Plesna predstava „Nemir ptica“ Zrinke Lukčec Kiko

Plesna predstava u koreografiji Zrinke Lukčec Kiko i izvedbi Marina Lemića bit će premijerno izvedena u petak, 10. svibnja, u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru. Poigravajući se motivima putovanja, potrage, potrebe, predstava propituje koliko smo spremni prihvatiti da se promjena koju želimo možda ne odnosi na nešto vanjsko i daleko, nego da smo samo propustili vidjeti to što je u nama. Dramaturginja na predstavi je Maja Sviben, kostimografkinja Ozana Gabriel, a oblikovatelj svjetla Marino Frankola.

Reprizna izvedba na rasporedu je u subotu, 11. svibnja, u 20 sati u ZPC-u. Cijena ulaznice iznosi 40,00 kuna, a za studente, učenike, umirovljenike i članove strukovnih plesnih udruga 30,00 kuna. Ulaznice se mogu rezervirati na mail blagajna@zagrebackiplesnicentar.hr ili kupiti na blagajni (Ilica 10) te online.

Predstava je nastala u suradnji udruge Plešimedo i Zagrebačkog plesnog centra uz podršku Ministarstva kulture i Gradskog ureda za kulture Grada Zagreba.

Ako je svako putovanje iskorak u nepoznato, onda je i svaki povratak želja da osjetimo sigurnost svakodnevnih rituala. No u kojem trenutku rituali postaju zamor rutine, a iskoraci u nepoznato samo nezaustavljiva želja za nečim drukčijim, za promjenom, za nekim udaljenim nedohvatnim ciljem? Poigravajući se motivima putovanja, potrage, potrebe, predstava propituje koliko smo spremni prihvatiti da se promjena koju želimo možda ne odnosi na nešto vanjsko i daleko, nego da smo samo propustili vidjeti to što je u nama. Jednako kao što drugi katkad ne vide nas, nego sliku koju namjerno odašiljemo. Ta slika zna prevariti i nas same, ona je očekivanje koje nas tjera naprijed, usmjerava nas prema novim iskustvima i poticajima, no istodobno zamagljuje razloge zbog kojih se krećemo prema nečem drukčijem i uzbudljivom. Ako je razlog promjena sama po sebi, nećemo otkriti kamo bismo zapravo trebali stići. Ako je razlog to da nismo prepoznali promjenu, a ona se već dogodila, nećemo znati ni odakle smo krenuli. Možda nam se na trenutke učini da sa sigurnošću znamo kamo nas žudnja vodi i što nas tamo čeka. Tad najviše osjećamo nemir ptica.

[izvor informacije Zagrebački plesni centar]