Prvi hrvatski festival knjiga od 18. do 27. svibnja 2012. u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu

print

Prvi hrvatski festival knjiga
(tema festivala: Što čitaš?)
Više od 80 promocija, preko 150 sudionika u 4 grada

Zagrebački sajam knjiga – koji se proteklih osam godina održavao u knjižari Profil Megastore u Zagrebu – izrastao je u Prvi hrvatski festival knjiga i ove će se godine od 18. do 27. svibnja održati u četiri hrvatska grada, u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu u organizaciji tvrtke Profil Mozaik. Zagrebački sajam knjiga koji se 8 godina u organizaciji izdavačke kuće Profil održavao u knjižari Megastore u Zagrebu izrastao je u Prvi hrvatskifestival knjiga koji će se, osim u Zagrebu, održavati u Splitu, Rijeci i Osijeku. Prvi hrvatski festival knjiga trajat će od 18. do 27. svibnja. Na Festivalu će se održati više od 80 promocija u kojima sudjeluje preko stotinu hrvatskih pisaca, kritičara i zaljubljenika u knjige.

S ciljem promoviranja knjiga objavljenih u posljednjih godinu dana i osnaživanja kulture čitanja, Festival donosi presjek aktualne hrvatske i svjetske beletrističke te publicističke produkcije. U četirima knjižarama knjižarskog lanca Profil Mozaik (Megastore, Zagreb; knjižara Korzo, Rijeka; knjižara Joker, Split i knjižara Osijek, Osijek) u kojima će se održati program, posjetitelji će moći kupiti knjige s popustom od 20% do 70%.

Festival se u zagrebačkom Megastoreuotvara 18. svibnja u 11 sati u režiji Krešimira Dolenčića. Vizual Festivala inspiriran je agitacijama na čitanje suvremenog umjetnika Vlade Marteka.

Program HFK 2012 ZAGREB

Program HFK 2012 ZAGREB

Što čitaš – tema Festivala
Festival želi podsjetiti i potaknuti na užitak čitanja, pokazati koliko snažno knjige žive uz nas, koliko su nam važni svjetovi koje stvaraju. Niz programa naslovljenih ŠTO ČITAŠ spaja knjige i ljude, najistaknutije domaće umjetnike i javne osobe, koji će svoju ljubav prema čitanju i onim posebnim knjigama u živom dijalogu podijeliti s publikom. O TIJELU u književnosti govoreSlavenka Drakulić, Zoran Ferić i Mima Simić; o LJUBAVI Mani Gotovac, Arsen Dedić, Igor Mandić i Nevena Rendelli; o BRAKU Aleksandar Štulhofer, Rujana Jeger i Željko Subotić, a našu glad za knjigama svojim pričama o HRANI potiču Veljko Barbieri, Lejla Kažinić-Kreho, Igor Mandić i Siniša Švec… Otkrivamo koje su knjige rađale ljubav prema GLAZBI, KAZALIŠTU I ZNANSTVENOJ FANTASTICI, ŠTO pred spavanje ČITAMO DJECI, kako smo odrastali i odrastamo uz STRIP, što nas tjera da PUTUJEMO i o putovanjima maštamo…
Za početak, ili za kraj, tu je i jedno putovanje u prošlost, koje nam govori mnogo o sadašnjosti: Vlado Martek ponovit će svoj rad iz 80-ih – poetsku agitaciju na čitanje – u Profil Mozaik Megastoreu.

Iz programa Festivala izdvajamo i promocije:
William Engdahl: Mitovi, laži i ratovi za naftu (Profil)
Uz svjetski poznatog publicista WilliamaEngdahla govorit će vojni analitičar Igor Tabak, novinarka Katarina Alvir te urednik knjige Stjepan Ravić. ( Zagreb, subota, 19. svibnja, 20.00 – 21.00)
Umberto Eco: Praško groblje (Mozaik knjiga)
Govorit će dr. sc. Morana Čale, profesorica talijanske književnosti i književna prevoditeljica; novinar Dražen Ilinčić te dr. sc. Nino Raspudić, profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, prevoditelj književnosti i teorije s talijanskog jezika. (Zagreb, nedjelja, 20. svibnja, 20.00 – 21.00)
Branislav Glumac: Moja antologija hrvatske ljubavne poezije (VBZ)
Uz autoraće govoritinajveći hrvatski suvremeni lirici od Arsena Dedića do Ivane Simić Bodrožić. (Zagreb, petak, 18. svibnja, 20.00 – 21.00)
Edi Matić: Grimalda (Naklada Ljevak)
Uz autoraće govoritiknjiževni kritičar, esejist, kolumnist i polemičar Igor Mandić;novinarka, skladateljica, spisateljica i kolumnistica Milana Vlaović te pisac Nenad Rizvanović.(Zagreb, ponedjeljak, 21. svibnja, 17.00 – 18.00)
Hrvoje Hitrec: Asasin ili Latica u nevolji (AGM)
Uz autoraće govoriti pjesnikinja, esejistica, kritičarka i novinarka Grozdana Cvitan.(Zagreb, srijeda, 23. svibnja, 12.00 – 13.00)

[izvor informacije Mozaik knjiga]