Igrač broj 1
Ready Player One (2018.)
Redatelj: Steven Spielberg
Glumci: Tye Sheridan, Vin Diesel, Olivia Cooke, Hannah John-Kamen
Žanr: akcija, avantura, Sci-Fi
Trajanje: 140 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
‘Igrač broj 1’ prati priču tinejdžera Wadea koji svoje dane provodi igrajući OASIS. Wade ima želju iz sumornog svijeta pobjeći u globalnu mrežu virtualne utopije gdje korisnici vode idilične alternativne živote. Kada ekscentrični multimilijarder i tvorac igrice James Halliday umre, u oporuci ostavi svoje bogatstvo onome tko pobijedi u dobro smišljenom lovu na blago. Koristeći svoj avatar, Wade će se u utrci za blagom morati suprotstaviti moćnim protivnicima koji ga neće prestati napadati i u stvarnom svijetu. Nova avantura legendarnog redatelja i višestrukog Oscarovca Stevena Spielberga, temeljen na istoimenom bestseleru Ernesta Clinea.

Igrač broj 1 – Movie Site
Ready Player One (2018.) – IMDb

Legenda o konkubini
Kûkai / Legend of the Demon Cat (2017.)
Redatelj: Kaige Chen
Glumci: Xuan Huang, Shôta Sometani, Yuqi Zhang
Žanr: drama, fantazija, misterija
Trajanje: 129 minuta
Država: Kina

Sadržaj:
Kineski pjesnik i japanski redovnik udružuju se da bi istražili demonsku mačku koja je zaposjela generalovu ženu i tako opustošila carski dvor. Istraga vodi do sablasnih i neočekivanih preokreta, zbog čega pjesnik i redovnik dolaze do rješenja misterija desetljećima stare smrti legendarne prekrasne konkubine Yang Guifei. Za potrebe produkcije redatelj Chen Kaige izgradio je cijeli jedan grad, s jezerima, rijekama, palačama, glamuroznim zgradama i parkovima, čija je cijena premašila 200 milijuna američkih dolara. Za snimanje ovog epa kreirano je preko 15 tisuća kostima te dizajnirano više od 1.200 vizualnih efekata za kreiranje misterioznog lika- demonske mačke.

Legenda o konkubini – Facebook
Kûkai / Legend of the Demon Cat – IMDb

Dječak u oblacima
Cloudboy (2017.)
Redatelj: Meikeminne Clinckspoor
Glumci: Daan Roofthooft, Ayla Gáren, Audhild Nutti, Joakim Trägårdh
Žanr: obiteljski
Trajanje: 78 minuta
Država: Belgija, Nizozemska, Švedska, Norveška

Sadržaj:
12-godišnji Niilas živi s ocem otkako zna za sebe i gotovo se uopće ne sjeća svoje majke. Stoga nije nimalo sretan kada je ljeto prisiljen provesti s majkom, među Saamima, narodom na ruralnom sjeveru Švedske. Unatoč toploj dobrodošlici, Niilas se povlači u sebe i jedina koja ga uspijeva izvući iz ljušture njegova je polusestra Sunnà. Saami se bave uzgojem sobova, a kada jedan od njih nestane, Niilas se pridružuje potrazi. Postupno, on otkriva svoje korijenje i doživljava najuzbudljivije ljeto svoga života, ispunjeno pustolovinama. Smješten u očaravajuć krajolik švedskog sjevera, film istražuje odnos između čovjeka, životinja i prirode te važnost i ljepotu suživota obilježenog poštovanjem i odgovornosti prema prirodi.

Nagrade i festivali:
TIFF Kids International Film festival 2017; Kristiansand International Children’s Film Festival 2017 – ECFA Award; Zlín International Film Festival for Children and Youth 2017; Zurich Film Festival 2017; Giffoni Film Festival 2017; Zagreb Film Festival 2017; KinoKino Festival 2018.

Dječak u oblacima – Movie Site
Cloudboy – IMDb

Odgođena revolucija
Odgođena revolucija (2015.)
Redatelj: Vlatka Vorkapić
Glumci: Saša G., Đurđa G., Iva A., Marko M.
Žanr: dokumentarni
Trajanje: 71 minuta
Država: Hrvatska

Sadržaj:
U Hrvatskoj se prije 25 godina istovremeno ratovalo i trgovalo. U jeku najžešćih ratnih stradavanja austrijski državljanin Georg Gavrilović postaje vlasnik najveće mesne industrije u Hrvatskoj. Njemu se sada sudi za ratno profiterstvo, a slučaj istražuje novinarka Iva. Jedna od posljednjih žrtvi tranzicijske pljačke jest i tvornica tekstila Kamensko. Njegova bivša radnica Đurđa ukazuje na kriminal zbog kojeg su ona i njezine kolegice završile na ulici. Sa stanjem u društvu u kojem uz 250 ekstremno bogatih više od 800 000 ljudi živi na rubu siromaštva ne miri se ni Marko, mladi socijalist i član radikalne lijeve stranke, koji uličnim akcijama i prosvjedima zagovara pravednije društvo.

Nagrade i festivali:
Zagreb Film Festival 2017. – program Film neposluha

Odgođena revolucija – Facebook
Odgođena revolucija – IMDb

Iskupljenje u New Yorku
You Were Never Really Here (2017.)
Redatelj: Lynne Ramsay
Glumci: Joaquin Phoenix, Ekaterina Samsonov, Alessandro Nivola
Žanr: akcija, triler
Trajanje: 90 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Traumatizirani veteran i bivši agent FBI-a Joe, kojem nasilje nije stran pojam, u posljednje vrijeme za život zarađuje pronalazeći nestale mjade djevojke. Kada ga ugledni političar iz New Yorka unajmi da pronađe njegovu nestalu kćerku, posao se ubrzo izmiče svakoj kontroli, a Joea počnu mučiti noćne more dok istovremeno otkriva umreženu urotu koja ga može odvesti do konačnog iskupljenja… Ili do vlastite smrti.

Iskupljenje u New Yorku – Movie Site
You Were Never Really Here – IMDb

7 dana straha
7 Days in Entebbe / Entebbe (2018.)
Redatelj: José Padilha
Glumci: Rosamund Pike, Daniel Brühl, Eddie Marsan
Žanr: triler
Trajanje: 107 minuta
Država: Velika Britanija

Sadržaj:
Istinita priča iz 1976. godine kada su četvorica otmičara — dvojica Palestinaca i dvojica Nijemaca — oteli zrakoplov Air Francea s 250 putnika i usmjerili ga na slijetanje u grad Entebbe u Ugandi, dok su zahtijevali oslobađanje desetina palestinskih i propalestinskih zatvorenika. Izrael je tada odgovorio vrlo riskantnom operacijom spašavanja talaca: potajno su poslali elitne komandose pod vodstvom Yonatana Netanyahua. Izraelski komandosi su u toj akciji izveli iznenadni napad u kojem su pobili sve otmičare i 20 vojnika iz Ugande, a zatim su zrakoplovom vratili u Izrael sve otete putnike i članove posade. Istinita priča o talačkoj krizi u avionu snimljena prema stvarnim događajima iz 1976. godine.

7 dana straha – Movie Site
7 Days in Entebbe / Entebbe – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexxKino EuropaArt kino Croatia i IMDb]

Novo u hrvatskim kinima od 29.03.18.: Igrač broj 1; Legenda o konkubini; Dječak u oblacima; Odgođena revolucija;…

Objavljuje F.I.L.M.28. ožujka 2018