A Quiet Place (2018.)
Redatelj: John Krasinski

Mjesto tišine je svijet u bliskoj (ili daljoj) budućnosti u kojem prevladavaju slijepa predatorska čudovišta koja proždiru sve što ispušta neki zvuk. Ljudska rasa, ili ono što je preostalo od nje, morala se prilagoditi situaciji. Žive u potpunoj tišini, sporazumijevaju se znakovnim jezikom nijemih, a ako kojim slučajem netko proizvede neki zvuk, dovodi u opasnost po život ne samo sebe, već i ostale s kojima je u dodiru. Već na početku filma vidimo u kakvoj je nezavidnoj situaciji obitelj s troje djece. Kada najmlađe dijete slučajno aktivira zvučnu igračku, postaje plijen nemilosrdnog čudovišta. Obitelj skrhana nastavlja put prema utočište u kojem preživljavaju u tišini…

Mjesto tišine ; Ustupio Blitz Film & Video

Zanimljiva premisa o zlokobnom svijet u kojem se ljudska rasa suočava s opakim predatorima koji kao da su izašli iz noćne more. Majka i otac (Emily Blunt i John Krasinski) na sve moguće načine pokušavaju u opasnoj svakodnevnici zaštiti svoje dvoje djece, ali uvijek se nađu nepredviđene okolnosti… ‘Mjesto tišine’ je komorni SF horor s minimalnom glumačkom postavom, film koji je napravio mali žanrovski pomak budući da se i horor i SF u svojem mainstream izdanjima u pravilu služe prokušanim i predvidljivim trikovima.

Osobiti problem u ‘Mjestu tišine’ predstavlja trudnoća u vremenu i prostoru u kojem mala djeca nisu poželjna. Već sam porod dovodi u opasnost čitavu obitelj, jer novorođenče mora obaviti svoju prirodnu porođajnu dernjavu. A ni majci nije lako, jer bez glasa mora izdrzati trudove. Sve to nas uvlači u nelagodu svijeta u kojem opasnost vreba u svakom trenutku i iza svakog ugla.

Redatelj John Krasinski dodijelio je sebi glavnu mušku ulogu. Emily Blunt ima zanimljivu glumačku karijeru, gledali smo je u filmovima kao što su ‘The Girl on the Train’ (2016.), ‘The Huntsman: Winter’s War’ (2016.), ‘Sicario’ (2015.), ‘Edge of Tomorrow’ (2014.), ‘Looper’ (2012.)… da nabrojimo samo neke.

Robert Jukić, Zagreb, 27.04.2018.

Informacije o filmu:

Mjesto tišine
Platinum Dunes, Sunday Night, 2018.
Trajanje: 90 min.
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos
Glume: Emily Blunt, John Krasinski, Millicent Simmonds, Noah Jupe, Cade Woodward, Leon Russom

Mjesto tišine – Facebook
A Quiet Place – IMDb

FILM: MJESTO TIŠINE, SF horor [osvrt Robert Jukić], >http://film-mag.net/wp/?p=35685. Fotografije ustupio Blitz Film & Video

Objavljuje F.I.L.M.29. travnja 2018