Komedija: Branislav Nušić
Izvedba: Kazalište Ulysses Zagreb-Brijuni, Mali Brijun, Tvrđava Minor, Predstava 16. kolovoza 2013. (Premijera  2012. godine)
www.ulysses.hr

Nušićev komediografski ‘Pokojnik’, aktualiziran do današnje tranzicijske Crne kronike, pridružio se dilemi oko negativaca u čovječanstvu, koja me muči od prvog pokvarenjaka kojeg sam upoznala u djetinjstvu, od onog malog gada iz vrtića koji je uživao dok mi je trgao igračku. Poslije godina vaganja doprinosa konstrukciji i destrukciji svijeta, pokvarenjaci su dobili potvrdu svojeg umjetničkog razloga postojanja, bez njih ne samo da ne bi bilo moguće živjeti, već to ne bi bilo smiješno. I zato, dok se Missice u kupaćim kostimima pred kamerama zalažu za ‘Mir u svijetu’, a dobri ljudi svima žele ‘Mir i Dobro’, oni koji čitaju i idu u kazalište  znaju koliko su zlikovci zadužili kulturu. I to ne samo oni monstrumi, oni velikaši Zla koji se otimaju za krvava prijestolja, oni Rikardi Treći koji znaju da su zli i koji su svjesni što rade, već populus lopovštine, oni sitni zlikovci koji za sebe misle da su pošteni ljudi, njima ništa nije na savjesti i svojim gledateljima mogu pogledati u oči.

'Naklon nakon izvedbe predstave 'Pokojnik' ; Foto RJ
Protagonisti predstave ‘Pokojnik’ ; Foto RJ

Predstava je uprizorena privlačnim audiovizualnim rješenjima i atraktivnom glumačkom podjelom, osobito kultnim nositeljima glavnih uloga. Jelisaveta Sablić i Zijah Sokolović potvrđuju trajne vrijednosti ne samo individualnih umjetničkih karijera, već jednog vremena kazališne i glumačke popularnosti koja je imala širu produkcijsku i percepcijsku bazu. I drugi glumci  dobro su postavljeni u svojim vječnim i osuvremenjenim ulogama. Katarina Bistrović-Darvaš kao bivša supruga Pokojnika, plavuša zavodničkih oblina, emancipiranog trbuščića (vrijeme terora mršavica prošlo je i na manekenskoj pisti), privlačni novi suprug (Filip Nola), još privlačniji prijatelj (u rekracijskom kontekstu, trener), prepredeni zaručnik kćerke i razmažena kćerka, ministar koji u vlastitom interesu vidi javni interes, sve kao da je skinuto s naslovnica aktualnog žutog tiska. Jedina ljudska žrtva u tom ljudskom cirkusu je Pokojnik (Miodrag Krivokapić),  neko vrijeme izgleda da ima snage u borbi protiv pokvarenjaka, a onda (kao i svi pokojnici) izgubi životnu bitku.

Od rekvizita na sceni, koja ekonomično koristi i pokrajnje prostore Tvrđave Minor, u punoj mjeri su iskorištene rekreacijske naprave (Pilates lopte, opruge, sobni bicikl… ). Zajednička tjelovježba bračnih partnera dosjetljivo  simbolizira osnove naizgled uspješne bračne zajednice. Manje je učinkovita metafora bazena u koju upada nekoliko likova, katkada i bez prijeke potrebe (da se iskoristi, kad je već tamo). U jednoj sceni, koja se namjerno oteže, plašimo se da će se mokri Zijah Sokolović prehladiti.

A što se publike tiče, pun brod i puna tribina, iako se radilo o repriznoj predstavi i radnom danu (petak). Kazališna publika za ulaznicu dobiva i izlet na ekskluzivno mjesto i dopunske doživljaje. Bliski odnos s glumcima i drugim protagonistima Kazališta Ulysses, osobito Radom Šerbedžijom kao svjetskim filmskim celebritijem, koji je u početku osobno sudjelovao u izvedbama na Brijunima, a sada samim svojim prisustvom privlači publiku. Jedan bračni par koji sam upoznala na brodu već godinama dolazi na predstave, i već je skupio kolekciju fotografija s proslavljenim glumcem. A na predstavi koju predstavljam imali su prilike u publici sresti i predsjednika Josipovića.

Isplovili smo oko osam i trideset iz vedre Fažane, koja se nije odrekla Tita, već je na bazi socijalističke prošlosti i marketinških projekata uspjela napredovati kao turistička destinacija. Grad sardina uspio je izvući najbolje što se od masovnog turizma može dobiti i nadomjestiti propale izvore prihoda. Fasada Tvornice stakla potemkinovski je prekrivena jumbo plakatima, a na jelovnicima dominiraju pomfriti i jeftinije mesne porcije, ali restorani su puni, a u luci ima i tajkunskih jahti. Rezidencijski status Brijuna u Titovo vrijeme uključivao je i određena ograničenja posjeta i posjetitelja. I sad ima mjesta na Otocima na koje (iz praktičnih razloga) nije jednostavno dospjeti. Mali Brijuni su jedno od njih. Posjet kazališnoj predstavi tako daje mogućnost i za turistički doživljaj i to je vrsta trajne ekskluzive u ponudi Ulyssesa, koji povezuje avanturu plovidbe i predstave. Odisej je plovio deset godina, a ovo je trinaesta sezona Ulyssesa. ‘To be continued’.

U Zagrebu, 21.08.2013. Ada Jukić