Fellini: Rođeni sam lažljivac — hrvatska premijera proslavljenog biografskog doxa ove subote u Dokukinu KIC. Federico Fellini: veliki lažljivac i veliki čarobnjak

Zagreb, 25. veljače 2020. — Povodom 100. obljetnice rođenja redateljskog genija Federica Fellinija, a u suradnji s zagrebačkim Talijanskim institutom za kulturu, Dokukino KIC, u subotu, 29. veljače u 19 sati, premijerno u Hrvatskoj prikazuje jedinstveni dokumentarni testament Fellini: Rođeni sam lažljivac (2003.) u režiji Damiana Pettigrewa. Nastao iz dugotrajnih i iscrpnih razgovora s Fellinijem i to samo godinu dana prije njegove smrti, ovaj intrigantni filmski portret donosi fascinantan uvid u neortodoksne kreativne metode, svijest i filozofiju talijanskog redatelja čiji je rad duboko obilježio europski film u svim njegovim etapama počevši od kraja Drugoga svjetskog rata kada postaje jedan od najvažnijih predstavnika talijanskog neorealizma.

Fotografiju ustupio Art kino Croatia

Sam Fellini proces nastajanja ovog filma opisao je kao „najduži i najdetaljniji razgovor ikad snimljen na temu njegove osobne vizije“, a u iscrpnim konverzacijama s redateljem daje nadahnute opise same srži umjetnosti, užitka stvaranja, svjetla kao duše filma, filma kao anticipacije života i medija koji gledateljima omogućava direktan kontakt s nesvjesnim i potiče na refleksiju. U filmu je vidio i potencijal utjehe i zaštite od života, dok je samog sebe opisao kao velikog lažljivca ali i velikog čarobnjaka.

Često grub prema glumcima s kojima je radio, pa i prema svojem vječnom alter egu Marcellu Mastroianniju, vidio ih je kao lutke i marionete, vrijedne i iznimne, ali ipak samo kao medije prenošenja (vlastite) priče. Svjedočanstva njegova ponekad teškog karaktera (uz smijeh) daju glumci Donald Sutherland, Roberto Benigni i Terence Stamp nazivajući ga diktatorom i demonom, a u filmu se pojavljuje i čitav niz Fellinijevih suradnika kao što su scenarist Tullio Pinelli, snimatelj Giuseppe Rotunno, književnik Italo Calvino i brojni drugi.

Fellinijevi filmovi, prvenstveno oni iz kasnijih faza, jedinstvena su mješavina sjećanja, snova, fantazije i žudnje. Pridjev „felinijevski“ postao je tako sinonim za bilo kakvu vrstu ekstravagantnog, začudnog, gotovo baroknog stila u filmu, ali i umjetnosti općenito, čime je utjecao na važne autore, prvenstveno Davida Lyncha, Tima Burtona, Terryja Gilliama, ali i Rainera W. Fassbindera i Françoisa Truffauta, dok je u suvremenom kontekstu filmove Paola Sorrentina teško zamisliti bez upravo tog karakterističnog „felinijevskog“ začina.

S početkom u 19 sati, u subotu, 29. veljače, uvodnu riječ u film dat će dr. sc. Tomislav Brlek. Ulaznice po cijeni od 22 kune mogu se rezervirati na stranici Dokukina KIC, gdje se mogu pronaći i sve dodatne informacije.

Fellini: Je suis un grand menteur / Fellini: I’m a Born Liar – IMDb

[izvor informacije Dokukino KIC]