17. izdanje Queer Zagreb Sezone donosi nam bogati kulturni program obilježen estetikom koja se poigrava čežnjama, identitetima i snovima.

Zagreb će ponovno, od 17. do 24. svibnja, postati mjesto umjetničke slobode.  Kroz osam festivalskih dana publika će moći pogledati niz predstava, između ostalog i kazališni happening Usmeni spomenik, nagrađivanih domaćih autorica Anice Tomić i Jelene Kovačić, čija je premijerna izvedba u formi turističke šetnje gradom za ograničeni broj sudionika održana u prosincu 2018. Usmeni spomenik nastao je kao kreativni odgovor na knjigu Usmena povijest homoseksualnosti u Hrvatskoj, koja je pak rezultat istraživanja Queer Zagreba, a temelji se na osobnim svjedočanstvima 25 ispitanika – pripadnika LGBTQ zajednice koji su odlučili podijeliti svoja iskustva, stvarajući na taj način usmenu povijest skrivanih i vrlo često prešućivanih ljubavi.

Na Queer Zagreb ponovno nam dolazi dragi dugogodišnji prijatelj festivala, uvaženi njemački autor Raimund Hoghe, čije izvedbe iznova izazivaju veliko zanimanje publike i struke, sa svojom zapaženom predstavom Canzone per Ornella koja je premjernu izvedbu imala na Festivalu u Avignonu te mlada zvijezda njujorške koreografske i plesne scene Joshua Monten s plesnom predstavom Romeo, Romeo, Romeo. Stalni postav Muzeja suvremene umjetnosti postat će pak mizanscena performansa Monamipierrotmonami talijanskog umjetnika Jacopa Milianija.

Posebna programska poslastica stiže kao hommage kultnom Woodstocku spektakularnim glazbenim performansom Pedeset nijansi Queera. Obilježavajući 50 godina Woodstocka, „žena za sva vremena“, Zdenka Kovačiček, pojavljuje se u ulozi neponovljive Janis Joplin, karizmatični roker s holivudskim iskustvom Zlatko Burić Kićo u ulozi Joe Cockera, a sve to u režiji Branka Brezovca. Na ovom jedinstvenom događaju nizat će se glazbene izvedbe, performansi i videoinstalacije evocirajući sjećanja na tu nezaboravnu proslavu slobode.

Ove godine Domino ima čast otvoriti izložbu japanskih drvoreza Shunga u Meštovićevom paviljonu HDLU-a, bit će to prvo predstavljanje shungi u ovom dijelu Europe. Shunga slike bile su izrazito popularne u Japanu, a nazivane su i „proljetnim slikama“ te su ih izrađivali svi veliki majstori drvoreza poput Hokusaia, planetarno poznatog po Velikom valu, čije će slike biti izložene i u Zagrebu. Te eksplicitne, zabranjivane i prekrasno detaljne erotske slike, grafike i knjige inspirirale su Toulouse-Lautreca, Rodina i Picassa, a utjecaj shunge vidljiv je i u današnjoj pop-kulturi Japana, od tattoo umjetnika do anima i mangi. Početkom 21. stoljeća shunga biva ponovno otkrivena i predstavljena široj javnosti velikom izložbom u londonskom British Museumu, a jedan od kustosa British Museuma, Stuart Frost, sudjelovat će i na zagrebačkoj izložbi.

Posebni segment festivala donosi seriju programa posvećenih dizanju vidljivosti potpune anatomije klitorisa. Tijekom Queer Zagreba održat će se niz radionica na kojima će polaznici izrađivati 3D modele klitorisa, vesti klitorise s feminističkim citatima, čitati i raspravljati o svemu što se klitorisa tiče i dotiče. Kao kruna svega, klitoris ulazi i u javni prostor, velikom instalacijom rascvjetanog klitorisa na jednom od zagrebačkih trgova. Neka cvate tisuću klitorisa!

Više o programu i rasporedu predstava, izložbi i radionica pronađite ovdje.

Napomena: Dominovi festivalski programi dio su Inicijative umjetnost dostupna svima prema kojoj se ulaznice rezerviraju na udrugadomino.marketing@gmail.com, a po izlasku s izvedbe svaki posjetitelj sam upisuje cijenu na ulaznicu ovisno o svojim mogućnostima podrške odgledanom umjetničkom radu.

Ulaznice za glazbeni performans Pedeset nijansi Queera možete od 6. svibnja, po cijeni od 50 kuna (prihod ide u Fond za druge), kupiti na https://www.eventim.hr/hr, u uredima udruge Domino, Petrinjska 38 (radnim danom od 9 do 17 sati) i Eurokaza, Dežmanov prolaz 3 (radnim danom od 9 do 15 sati), kao i jedan sat prije početka koncerta u prostoru Muzeja suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17.

[izvor informacije Queer Zagreb]