“Srbenka”, novi dugometražni dokumentarni film Nebojše Slijepčevića (Gangster te voli) doživjet će svoju svjetsku premijeru u natjecateljskom programu 49. izdanja međunarodnog filmskog festivala Visions du Réel, koji se održava od 13. do 21. travnja u švicarskom gradiću Nyonu, nadomak Ženeve.

Festival, koji je većinom rezerviran za svjetske i međunarodne premijere, nalazi se u biranom društvu Doc Alliancea, mreže koja okuplja 7 najznačajnijih europskih festivala dokumentarnog filma. Festival tijekom svojih 9 dana, okupi čak 40-ak tisuća gledatelja i više od 1200 profesionalaca u jednom od najznačajnijih Industry događanja u Europi.

Srbenka ; Ustupio Restart

Dokumentarni film “Srbenka” prati pripreme i probe za predstavu Aleksandra Zec, Olivera Frljića, u produkciji HKD Teatra iz Rijeke. Kazališne probe ubrzo prerastaju u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio. Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno promatra utjecaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno djece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj godinama nakon završetka Domovinskog rata.

Film je već u razvoju primijećen od strane profesionalne javnosti kad je 2017. godine tijekom Sarajevo Film Festivala osvojio 3 nagrade na Docu Rough Cut Boutiqueu (HBO Adria Award, CAT & Docs Award te Digital Cube Award).

Film je nastao u produkciji Restarta, a nastanak su podržali Hrvatski audiovizualni centar, Gradovi Rijeka i Zagreb te Kreativna Europa, potprogram MEDIA.

“Srbenka” je jedini film hrvatske produkcije u međunarodnom natjecateljskom programu te se u spomenutoj konkurenciji natječe s još 14 naslova, uključujući i pobjednički film njemačkog Berlinalea.

Osim “Srbenke” u međunarodnoj konkurenciji, u programu Fokus Srbija, uvršten je kratki film Dane Komljena “Sitna ptica”, u koprodukciji Restarta.

Visions du Réel – Movie Site
Srbenka – IMDb

[izvor informacije Restart Label]

Svjetska premijera ‘Srbenke’ u međunarodnoj konkurenciji Visions du Reela, >http://film-mag.net/wp/?p=35253. Fotografije ustupio Restart Label

Posted by F.I.L.M. on 17. ožujka 2018