Obnovljen i opremljen najsuvremenijom tehnologijom, muzej postaje moderno središte za doživljaj i promociju hrvatske kulturne i prirodne baštine

Zagreb, 05.07.2024. – Nakon više od tri godine intenzivnih radova i investicije od 31,6 milijuna eura, projekt obnove Hrvatskog prirodoslovnog muzeja uspješno je završen. Napravljena je potpuna obnova i dogradnja povijesne Palače Amadeo, a muzejski prostori moderno su opremljeni kako bi na suvremen i atraktivan način promicali bogatu hrvatsku kulturnu i prirodnu baštinu. Obnovu su financirali Europska unija, Republika Hrvatska i Grad Zagreb. Hrvatski prirodoslovni muzej svoja će vrata građanima otvoriti krajem rujna ove godine.

Fotografiju ustupio HPM

Rezultate projekata obnove danas su u novoobnovljenom muzeju predstavili ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja prof. dr. sc. Tatjana Vlahović i muzejska savjetnica dr. sc. Iva Mihoci. Kao predstavnici osnivača, partnera i financijera, o važnosti ove obnove govorili su ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, državni tajnik i izaslanik ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Domagoj Orlić, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić.

Rekonstrukcijom zaštićenog spomenika kulture Palače Amadeo stvoreni su novi izložbeni prostori opremljeni najsuvremenijom tehnologijom, laboratoriji, suvenirnica i muzejski kafić. Novi stalni postav, obogaćen multimedijskim rješenjima i interaktivnim sadržajima, posjetiteljima će na cjelovit način interpretirati muzejski fundus iz mineraloških, geoloških, paleontoloških, paleoantropolških, zooloških i botaničkih zbirki te im približiti raznolikost živog i neživog svijeta, odgovarajući im na pitanje što je život i kako je nastao.

„Izuzetno smo ponosni na naš novi Hrvatski prirodoslovni muzej koji je ovim projektom postao katalizator razvoja turizma, znanosti i gospodarstva u Zagrebu i njegovoj široj regiji. Novi stalni postav Muzeja, kada na jesen bude dovršen, omogućit će jedinstven doživljaj otkrivanja prirodne baštine kroz modernu muzeološku koncepciju i multimedijsku interpretaciju. Posjetitelji će moći razumjeti i doživjeti evoluciju života na način koji prije nije bio moguć,“  istaknula je prof. dr. sc. Tatjana Vlahović, ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Jačanje znanstveno-istraživačkih djelatnosti te kulturne i turističke ponude
Uz obnovljenu zgradu i novi stalni postav, Hrvatski prirodoslovni muzej dobio je i moderno opremljene prostore za priređivanje povremenih izložbi, održavanje predavanja, radionica i drugih edukativnih programa, a ojačani su i kapaciteti za znanstvena istraživanja. U novim laboratorijima korisnici će moći uživo pratiti znanstvene analize i sami doprinositi stvaranju novih znanstvenih vrijednosti. Dio znanstvenih aktivnosti otvorit će se za javnost u suradnji s obrazovnim institucijama, što će omogućiti i aktivan rad učenicima i studentima, te doprinijeti njihovu prirodoslovnom opismenjavanju.

Otvoren je i nov pristup muzeju i Gornjem gradu preko Vrazovog šetališta, spojnice između zelenog Tuškanca i urbane Demetrove, koja će imati važnu ulogu u revitalizaciji gornjogradskog područja. Novi Hrvatski prirodoslovni muzej obogatit će kulturnu i turističku ponudu Zagreba i okolice, te doprinijeti zapošljavanju i gospodarskom rastu.

Financiranje obnove muzeja i palače Amadeo
Ukupna vrijednost obnove novog Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iznosi 31,6 milijuna eura, a izvršena je kroz dva velika projekta. U sklopu projekta „Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej“, Europska unija sufinancirala je obnovu s 9,9 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a partner Grad Zagreb i Turistička zajednica Grada Zagreba izdvojili su 5,8 milijuna eura. U sklopu projekta postpotresne obnove „Provedba mjera zaštite zgrade i muzejske građe Hrvatskog prirodoslovnog muzeja“, Europska unija je iz Fonda solidarnosti Europske unije financirala konstruktivnu obnovu palače u iznosu od 9,7 milijuna eura kroz Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Dodatna sredstva za obnovu osigurali su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od 1,45 milijuna eura, dok je Grad Zagreb samostalno osigurao još 4,8 milijuna eura.

Muzej svoja vrata otvara najesen
U sklopu završne konferencije uzvanici su razgledali izložbu iz fundusa Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja pod nazivom „Hrvatska prirodoslovna baština – Kukci”, čije su autorice dr. sc. Martina Šašić Kljajo i dr. sc. Iva Mihoci. Izložba je postavljena kao prezentacija mogućnosti novog prostora i izložbene mogućnosti koje muzej nudi, a govori o kukcima – vrstama koje su oblikovale naš planet, predstavljajući ih kroz muzejske zbirke. U Hrvatskom prirodoslovnom muzeju pohranjeno je 36 zbirki kukaca te više studijskih zbirki koje broje preko 450.000 muzejskih predmeta. Izložbu je sufinanciralo Ministarstvo kulture i medija i Grad Zagreb.

Izložbu o kukcima i ostatak stalnog postava Hrvatskog prirodoslovnog muzeja građani će moći vidjeti krajem rujna ove godine, nakon što Muzej službeno otvori svoja vrata.

[izvor informacije Hrvatski prirodoslovni muzej]