Obilježavanje 10. godišnjice hrvatskoga sudjelovanja u Potprogramu MEDIA okupit će prvi put u Zagrebu snažne žene europske audiovizualne industrije. Jubilarni 10. rođendan hrvatski Ured MEDIA proslavit će u petak, 23. ožujka, s početkom u 10 sati, u kinu Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu posebnim događanjem otvorenim ponajprije za filmske profesionalce, ali i zainteresiranu javnost i to uz prethodnu prijavu.

Zanimljive panel-diskusije s temama koje se tiču izazova jedinstvenoga digitalnog tržišta, zaštite autorskih prava te budućnosti Potprograma MEDIA, sve u kontekstu produkcije, promidžbe i distribucije europskoga filma, snažan naglasak stavit će na sudjelovanje žena na vodećim političkim i profesionalnim (filmskim) funkcijama. Tako će se na jednome mjestu okupiti predstavnice Europske komisije, Europskoga parlamenta, mreže Europa Cinemas, udruženja European Women Association i European Film Promotion, radionica usavršavanja kao što su EAVE i MIDPOINT, raznih prodajnih agencija, festivala, produkcijskih i distribucijskih kuća, uključujući predstavnice hrvatske audiovizualne industrije.

Među ostalima, tom prigodom DKE − Ured MEDIA Hrvatske ugostit će: Mariyu Gabriel, povjerenicu za Digitalno gospodarstvo i društvo pri Europskoj komisiji, ministricu kulture Republike Hrvatske dr. sc. Ninu Obuljen Koržinek, Doris Pack, članicu Europskoga parlamenta od 1989. do 2014. te koordinatoricu nagrade Europskoga parlamenta LUX FILM PRIZE, potom Fatimu Djoumer, koja trenutno vodi Odjel za međunarodne odnose u jedinoj mreži europskih kina Europa Cinemas, Leenu Pasanen, festivalsku direktoricu Dok Leipziga, Tine Klint, direktoricu jedne od najjačih danskih prodajnih agencija Level K, irsku producenticu Moe Honan (Moetion Films), koja je oborila sve rekorde europske i svjetske gledanosti dugometražnim animiranim filmom Oops! Noah Is Gone…, Lindu Beath, jednu od etabliranih financijskih stručnjakinja za područje filma, Kristinu Trapp, direktoricu europskoga programa usavršavanja EAVE, priznatu njemačku producenticu, diplomanticu istoga programa i tutoricu Roshanak Behesht Nedjad, Rebeccu Cremona, jednu od rijetkih redateljica i producentica s Malte (Kukumajsa Productions), hrvatske producentice filmskih i festivalskih uspješnica za koje je potporu omogućio Potprogram MEDIA, među kojima i Ankicu Jurić Tilić (Kinorama). Događanju se također pridružuju predstavnice hrvatskih strukovnih filmskih udruženja: Tamara Babun (HRUP) te Katarina Zrinka Matijević (DHFR), a iz europskih udruženja European Women Association – Alessia Sonaglioni, Eurimagesa – Francine Raveney i European Film Agency Directors – Laufey Guðjónsdóttir, koja je također direktorica Islandskog filmskog centra.

Bit će to ujedno obilježavanje desete obljetnice rada Martine Petrović kao voditeljice današnjega Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA Hrvatske (nekadašnjega MEDIA deska Hrvatske). Iako Ured ima zadaću pružati savjete i odgovarati na upite hrvatskih filmskih i televizijskih profesionalaca i autora videoigara, objašnjavajući im različite strategije financiranja i kriterije prihvatljivosti njihovih djela, Martina Petrović iznimno je aktivna i u osmišljavanju i organizaciji inovativnih i kreativnih radionica – bitnih instrumenata izobrazbe, informiranja i umrežavanja kako hrvatskih, tako i europskih filmskih profesionalaca. Jednako je važna i njezina uloga u osnaživanju tzv. ‘malih’ zemalja, odnosno zemalja niskoga produkcijskog kapaciteta, u europskome kontekstu: osim u Europskome parlamentu, također u okviru panel-diskusija važnih europskih filmskih događanja. Ponosna je na prvu nagradu Albert Kapović koju joj je dodijelila Hrvatska udruga producenata tijekom Zagreb Film Festivala 2010. godine za ostvarivanje brzih i uspješnih rezultata u stjecanju europskih sredstava Programa MEDIA kao i za sav doprinos u promicanju hrvatskoga filma.

Za događaj se možete prijaviti putem ove poveznice, a svi ostali detalji dostupni su na službenoj web i Facebook stranici MEDIA-e.

[izvor informacije HAVC]