStar Branimir

Mauritanac: Dnevnik iz Guantanama – Movie Site
The Mauritanian – IMDb

Facebook