Nagrada koja se dodjeljuje građanima i građankama zaslužnima za bolje društvo ove godine odlazi u ruke članica transmigrantskog kolektiva Žene ženama i alpinista, speleologa i visinaca koji su volonterski pomagali Zagrebu i Zagrepčanima nakon potresa.

Fond za druge već četvrtu godinu zaredom dodjeljuje Nagradu Nada Dimić – nagradu za građane i građanke zaslužne za bolje društvo. Dodjela se već tradicionalno organizira ispred Doma HDLU u Zagrebu, sljedećeg utorka, 7. srpnja 2020. godine, s početkom u 19.30 sati.

Nagrada Nada Dimić dodjeljuje se jednoj ili više osoba koje su svojim djelom i javnim angažmanom ostavile važan trag na kulturnom, umjetničkom i aktivističkom životu Grada Zagreba, a čije su originalne, inovativne i/ili provokativne kulturne i umjetničke prakse motivirane doprinosom promjenama ekonomskih, socijalnih i političkih odnosa u prostoru u kojem djeluju.

Posljednjih godina nagradu su osvajali društveno angažirani umjetnici poput Igora Grubića, Olivera Frljića i Sanje Iveković, novinari Sanja Despot i Hrvoje Šimičević te prošle godine i predstavnica lokalne samouprave, gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

Nagradu je ustanovio Fond za druge 8. svibnja 2017., na dan oslobođenja Zagreba i kao memento na Nadu Dimić, hrabru i prkosnu narodnu heroinu koju su domaći fašisti okrutno mučili i ubili. Sama se nagrada sastoji od kamene ulične kocke (kaldrme), onakve kakvima su popločane gradske ulice, kao simbola pučkog otpora. Drugi je dio nagrade novčani, i ove godine je ukupni nagradni fond 15.000 kuna, a dobitnici ga, ako žele, mogu solidarno proslijediti nekoj drugoj, mlađoj grupi ili pojedincu/pojedinki u kojima prepoznaju vrijednosti za koje se i sami zalažu. Tako se, među ostalima, “Nada” proteklih godina podijelila sa šibenskim festivalom FALIŠ, redateljem Miroslavom Sikavicom, Ženskom mrežom Hrvatske i Mrežom antifašistkinja Zagreb.

U žiri se svake godine uz predstavnike Fonda uključuju i prošlogodišnji dobitnici, pa su tako ove godine Hrvoje Šimičević, Ivana Marković, predstavnice Feminističkog kolektiva – fAKTIV i Vesna Kesić ispred Fonda za druge odlučili da će 2020. godine nagradu osvojiti Transmigrantski kolektiv Žene ženama te volonterska grupa Alpinisti, speleolozi i visinci pomažu Zagrebu čiji su se članovi penjali po zagrebačkim krovovima neposredno nakon potresa i pomagali građanima.

Transmigrantski kolektiv Žene ženama koristi umjetnost kako bi okupio žene koje žele da im Hrvatska bude dom, povezujući ih sa ženama kojima je Hrvatska već dom, kako bi im se olakšala integraciju u novu, stalno mijenjajuću zajednicu. U kolektivu djeluju žene koje su dobile azil, one koje ga još čekaju, studentice s Erasmus programa, umjetnice i aktivistkinje. Sudjelovale su i u ovogodišnjem Noćnom maršu, ukazujući na pitanje sigurnosti žena u suvremenim migracijama, a Fondu za druge iznimno je važno njihovo zalaganje za izgradnju boljeg i pravednijeg društva za sve žene i djevojčice.

Volonterska grupa okupljena u Facebook grupi Alpinisti, speleolozi i visinci pomažu Zagrebu nesebično je uskočila u pomoć Zagrepčanima u danima nakon potresa, uklanjajući opasno nakrivljene dimnjake i dijelove krovišta koji su prijetili stanarima zgrada i prolaznicima. Čak i nakon isteka od dva tjedna na koja su se obvezali, nastavili su pomagati sugrađanima u nevolji.

Fond za druge pokrenuli su Zvonimir Dobrović i Bruno Isaković u svrhu prikupljanja sredstava za potporu umjetničkim i aktivističkim projektima i edukaciju pojedinaca čiji rad i ideje pružaju nadahnuće i osnaživanje projekata unutar vlastitih zajednica. Više informacija o fondu i o tome kako postati donator možete pronaći na službenoj internetskoj stranici: www.fund4others.org.

[izvor informacije Domino]