FILMSKE MUTACIJE: XIV. FESTIVAL NEVIDLJIVOG FILMA KINO KRISIS

KINO PROGRAM
ART KINO RIJEKA – KINO KINOTEKA ZAGREB
25.02. – 03.03.2021.

SIMPOZIJ: KRISIS ILI TIJELO FILMA
KLUB BOOKSA ZAGREB
22.03.2021.

FILMSKEMUTACIJE-ONLINE
15.03. – 31.03.2021.

INSTALACIJA
THE OTOLITH GROUP
UNUTARNJE VRIJEME TELEVIZIJE
MUZEJ MODERNE I SUVREMENE UMJETNOSTI RIJEKA
15.04. – 30.04.2021.

SIMPOZIJ: KRISIS ILI METAMORFOZE SOVE
MMSU RIJEKA
16.04.2021.

U četvrtak 25. veljače 2021. u Art-kinu u Rijeci počinju četrnaeste FILMSKE MUTACIJE: FESTIVAL NEVIDLJIVOG FILMA kao dio završnih programa širokog programskog pravca DOBA MOĆI u Art-kinu, u sklopu projekta RIJEKA 2020 EPK. Mutacije najavljuju dolazak jednog od od najintrigantnijih kartografa alžirskog filmskog i političkog teritorija Tariqa Teguije u riječko Art-kino i zatim od subote 27. veljače u zagrebačko kino Kinoteku gdje prikazuju kompletnu retrospektivu tog alžirskog topografa političke fikcije i program koji tematizira aktualni KRISIS kao naslijeđe Markerove sove, dešifrirajući prisvojenu riječ Athene Noctua.

Program KINO KRISIS o aktualnom kinu krize / u krizi otvaramo u Zagrebu i Rijeci, kao drugi, završni dio Filmskih mutacija u okviru filmskog DOBA MOĆI u partnerstvu s Art-kinom i Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci te kinom Kinoteka, klubom Booksa i Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu. Program KRISISA zatim povezujemo s našom cjelogodišnjom platformom TERESTRIČKE POLITIKE FILMA koja afirmira filmski land art i kritičke zone prostornog obrata u dobu katastrofe, istražujući nove politike rada za okolišne i udaljene sudionike. Za KINO KRISIS prisvajamo Brechtov naslov za nenapisani tekst neobjavljenog časopisa Krisis und Kritik, koji su on i Benjamin pripremali s misliocima krize 1930. i 1931. u Berlinu, uoči njemačkog egzilskog kina. Pojam naslijeđene grčke riječi krisis (i krize u kontekstu svakodnevnih politika), trenutka u kojem su izvjesnosti suspendirane, stvari na kocki, vremena se doživljavaju kao kritična, a odluka je ubrzana, dešifriramo za različite dispozitive filma.

U fokusu kino programa je retrospektiva i prisutnost Tariqa Teguije u riječkom Art-kinu i zagrebačkom kinu Kinoteci, čija je politika prisutnosti filmom i tijelom dosljedna filmska i politička gesta. Što je filmska, a što politička fikcija u DOBA KRISISA? Kartografski trenutak koji je istaknuo Jacques Rancière u filmu INLAND Tariqua Teguije, filmaša čija je ustrajna umjetnička politika potvrđivanja prisutnosti na kartografiji i u kolektivnoj memoriji alžirskog krisisa, proširen je i zategnut do ekstrema u REVOLUCIJI ZANJ, filmu otvorenja Filmskih mutacija.

Kustosi/ce ovogodišnjeg programa su Nicole Brenez, Tariq Teguija, The Otolith Group, Alexander Horwath, Branka Benčić, Kumjana Novakova, Miljenka Buljević, Tanja Vrvilo. Dva teksta Jacquesa Rancièrea posvećena filmskoj i političkoj fikciji filma GABBLA (INLAND) i politikama topografa Tariqa Teguije te brehtijanskoj dijalektici Metamorfoza sove Chrisa Markera, usmjeravaju ovo izdanje Mutacija, kao i pitanje dobrodošlice filmskom autoru Tariqu Teguiji s kojim počinju kino programi u Art-kinu 25. i 26. veljače u Rijeci i od 27. veljače do 3. ožujka u zagrebačkom kinu Kinoteka, a koje je ujedno naslov njegova kratkog filma: Gdje si, Tariq Teguia? U programima se ističe filmsko remek-djelo GABBLA / INLAND kojim Tariq Teguija iscrtava linije života uprkos bijegu, za kartu filmske sutrašnjice. Prije zagrebačkog prikazivanja filma, u utorak 02. ožujka autor će uz kratke filmove održati masterclass koji će voditi Tanja Vrvilo.

U programima Art-kina 25. i 26. veljače u Rijeci i kina Kinoteka od 27. veljače do 3. ožujka u Zagrebu ovaj festival politika filmskog kustostva prikazuje cjelokupnu retrospektivu Tariqa Teguije (Gabbla / Inland, 2008., Revolucija Zanj, 2013, Gdje si, Tariq Téguia?, 2015., Bolje Rim nego ti, 2006., Armatura, 1998., Ograda, 2003., Film, sutra / Venezia 70: Future Reloaded, 2013.); zatim filmove Abela Ferrare (Siberia, 2020.), Paula Grivasa (Naša glazba / Sekvenca 23, 2020.), Anne-Laure de Franssu (Sou Hami. Strah noći, 2010.), Alberta i Davida Mayslesa (Orson Welles u Španjolskoj, 1963., Upoznajte Marlona Branda, 1965., Cut Piece, 1965.), Simone Bitton i Catherine Poitevin (Daney / Sanbar, Razgovor Sjever-Jug, 1993.) i druge.

Filmske mutacije započinju kao program za dva kina i dva grada, a zatim se programske aktivnosti šire na cjelogodišnju online platformu, liste za streaming i asamblaž, epizode simpozija u književnom klubu i suvremeno-umjetničkom muzeju za kameru i prijenos uživo te spomenik zapamćene televizije za muzejsku instalaciju. Svaki od tih pet heterogenih oblika zapamćenog filma ima specifični prostor izvedbe i trajanja, a pokreće ih sjećanje na simpozijsku TV seriju Chrisa Markera NASLIJEĐE SOVE (L’Héritage de la Chouette, 1989.), 13 simpozija Athene Noctua, ili kako uloviti svijet u 13 starogrčkih preživjelih riječi izvučenih metodom slučaja.

Gdje je krisis filma? Pitanje heterotopije / hipertopije kina u temelju je svih programa Filmskih mutacija tijekom ove godine kao prilog radikalnom krisisu kina i finalu prostornog obrata koji se počeo javljati prije tri desetljeća i preuzimati onu raniju zaokupljenost suštinskim filmskim pitanjima, od što je film? do film je. Tijekom protekle godine filmski virus heterotopije istodobno se izolirao i raslojio u beskrajnom sučelju kompjutora s fenomenom streaming programa i listama nestabilnih poveznica. Liste, ne programi, programatska je misao Alexandera Horwatha, jednog od najlucidnijih filmskih povjesničara i kustosa, stalnog suradnika Filmskih mutacija. On ističe da u ovom povijesnom trenutku i kontekstu streaminga i online gledanja – pojam kustoskog programa za online gledatelje nema više smisla. Zbog toga, on radi liste ili filmske preporuke za razdoblje bez kina. Njegov programatski tekst i impresivna lista za aktualni i promjenjivi streaming filmskih poveznica otvara naš online program koji ćemo predstaviti od 15. do 31. ožujka kao cjelogodišnji procesualan rad. Ističemo program kustosice filma i vizualne umjetnice Kumjane Novakove, za materijalizaciju krisisa stvaranjem nove i drukčije političnosti i generiranjem novog zajedništva, čiji tragovi će biti nestabilno dostupni i upotpunjavat će se na web stranici festivala.

U klubu Booksa u Zagrebu 22. ožujka 2021. snima se epizoda simpozija za kameru s temom KRISIS ILI TIJELO FILMA, koju vode Miljenka Buljević i Tanja Vrvilo s nizom umjetnika, teoretičara, kustosa i filozofa. Epizoda simpozija KRISIS ILI METAMORFOZE SOVE nastavlja se u Rijeci preuzimajući naslov teksta Jacquesa Rancièrea, uz simpozijsku izložbu instalacije THE OTOLITH GROUP – INNER TIME OF TELEVISION. Kustosice 13 simpozija Athene Noctua u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci su Branka Benčić i Tanja Vrvilo, a odvijaju se u sklopu završnih programa DOBA MOĆI projekta RIJEKA – EPK 2020. Unutarnje vrijeme televizije televizijska je instalacija Grupe Otolith u suradnji s Chrisom Markerom, remedijacija Markerovih televizijskih, simpozijskih eseja osmišljena za prvo Atensko bijenale koje se pod naslovom Uništi Atenu! odvijalo 2007. godine.

Abel Ferrara je zabilježio vrhunac prošlogodišnjih Filmskih mutacija uoči krisisa i punu dvoranu Art-kina snimajući koncert svog filmskog benda, kao i snimanje ploče u Puli. Film Sportin’ Life, premijerno je prikazan na festivalu u Veneciji u rujnu prošle godine, a podijelit ćemo ga s publikom koja nedostaje u sklopu ljetnih Filmskih mutacija koje se bave terestričkim politikama filma na specifičnim lokacijama, izvan kina. U ovom programu prikazat ćemo Ferrarinu prostornu Siberiju, koja se odvija u okrutnostima fizičkog krajolika, ali zapravo je zaustavljena u sada osobito rezonantnoj izolaciji radnog stola gdje razvija i potkopava mentalni krajolik Ferrarinog dvojnika.

Prije godinu dana, od 6. do 9. veljače 2020. u Art-kinu, odvijao se riječki dio trinaestog izdanja Filmskih mutacija o moći kinosraza u stoljeću filma s gusto montiranim kustoskim programima i velikim brojem gostiju i filmova, od kojih su u žarištu bile radikalne politike estetike Alberta Serre i Abela Ferrare. Specifični prostor kinodvorane bio je središnja društvena lokacija za potencijal emancipacije MOĆI KINA koji vraća pogled filmu kao oku stoljeća: očištu moći našeg doba. Stoljeće anarhije moći aktualizirao je filozofski esej Alexandera Garcíje Düttmanna FINALE KULTURE – o onome što ostaje od kulture koja se dotjerala do krajnjih granica – od Pasolinijeva filma SALÒ do filma LIBERTÉ Alberta Serre. Samo mjesec dana kasnije, vidjeli smo kako su Serrin film i Düttmannov tekst te njihov razgovor o drugim linijama bijega, upočetku utočišta, a zatim mjesta izgubljenosti i uzaludne potrage, izolacije i crusinga ostataka libertinske zajednice, antipicirali više nego što smo mogli slutiti nadolazeće DOBA KRISISA.

Filmske mutacije: festival nevidljivog filma su projekt umjetničko-teorijskog festivala o politikama filmskog kustostva nakon stoljeća filma i promišljanju modusa prijenosa sustava slika, znanja i memorije filmskog dispozitiva u digitalnom dobu. Politika projekta je povezivanje beskompromisne inovativnosti povijesnih filmskih avangardi sa suvremenim umjetničkim i diskurzivnim praksama u različitim prikazivačkim i izvedbenim kontekstima. Projekt je pokrenula filmologinja i izvedbena umjetnica Tanja Vrvilo u Zagrebu 2007. godine na temelju esejističke korespondencije obavljene u filmsko-književnom časopisu Trafic koji je koncipirao Serge Daney, s autorima pisama Movie Mutations: Pisma neke djece nekoj djeci 1960-ih. Program KINO KRISIS o aktualnom kinu krize / u krizi odvija u Zagrebu i Rijeci, kao drugi, završni dio u okviru filmskog DOBA MOĆI – Rijeka EPK 2020., u partnerstvu s Art-kinom i Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci te kinom Kinoteka, klubom Booksa i Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu. Projekte umjetničke organizacije Film-protufilm podržali su Zaklada Kultura nova, Hrvatski audiovizualni centar, Ministarstvo kulture RH, Ured za kulturu Grada Zagreba i Language Barrier Productions.

Mutacije zahvaljuju autorima svih filmova, njihovim producentima i distributerima, a posebno Tariqu Teguiji na dolasku u Rijeku i Zagreb te njegovoj distribucijskoj kući na 35-mm filmovima u doba krisisa bez kina.

KINO PROGRAM

ART KINO RIJEKA – KINO KINOTEKA ZAGREB
25.02. – 03.03.2021.

RIJEKA
ART-KINO

ČETVRTAK 25.02.
16:30
Sou Hami. Strah noći | Sou Hami. La crainte de la nuit | Sou Hami. Night Fear, Anne-Laure De Franssu, 2010., digital, boja, zvuk, 98’
18:30
OTVORENJE FILMSKIH MUTACIJA: XIV. FESTIVALA NEVIDLJIVOG FILMA KINO KRISIS
Uvodni razgovor: Tariq Teguia, Tanja Vrvilo
Revolucija Zanj | Thwara Zanj | Zanj Revolution, Tariq Teguia, 2013., DCP, boja, zvuk, 137’
21:00
Nakon kratkog filma Tariqua Teguije, razgovor s autorom vode Tanja Vrvilo i Dragan Rubeša
Gdje si, Tariq Teguia? | Où en êtes-vous, Tariq Teguia? | Where’re you, Tariq Teguia?, Tariq Teguia, 2015., digital, boja, zvuk, 20’

PETAK 26.02.
17:00
Uvodni razgovor: Tariq Teguia, Dragan Rubeša, Tanja Vrvilo
Gabbla | Inland, Tariq Teguia, 2008., 35-mm, boja, zvuk, 140’
20:00
Siberia, Abel Ferrara, 2020., DCP, boja, zvuk, 92’

ZAGREB
KINO KINOTEKA

SUBOTA 27.02.
16:00
Armatura | Ferrailles d’attente | Rebar, Tariq Teguia, 1998, DCP, boja, zvuk, 7’
Naša glazba / Sekvenca 23 | Notre Musique / Séquence 23 | Our Music / Sequence 23, Paul Grivas, 2020., digital, boja, zvuk, 10’
Daney / Sanbar, Razgovor Sjever-Jug | Daney / Sanbar, Conversation Nord-Sud | Daney / Sanbar, Conversation North-South, Simone Bitton, Catherine Poitevin, 1993., digital, boja, zvuk, 46’

PONEDJELJAK 01.03.
17:00
Uvodni razgovor: Tariq Teguia, Tanja Vrvilo
Cut Piece, Albert Maysles, David Maysles, 1966., DCP, boja, zvuk, 8’
Revolucija Zanj | Thwara Zanj | Zanj Revolution, Tariq Teguia, 2013., DCP, boja, zvuk, 137’

UTORAK 02.03.
17:00
MASTERCLASS TARIQA TEGUIJE
uz projekciju kratkih filmova Gdje si, Tariq Teguia? i Ograda
razgovor s autorom vodi Tanja Vrvilo
Gdje si, Tariq Teguia? | Où en êtes-vous, Tariq Teguia? | Where’re you, Tariq Teguia?, Tariq Teguia, 2015., digital, boja, zvuk, 20’
Ograda | Haçla | The Fence, Tariq Teguia, 2003., DCP, boja, zvuk, 25’
19:30
Uvodni razgovor: Tariq Teguia, Tanja Vrvilo
Film, sutra | Le cinema, demain | Cinema, tomorrow: VENEZIA 70 – Future Reloaded, Tariq Teguia, 2013., digital, boja, zvuk, 1’12’’
Gabbla | Inland, Tariq Teguia, 2008., 35-mm, boja, zvuk, 140’

SRIJEDA 03.03.
17:30
Orson Welles u Španjolskoj | Orson Welles in Spain, Albert Maysles, David Maysles, 1963., DCP, boja, zvuk, 10’
Bolje Rim nego ti | Roma wa la n’touma | Rome rather than you, Tariq Teguia, 2006., 35-mm, boja, zvuk, 111’
20:00
Upoznajte Marlona Branda | Meet Marlon Brando, Albert Maysles, David Maysles, 1966., DCP, c/b, zvuk, 29’
Siberia, Abel Ferrara, 2020., DCP, boja, zvuk, 92’

[izvor informacije Filmske mutacije]

Facebook