Zadovoljstvo nam je pozvati vas na otvorenje izložbe u utorak 30.4. u 19 sati.

Niko Mihaljević / Muzej kristalne lubanje

“Godine 1927., dok su bili u potrazi za izgubljenom civilizacijom Atlantide, arheolozi su u ruševinama mayanskog grada otkrili strahovito izniman – i možda najstariji – predmet koji je ikada oblikovala ljudska ruka.To je savršena kopija ljudske lubanje, predivno izrađena i polirana iz jednog jedinog komada kvarcnog kristala. Ona je, jasno, proizvod sofisticirane civilizacije – njezina je starost procijenjena na 12,000 godina! Lubanjine oči trepere kao da su žive. Promatrači nam govore o čudnim zvukovima, mirisima i svjetlosnim efektima koji iz nje izlaze. Kaže se da je njezin utjecaj prouzročio nered, fizičke povrede, čak i smrt. Je li moguće da je taj tajanstveni predmet naša veza s ljudskom tamnom, magičnom prošlošću? Je li on glasnik iz drugog doba – ili drugog svijeta?”

Navedeni citat je blurb s hrvatskog izdanja kultne knjige “Kristalna lubanja” Richard M. Garvina posvećene tajanstvenoj Mitchell-Hedgesovoj kristalnoj lubanji, za koju se prije desetak godina utvrdilo da je krivotvorina nastala tridesetih godina 20. stoljeća. Osim što je iznjedrio niz pseudoznanstvenih teorija i globalni new age religijski pokret, ovaj je ezoterični artefakt inspirirao i najrazličitije pop-kulturne proizvode, poput četvrtog nastavka filmskog serijala Indiana Jones, epizode znanstveno-fantastične serije Stargate SG-1, epizode Bonnelijevog stripa Martin Mystére, pjesme američkog heavy metal sastava Mastodon, luksuznog brenda votke Crystal Head Vodka holivudskog glumca Dana Aykroyda…

Muzej kristalne lubanje, utemeljen 2019. godine, proučava fenomen kristalnih lubanja kao suvremeni primjer tranzicije mitološkog narativa u popularnu kulturu. Muzejska kolekcija trenutno sadrži 11 eksponata koji datiraju od 1988. do 2019. godine. Budući da je Muzej za sada bez stalnog prebivališta, njegova je prva privremena inkarnacija u zagrebačkoj Galeriji VN. Osim (polu)stalnog postava i čitaonice premijerno će biti predstavljen i konceptualni zvučni rad Nike Mihaljevića “It Sounded Like a Large Jungle Cat Was Prowling Through the House, Accompanied by the Sound of Chimes and Bells” koji je posvećen biokristalografu Franku Dorlandu.

Izložba ostaje otvorena do 18.5. 2019.

———

Niko Mihaljević (Split, 1985.) je konceptualni umjetnik i dizajner vizualnih komunikacija. Magistrirao je na Werkplaats Typografie (ArtEZ Institute of the Arts) u Arnhemu, Nizozemskoj. Dobitnik je Nagrade Radoslav Putar 2016 (Young Visual Artists Awards) za najboljeg mladog hrvatskog umjetnika. Njegovi recentni projekti uključuju avangardni karaoke performans “Need Your Love So Bad” (2017.) te “Circumnavigare necesse est, vivere non est necesse” (2016.), filozofski dijalog koji dokazuje da je otok Prvić uistinu kopno sa svih strana okruženo morem. U području vizualnih komunikacija proučava i dokumentira vernakularni amaterski grafički dizajn i tipografiju (“Veliki izbor talijanskih hlača: Zagrebački A4 dizajn ulice”, 2016.). Osnivač je Muzeja kristalne lubanje. Komponira ezoterične recitale za sintesajzer kao Soft Temple II. Radi kao samostalni grafički dizajner te kao docent na odjelu Medijskog dizajna na Sveučilištu Sjever.


Galerija VN poziva umjetnike i kustose da se prijave na natječaj za izlaganje u 2020. godini. Rok prijave je 17. lipnja 2019.

Program Galerije VN usmjeren je ka promoviranju inovativnih umjetničkih radova, istraživačkog pristupa, aktualnih tema i kritičkog promišljanja zbilje (socijalne, političke, tehnološke, privatne, intimne) te kreativne interpretacije izlagačkog prostora kroz suvremene umjetničke praske. Kontinuirano usmjerenje Galerije prema mladim autorima nastavljamo i dalje, kao i izlaganje već potvrđenih autora. Uz umjetničke projekte natječaj je otvoren i za kustoske koncepcije.

Prijedlozi se podnose putem prijavnice koja se nalazi ovdje: prijavnica (.doc)

Rok za predaju prijava je 17. lipnja 2019.

Prijave će razmatrati Umjetnički savjet Galerije VN u sastavu: Jasna Jakšić, Daniel Kovač, Ines Krasić, Olga Majcen Linn, Sunčica Ostoić i Sabina Sabolović. Odabrani prijedlozi bit će objavljeni na web stranici do 15. srpnja 2019. te uvršteni u program Galerije VN za 2019. godinu koji se predlaže za sufinanciranje Ministarstvu kulture RH i Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Ispunjena prijavnica i dodatni materijali mogu se slati poštom, e-mailom ili osobno donijeti u Galeriju VN.

[izvor informacije Galerija VN]