Run (2020.)
Redatelj: Aneesh Chaganty
Glume: Sarah Paulson, Kiera Allen, Onalee Ames

Već u početnim kadrovima možemo naslutiti što će se događati tijekom filma. Nabrojane su bolesti i njihova objašnjena, a prva scena pokazuje ekipu kirurga koja se bori za život novorođene bebe. Tik nakon operacije, u slijedećem kadru, zabrinuta majka Diana (Sarah Paulson) promatra kroz zaštitno staklo svoje dijete… Šesnaest godina kasnije upoznajemo Chloe (Kiera Allen), tinejdžerku koja se mora služiti invalidskim kolicima, ima osipe po koži i probleme s astmom te niz drugih tegoba, a ovisna je o hrpi lijekova i majci koja se silovito brine za nju. Chloe je inteligentna, načitana i nadarena te očekuje rezultate za upis na neki od prestižnih sveučilišta. Atmosfera u kući između majke i kćerke pomalo je disfunkcionalna, zbog majčine pažnje koja je pretjerana, iako se radi o djetetu s posebnim potrebama. Sve će se preokrenuti kada Chloe sazna da je jedan od mnogobrojnih lijekova koje mora uzimati u funkciji liječenja životinja, a za ljude ima suprotne efekte. Šokirana djevojka pokuša otići iz kuće u kojoj je praktički godinama zatočena.

Fotografiju ustupio Blitz

‘Bježi’ je efektna horor drama o bolesnoj opsesiji. Roditeljska ljubav bez granica i neprihvaćanje ograničenja realnosti može imati pogubne posljedice. Kako se netko u svakom pogledu hendikepiran može obraniti od zdrave i snažne, ali mentalno nestabilne osobe? Jako dobra završnica pokazuje kako se bumerang može vratiti i kako svako zlo dolazi na naplatu (samo na filmu 🙂 ).

Spomenuo bih i odličnu australsku seriju ‘Sve njezine tajne’ (The Secrets She Keeps, 2020.) prema istoimenom romanu Michale Robothama (2017.), kod nas objavljenom u izdanju Znanja, koji obrađuje slićnu tematiku.

Redatelj Aneesh Chaganty prije ovog filma snimio je nekoliko kratkih filmova i dugometražni ‘Searching’ (2018.)

Robert Jukić, Zagreb, 07.02.2021.

Informacije o filmu:

Bježi
Lionsgate, 2020.
Trajanje: 90 min
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Aneesh Chaganty & Sev Ohanian
Glazba: Torin Borrowdale
Još glume: Sara Sohn, Pat Healy, Erik Athavale, BJ Harrison, Sharon Bajer, Joanne Rodriguez, Ernie Foort, Bradley Sawatzky, Cory Wojcik, Tony Revolori

Film je pogledan u multipleksu CineStar Branimir

Bježi – Movie Site
Run – IMDb

Facebook