Drama od doma: predvajanje arhivskega posnetka uprizoritve Vladimir avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča ob 80-letnici Dareta Valiča (30. marca 2021. ob 20.00)

V počastitev 80-letnice Dareta Valiča, izjemnega dolgoletnega člana igralskega ansambla Drame, bomo predvajali arhivski posnetek igre Vladimir, ki je bila krstno uprizorjena v Mali drami – premiera 1. marca 1999 –, ponovno pa je zaživela na velikem odru v sezoni 2007/8. Dramo je režiral avtor Matjaž Zupančič, dramaturginja je bila Darja Dominkuš, scenografinja in kostumografinja Janja Korun in lektorica Tatjana Stanič. V uprizoritvi so igrali Maša Derganc, Gorazd Logar, Marko Mandić in Dare Valič. Besedilo je leta 1998 prejelo nagrado Slavka Gruma in uprizoritev leta 1999 veliko nagrado Tedna slovenske drame. Predstava je leta 1999 sodelovala tudi na Borštnikovem srečanju v Mariboru, obnovljena – z enako avtorsko in igralsko zasedbo – pa leta 2000 spet na Tednu slovenske drame v Kranju. Arhivski posnetek premiere 11. marca 1999 bomo predvajali v torek, 30. marca, ob 20.00 na YouTube kanalu SNG Drama Ljubljana. Posnetek bo na voljo samo ob navedenem času.

Na fotografiji Marko Mandić, Maša Derganc in Dare Valič Foto: Peter Uhan ; Fotografiju ustupila SNG Drama Ljubljana

Dare Valič je kot član igralskega ansambla v Drami v letih od 1971 do upokojitve leta 2005 oblikoval izjemnih 119 vlog. Za igralske stvaritve je prejel zavidljivo število nagrad in priznanj, med najpomembnejšimi akademijsko Prešernovo nagrado za vlogo Stotnika Lokarja v Medvedovem Rendez-vousu (1965), Borštnikovo nagrado na 8. Borštnikovem srečanju za vlogo Viteza pl. Ripafratte v Goldonijevi Krčmarici Mirandolini (1973), nagrado Sklada Staneta Severja za vlogo Žulaja v Kozakovem Profesorju Klepcu (1979) in Sterijevo nagrado za isto vlogo (1980). Leta 1980 je prejel Borštnikovo odličje – bronasti kipec Otona Župančiča za najbolj dognan odrski jezik za posameznega igralca za vlogo Jerneja v Zajčevem Vorancu. Je tudi prejemnik nagrade Prešernovega sklada za vlogi Fernanda v Dubillardovih Naivnih lastovkah in Barillona v Feydeaujevi Barillonovi poroki (1985). Za vlogo Vladimirja v Zupančičevem Vladimirju mu je Mestna občina Ljubljana leta 1999 podelila Župančičevo nagrado, leta 2006 pa je na 51. Borštnikovem srečanju prejel za vse svoje izjemne odrske stvaritve Borštnikov prstan.

Drama in uprizoritev Vladimir nas popelje v študentsko stanovanje, kjer živijo trije mladi prijatelji Aleš (Marko Mandić), Maša (Maša Derganc) in Miki (Gorazd Logar), ki se zaradi finančnih težav odločijo poiskati sostanovalca. Na oglas se javi malce skrivnosten, a prijeten starejši možakar po imenu Vladimir (Dare Valič). Vladimir pospravlja in popravlja stanovanje, pripravlja zajtrk za vse in predvsem posodi Alešu denar, da lahko poplača dolg. Mimogrede opravi še z nasilnim izterjevalcem dolgov. Aleš je vse bolj fasciniran nad Vladimirjem, Miki pa se počuti čedalje bolj utesnjenega in se nazadnje odseli. Po začetnem navdušenju se med njimi hitro začenjajo kazati razlike, ki skupaj z razkrivanjem Vladimirjeve preteklosti vodijo v neizbežen konflikt. Drama razkriva globine prepada med generacijami v sodobnem svetu, majhno stanovanje, v katerega so ujeti junaki pa postane prizorišče njihovega globalnega spopada.

Tea Kovše je leta 2011 zapisala, da »Zupančičeva psihološka drama ponuja razmislek o nasilju. To prinaša tako užitek kot trpljenje. Uporabljamo ga lahko kot sredstvo za doseganje cilja ali pa z njim izsiljujemo. Njegova uporabnost nima meja. Je to najkrajša pot? Najlažja? Ne vem. Nedvomno pa je najbolj priljubljena. Nasilje rodi nasilje in tako se ta krog vrti v svojem neskončnem ritmu. Zgodba Vladimirja se lahko dogaja v vsakem stanovanju, v vsaki človeški dobi. Nasilje ni definirano s časom. Nasilje preprosto je.«

[izvor informacije SNG Drama Ljubljana]

Facebook