Svjetski dokumentarni hit Ponoćna obitelj dolazi u hrvatska kina. Nagrađivani dokumentarac Lukea Lorentzena istražuje goruća pitanja privatizacije zdravstvene zaštite, nebrigu vladajućih elita i kompleksnost osobne odgovornosti

Zagreb, 19. studenog 2020. – Ciudad de México, jedna od najvećih svjetskih metropola s 9 milijuna stanovnika, za potrebe svoje brojne populacije na raspolaganju ima svega 45 ambulantnih kola hitne pomoći. Ovu sistemsku rupu uništenog javnog zdravstva upražnjavaju kohorte privatnih obiteljskih ambulantnih službi koje rade za profit, međusobno se utrkujući kaotičnim ulicama meksičke metropole kako bi što brže ‘ugrabile’ unesrećene pacijente i odvezle ih u privatne klinike umjesto onih javnih.

Fotografiju ustupio web site Midnight Familiy

Jedna od njih je i obitelj Ochou na čelu s deprimiranim ocem Fernardom, 17-godišnjim Juanom, realnom i operativnom „glavom obitelji“, te 10-godišnjim mlađim bratom Joseom. Oni su glavni protagonisti i zvijeze recentnog velikog festivalskog hita Ponoćna obitelj američkog redatelja Lukea Lorentzena, s više od 35 osvojenih nagrada, uključujući i Posebnu nagradu žirija za kameru u kategoriji američkog dokumentarnog filma prestižnog Sundancea, a njihova svakodnevica sastoji se od jurenja od jednog do drugog poprišta strašnih automobilskih nesreća, mjesta pucnjave ili obiteljskog nasilja.

Iako većinu vremena provode u svojim kolima hitne preživljavajući iz dana u dan ipak uspijevaju pronaći vremena biti relativno normalna, brižna obitelj, koja usred kaosa i neimaštine pokušava zadržati vjeru u bolje sutra. Njihov portret kao i onaj društva izjedenog siromaštvom i korupcijom, spretno slaže redatelj u ovom iznimnom opservacijskom dokumentarcu koji na trenutke djeluje kao najnapetija akcijska drama i dokumentarni je odgovor igranim filmovima poput Taksista ili Noćnih kronika, vješto se prebacujući iz akcije u sociopolitičku dramu ilustrirajući tako društvo na rubu ekonomskog ali i moralnog urušavanja.

Film koji na izrazito dramatičan i uzbudljiv način istražuje goruća pitanja privatizacije zdravstvene zaštite, nebrige vladajuće kaste i kompleksnost osobne odgovornosti, kino turneju započinje 27. studenog u zagrebačkom Dokukinu KIC.

Nakon kinopremijere filma u Dokukinu KIC održat će se razgovor u kojem sudjeluju novinarka Nataša Škaričić koja godinama prati zdravstvo te priprema doktorat iz medicinske etike i doc. dr.sc.Aleksandar Džakula (liječnik specijalist zdravstvene zaštite i socijalne medicine i predavač na Školi Narodnog zdravlja Andrija Štampar i Medicinskom fakultetu u Zagrebu), a moderira ga aktivistkinja Ana Vračar (BRID).

Kino turneja filma nastavlja se u nezavisnim kinima u Puli (Kino Valli), Splitu (Kinoteka Zlatna Vrata), Dubrovniku (Dvorana Visia) i Rovinju (Kino A. Gandusio).

Distributer filma je Restart Label.

Midnight Familiy – IMDb

[izvor informacije Restart Label]

Facebook