Različita
Divergent (2014.)
Summit Entertainment, 2014.
Trajanje: 139 min.
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital | Datasat
Redatelj: Neil Burger
Glume: Shailene Woodley, Theo James, Ashley Judd, Jai Courtney, Ray Stevenson, Zoë Kravitz, Miles Teller, Tony Goldwyn, Ansel Elgort, Maggie Q, Mekhi Phifer, Kate Winslet, Ben Lloyd-Hughes, Christian Madsen, Amy Newbold

Različita – Movie Site
Divergent – IMDb

Još jedna varijanta ‘Igre gladi’ snimljena po predlošku bestsellera dvadesetogodišnje! Veronice Roth. Današnja ciljana publika velikih studija su tinejdžeri kojima su omiljeni junaci mlade akcijske heroine (i njihovi partneri), s kojima se po godinama, ponašanju i vokabularu mogu poistovjetiti, a koji raspolažu supermanskim sposobnostima. Prema tom predlošku postavljene su spomenute ‘Igre gladi’, par Kick Ass-ova te erotski vampirski nastavci ‘Sumrak sage’, pri čemu se, iako u (naizgled) različitim žanrovskim okvirima, slijede isti obrasci.

Različita ; Ustupio Blitz
Različita ; Ustupio Blitz

U najnovijem distopijskom SF-u ‘Različita’ glavna junakinja je sedamnaestogodišnja Beatrice, Tris (Shailene Woodley), koja s bratom i roditeljima živi u postnuklearnom sustavu s podjelom na pet društvenih frakcija. Svjetski rat koji je prethodio ovom ustrojstvu gotovo je doveo do istrebljenja ljudske rase, a podjela na frakcije način je da se obuzda agresivna i kompetitivna ljudska priroda i pokuša osigurati trajni mir. Prije punoljetnosti djeca prolaze test, ali i samostalno mogu odlučiti da li će ostati u rodnoj frakciji ili će odabrati drugu. Izbor je jednokratan i neopoziv. Tris na testu ne nalazi jasno usmjerenje, a to je izlaže riziku, jer društvo progoni one koji su ‘različiti’. Na svečanoj inauguraciji Tris se odluči za prelazak u klasu Neustrašivih, što podrazumijeva, zapravo, policijske i vojne snage. Obuka koju mora proći je naporna, ali uz sposobnost i upornost pomoći će joj i trener (Theo James), u kojeg će se postupno i zaljubiti…

Obrazac kao stvoren za adolescentsku publiku multipleksa koja uz kokice i cole može zaboraviti na životne brige koje ih čekaju (ako ništa, kako će platiti dugove koje će im ostaviti stariji 🙂 ). Kada je zaplet filma postavljen, očekivao sam da će se mlada autorica pozabaviti cijelim sustavom kojem naši junaci služe, međutim, to je izgleda bilo previše složeno za mladu vizionarku. Radnja je postavljena ograničeno i pravocrtno, a što se nalazi iza zida kojim se zajednica štiti i tko su mogući napadači, ostaje nepoznato. Razorne posljedice nuklearnog rata nisu konzekventno predstavljene, neboderi su srušeni, ali zrak nije zagađen. Što se ekonomije tiče, ona je kontradiktorno predstavljena radno intenzivnom poljoprivredom, dok se istovremeno koriste sofisticirana sredstva društvenog nadzora, oružja i psihološke manipulacije koja pretpostavlja visokorazvijenu tehnologiju. Ni stroga društvena podjela kao jamstvo reda i mira u društvu nije originalni doprinos mlade autorice romana, ali još stigne čitati Platona (Država ) ili Huxleya (Vrli novi svijet), pa će se možda razviti složeniji sustav koji nudi rješenje za destruktivne kontradikcije ljudske prirode. Možda će u nekom od sljedećih nastavaka filma upitne stvari biti razjašnjene, ali za sada samo pratimo kako se unutar izolirane zajednice ‘Različita’ bori za svoj integritet i slobodu.

Polovica filma, dok se upoznajemo s junakinjom i sustavom, čak i dobro funkcionira, iako sadrži klišeje (pogotovo sadržaj vojne obuke), ali kada priča zađe u zaplet kojim jedna frakcija nasilnim metodama želi preuzeti vlast od druge (a ne vidi se što ta vlast donosi), film gubi na zanimljivosti. Vječni sukob Dobra i Zla je relativiziran, a u ovom slučaju ne zna se što tko dobiva, očekujemo samo da će prava strana pobijediti. Uglavnom, priča izgleda kao televizijski žurnal o tome kako je započela buna potlačenih protiv tiranije. Možda bi veći dio primjedbi bio riješen da je film malo kraći, a ‘Različita’ bi mogla funkcionirati kao simpatična teen distopija (bar za one rođene poslije Orwellove 1984. 🙂 )

Knjiga. ‘Različita’ Veronice Roth – kombinacija distopijske akcije i ljubavne priče

Robert Jukić, Zg, 28.03.2014.