Spominski večer, posvečen DANILU BENEDIČIČU: spletna premiera filma o igralcu in projekcija arhivskega posnetka PRVA KLASA (31. 3. 2021. ob 19.30 in 20.00)

Izjemna umetniška dediščina in prijazna, čuteča osebnost nedavno preminulega igralca Danila Benedičiča ostajata večno dragocen navdih in ponos gledališke družine SNG Drama Ljubljana. V sredo, 31. marca, se bo Drama poklonila velikemu umetniku in dolgoletnemu članu njenega igralskega ansambla s premiero spominskega filma, ki je nastal v sodelovanju z igralci Jurijem Součkom, Borisom Cavazzo, Marijano Brecelj, Kristijanom Muckom, Zvonetom Hribarjem, Sašo Pavček in Igorjem Samoborjem. Premiera filma, posvečenega vrhunskemu gledališkemu in filmskemu igralcu, ki je pomembno zaznamoval naše kulturno življenje, se bo začela ob 19.30 na YouTube kanalu SNG Drama Ljubljana. Poklon Danilu Benedičiču se bo ob 20.00 nadaljeval s spominsko projekcijo arhivskega posnetka uprizoritve Prva klasa dramatika Alda Nicolaja v režiji Jožeta Babiča iz sezone 1991/92. V njej igrajo Jurij Souček, Danilo Benedičič in Iva Zupančič.

Fotografiju ustupila SNG Drama Ljubljana – Na fotografiji: Jurij Souček in Danilo Benedičič Foto: Tone Stojko

Gledališki kritik in dramaturg Jernej Novak je opisal Danila Benedičiča kot karakternega, natančnega in kultiviranega igralca, velikega mojstra detajla s širokim izpovednim razponom, ki svoje vselej izvirne odrske stvaritve gradi iz poglobljenega študija dramskih likov in značajev. Danilo Benedičič je bil skoraj štiri desetletja član igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana in v njem oblikoval večino svojih odrskih mojstrovin. Sodelovanje z Dramo in drugimi slovenskimi gledališči pa je nadaljeval tudi po upokojitvi. V petih desetletjih predajanja odrski umetnosti je odigral skoraj 150 gledaliških vlog in prejel zanje številne nagrade, med drugimi akademijsko Prešernovo nagrado (1956), nagrado Sklada Staneta Severja (1974), Borštnikovo nagrado za igro (1976), nagrado Prešernovega sklada za vloge v SNG Drama Ljubljana (1980), Župančičevo nagrado (1985) ter Borštnikov prstan (1989) in Župančičevo nagrado za življenjsko delo (1997).

Igra Prva klasa je bila v Mali drami premierno uprizorjena 28. septembra 1991. Komedijo v dveh dejanjih sta iz italijanščine prevedli Nataša Slavinec in Nada Šumi. Lektorica je bila Nada Šumi, scenograf Boro Rotovnik, kostumografka Marija Vidau, komponist Lado Jakša, koreograf Janez Mejač in glasbeni vodja Brane Demšar. Arhivski posnetek, ki traja 80 minut, si bo mogoče v okviru platforme Drama od doma na YouTube kanalu SNG Drama Ljubljana ogledati le v času njegovega predvajanja.

[izvor informacije SNG Drama Ljubljana]

Facebook