Marko Mandić, prvak Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana, se bo 4., 5. in 6. marca 2021. po več kot enem letu od zadnje odigrane predstave MandićStroj sprehodil po izbranih poglavjih lastnega igralskega opusa, neposreden stik z občinstvom, pa mu bo tokrat omogočala spletna platforma Zoom, preko katere bo v živo potekala predstava. Po vsaki od treh Zoom predstav se bo Marko Mandić pogovarjal z gledalkami in gledalci. Spletna izvedba uprizoritve MandićStroj bo tudi v času, ko druženje v gledaliških dvoranah še vedno ni mogoče, dokazala, da je Marko Mandić neizčrpen vir energije in mojster gledališke preobrazbe.

Fotografiju ustupila SNG Drama Ljubljana – Na fotografiji Marko Mandić Foto: Marcandrea

»Zagledali bomo drug drugega na ekranu svoje naprave in, tako kot v gledališki dvorani, še pred predstavo ustvarili skupnost. In galop se bo lahko začel. Govoril bom direktno občinstvu, področje našega raziskovanja bo razširjeno na igro pred kamero, s kamero, za kamero. Vsi navzoči boste imeli vloge mojih partneric in partnerjev iz predstav, in ko bom preskočil v drugo vlogo, se bo avtomatsko zamenjala tudi vloga nagovorjene(ga). Ne bo vam treba igrati, dovolj je, da gledate, da ste navzoči in pripravljeni spustiti se v vrtinec nove skupne izkušnje. In ko pridemo do konca, se bomo pogovarjali. To nam bo omogočil Zoom,« je zapisal Marko Mandić v vabilu gledalkam in gledalcem, da se mu pridružijo v spletnem doživetju uprizoritve MandićStroj.

Avtorja zamisli in izbora odlomkov sta Marko Mandić in Bojan Jablanovec, ki je tudi režiser uprizoritve, snemalec prenosa v živo iz Drame preko Zooma bo Borut Bučinel. Predstavi se bosta 4. in 6. marca začeli ob 20.00, 5. marca pa ob 18.00. Uvodno Zoom zbiranje se bo začelo 15 minut pred pričetkom vsake predstave. Neposredni prenos preko Zooma bo mogoče spremljati na naslovu drama.kupikarto.si/vzivo.

O UPRIZORITVI MANDIĆSTROJ

Letos bo 10 let od prve predstavitve solo performansa MandićStroj, ki je premiero doživel 25. junija na odru Stare elektrarne in 1. decembra 2011 še repertoarno premiero na odru Male drame. Do danes je Mandić odigral kar 73 ponovitev uprizoritve, ki je gostovala tudi na 46. Festivalu Borštnikovo srečanje. Uprizoritev je prejela nagrado Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije za najboljšo uprizoritev sezone 2010/11 in nagrado za najizvirnejše raziskovanje enega od segmentov gledališkega jezika na 39. Mednarodnem festivalu alternativnega in novega gledališča Infant v Novem Sadu. Marko Mandić pa je za svoje igralske stvaritve na 7. Slovenskem festivalu komornega gledališča SKUP 2012, prejel nagrado satir za vloge v predstavah Ma and Al in MandićStroj. V utemeljitvi žirije za dodelitev nagrade so takrat zapisali, da se »Marko Mandić v obeh vlogah preko vseh meja razdaja gledališki umetnosti. V obeh je provokativen, napet in neizprosen, tako do sebe kot tudi do občinstva. Bliskovito prehaja iz enega ritma v drugega in ne dopušča povprečnosti ter mlačnosti. Rezultat njegove mejne igre je oblikovno večplastna celota osupljivega psihofizičnega izraza.«

MandićStroj v režiji Bojana Jablanovca in v koprodukciji z Vio Negativo predstavlja pregled vlog, ki jih je Marko Mandić ustvaril med letoma 1998 in 2010. V solo performansu igralec čez svoje telo požene sedemintrideset dramskih likov, ki smo jih v preteklosti lahko videli v ljubljanski Drami in Mini teatru, in uprizori jedro igralca, ki ga ni mogoče reducirati na vlogo. Igralec kot stroj za proizvodnjo emocij, igralec kot medij identifikacije, igralec kot telo fascinacije … Citirani dramski liki ohranjajo svoje telesne značilnosti, izvirna besedila, govor, tipične situacije in, kjer je to mogoče, tudi originalne kostume in rekvizite. V vlogah prebira Mandić njihovo vsakokratno bistvo, ob sočasnem nagovarjanju oziroma neposrednem vključevanju občinstva kot ključnega uprizoritvenega partnerja pa bliskovito prehaja skoz nekronološko linijo vlog, ki jih je ustvaril v poldrugem desetletju. Rezultat je oblikovno večplastna celota osupljivega psihofizičnega izraza, ki v asociativnem poteku in povsem vidnih premenah dialoško obuja pretekle igralske stvaritve, raziskuje lastne avtomatizme ter se ozre prek določenosti interpretativnih vlog.

[izvor informacije SNG Drama Ljubljana]

Facebook