Film koji vrijedi više od onoga što mu se s pravom može prigovoriti

‘Bone Tomahawk’ ima grešaka nad kojima se filmski kritičari mogu ‘zgražati’, ali te ‘početničke greške’ (radi se o redateljskom prvijencu pisca, glazbenika i filmaša Craiga Zahlera), ne određuju punu sliku filma niti poništavaju njegove vrijednosti.

Unutar žanra vesterna, koji je od svojih vrhunaca doživio brojne reinterpretacije (da spomenemo samo reanimacijske zahvate glumaca redatelja Costnera i Eastwooda), Craigov film ostvaruje osobitosti po kojima ćemo ga pamtiti (pri tome ne mislim na horror prizore koji senzacionaliziraju mračnu prirodu vesterna).

Želja za vizualnom senzacijom osobito je izražena kod novih mladih autora, istovremeno scenarista i redatelja, koji se probijaju na saturiranom žanrovskom tržištu, a raspolažu tehnologijom specijalnih efekata koja ih stavlja pred iskušenja kojima ne mogu odoljeti. Nezavisni autori koji se uspiju dokopati studija obično startaju anegdotskom idejom, dostatnom za kratki film, koji razvlače u cjelovečernji, a autorski zanos odbija svaku dobronamjernu intervenciju.

Ratna sjekira ; Ustupio 2i Film
Ratna sjekira ; Ustupio 2i Film

Craig Zahler, međutim, nije ‘novajlija’ i nije krenuo samo od ideje, već vlastitog djela za koji je znao kako ga želi ekranizirati. Craig nije bez iskustva, ima već više od ‘četiri banke’, talentiran je i kao glazbenik, a osobito se potvrdio kao pisac. Neka od njegovih djela Hollywood je otkupio, ali nije realizirao u filmove, pa se s mlađim producentima odlučio za vlastitu realizaciju. Njegova želja za senzacijom, osobito u području horror inovacija prije je ustupak teenagerskoj generaciji zasićenoj krvavim prizorima nego žarište filma, a u žanrovskoj mješavini kvalitetnija je vestern komponenta. Kad se ne trudi preneraziti gledatelje horror prizorima, Craig mirno vodi radnju u razgovjetnim kadrovima, njegova kamera gotovo je dokumentaristički podrobna, u drvenim interijerima zamjećujemo namještaj do stolarskih detalja, ljudi koji u njima žive, kuhaju ručak i vode ljubav i ustaju iz kreveta u noćnom haljetku, a ne spremni za skok na konja, njegova potjera je promišljena, a ne u bezglavoj žestini. U nastojanju da oblikuje kontekst u punoj mjeri, Craig pušta likove da govore o stvarima koje nisu izravno vezane za aktualni trenutak, katkada ih pušta da predugo govore, ali i to ima funkciju u oblikovanju njihova karaktera.

Kurt Russel (kao šerif) zvijezda je izuzetnog protagonističkog castinga, u istom kostimu i s istim zulufima kao u najavama novog Tarantinovog vesterna (kao da je išetao s jednog seta na drugi:). Richard Jenkins brbljavi je pomoćnik šerifa koji ne prestaje ‘mozgati’ ni iza kanibalskih rešetki, Mathew Fox neustrašiv je kicoš revolveraš s  traumama iz djetinjstva, a Pattrick Wilson nepokolebljiv u potrazi za otetom suprugom, iako mu je ozlijeđena noga.  Zanimljiv epizodni duet ostvarili su David Arquette i Sid Haig.

U filmu redatelja koji je i glazbenik, začudno je (i namjerno) malo glazbe koja je precizno pozicionirana, dominiraju lokalni stvarni zvukovi koji doprinose dojmu dokumentarnosti. Horor prizori jesu zastrašujući (nekoliko gadnih krvavih scena treba prežmiriti), ali čudovišta su najstrašnija kad ih ne vidimo, već ostaju u silhueti.

‘Bone Tomahawk’ je film kojemu se štošta može prigovoriti, ali i pohvaliti, pa je tako na jednom festivalu nagrađen ne samo film, već i redateljski postupak. Craig uspijeva paradoksalno ostvariti nadrealističku atmosferu na gotovo fotografskoj slici Divljeg zapada: zastrašujući pejzaž po kojem se kreću usamljeni likovi, krhku strukturu drvenog gradića izgubljenog u nedovoljno istraženom okruženju, a osobito dojmljivi likovi (ne samo protagonistički kvartet), a ne stereotipovi raspoređeni na pozitivce i negativce, na kakve smo navikli u prosječnim vesternima.

Digresija: Kao pasionirani ljubitelj životinja zamijetila sam dirljivu distinkciju u prikazu žrtava. U filmu u kojem se ekstremnom preciznošću prikazuju muke kojima su izloženi ljudi, pucanj u ranjenog konja obzirno je preskočen elipsom.

Ada Jukić, Zagreb,02.12.2015.

Informacije o filmu:

Ratna sjekira
Bone Tomahawk (2014.)
Caliber Media Company, 2015.
Trajanje: 132 min.
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Redatelj: S. Craig Zahler
Glume: Kurt Russell, Richard Jenkins, Matthew Fox, Patrick Wilson, David Arquette, Sid Haig, Sean Young, Lili Simmons

Ratna sjekira – Facebook
Bone tomahawk – IMDb