KRALJICA SEVDAHA“ AMIRA MEDUNJANIN DIGLA PUBLIKU NA NOGE U OFF CIKLUSU

„Kraljica sevdaha“ Amira Medunjanin oduševila je ovog petka, 16.3. u Off ciklusu Zagrebačke filharmonije, a puna dvorana odobravanjem je, dugotrajnim pljeskom i stojećima ovacijama nagradila glazbenike na pozornici.

Potvrdilo se i ovoga puta; Amira Medunjanin jedno od najvećih imena svjetske glazbene scene danas, pjevačica jedinstvenoga glasa i unikatnih interpretacija koja je tradiciju sevdalinke uvela u novo tisućljeće, ovaj puta u sasvim posebnom orkestralnom ruhu Zagrebačke filharmonije.

Pratili su je njezini stalni glazbeni suradnici, međunarodno priznati jazz pijanist Bojan Zulfikarpašić, naš ugledni gitarist i aranžer Ante Gelo te višestruko nagrađivani kontrabasist Zvonimir Šestak, dok je orkestrom Zagrebačke filharmonije ravnao naš cijenjeni maestro Alan Bjelinski.

Ustupila ZF-a

Amira Medunjanin pripremila je birani program poznatih pjesama sa svojega repertoara, a glazba koju izvodi zaživjela je na novi način, u sasvim posebnom orkestralnom ruhu i u bujnim orkestracijama Bojana Zulfikarpašića i ponajviše Ante Gela.

Publika u dvorani, ali i na dijelu pozornice iza izvođača posebno otvorenom za ovu prigodu zbog iznimnog interesa, uživala je u vječnim temama poput Moj dilbere ili Što te nema, ali i u zanimljivim obradama poput Ako znaš bilo što Branimira Johnnyja Štulića („sevdalinke iz Zagreba“, kako ju je duhovito najavila Amira) ili Dušo moja Kemala Montena.

Amira je u svojoj dobro poznatoj, šarmantnoj maniri vodila publiku kroz nezaboravnu koncertnu večer, najavljući pojedine izvedbe svojim duhovitim komentarima, pokazujući prema svakom glazbeniku na sceni poštovanje, a posebice prema orkestru Zagrebačke filharmonije i njezinom koncertnom majstoru Orestu Shourgotu, koji su primili prave ovacije na otvorenoj sceni.

Jedan od izražajnih vrhunaca večeri, među ostalima, bila je svakako i pjesma Sve ptičice zapjevale, unikatna u svojoj emocionalnosti, a cjelokupna večer nije mogla završiti bez sad već antologijske sevdalinke s Amirina repertoara, pjesme Jutros mi je ruža procvjetala koja je cjelokupnu dvoranu digla na noge.

Za sve koji su ovoga petka ulovili svoje mjesto u dvorani – a tjednima se tražila karta više! – bio je to doista vrhunac večeri u kojoj su mogli „isključiti probleme“ i „uključiti“ ono što svi najviše volimo – dobru glazbu. A dobre glazbe te večeri bilo je doista napretek!

Uspješni koncerti ožujka u Off ciklusu su tako sada već za nama, ali nas u travnju očekuju još dvije velike glazbene poslastice: 6.4. – kantata Carmina burana, a 13.4. – čak dva termina Čarobne glazbe Walta Disneya uz projekcije poznatih epizoda iz omiljenih animiranih filmova i žive izvedbe Zagrebačke filharmonije (u 17.30 i u 20.00 sati)!

Još je puno prilika, stoga, da „isključite“ probleme, „uključite“ glazbu – i uđete u svijet Off ciklusa!

[izvor informacije Zagrebačka filharmonija]