Zagreb, 5. srpnja 2024. – U utorak 9. srpnja 2024. u Dokukinu KIC (Preradovićeva 5) s početkom u 19 sati održat će se projekcija filma Dohvatiti sunce: El Shatt u kojem se autorica Ana Bilankov dotiče nekih povijesnih činjenica o najvećem izbjegličkom logoru u sinajskoj pustinji u Egiptu tijekom Drugog svjetskog rata, na temelju materijala iz hrvatskih i međunarodnih arhiva isprepletenih s vizualom ovog pustinjskog ne-mjesta sada. Film je pokušaj rekonstrukcije fragmentiranog sjećanja na nepoznatu povijest o migraciji na Mediteranu kao transtemporalno filmsko putovanje.

Fotografiju ustupio Dokukino KIC

Nakon godina šutnje tema izbjegličkog logora El Shatt premetnula se u predmet interesa najraznolikijih autorskih glasova. Posljednje je javnost imala prilike pročitati opsežnu studiju Branka Radonića El Shatt Dalmatinci u pustinji.  U razgovoru povodom projekcije filma Ane Bilankov Dohvatiti sunce – El Shatt, redateljici će se pridružiti autor publikacije, da bi film interpretirali unutar konkretne povijesne perspektive, dok će povjesničarka umjetnosti i trenerica Kazališta potlačenih Josipa Lulić problematiku osuvremeniti, pomaknuvši naglasak na njene implikacije u aktualnom historijskom trenutku. Razgovor će moderirati filmska kritičarka Iva Rosandić.

Nagrade i festivali:
Međunarodni festival kratkometražnog filma u Oberhausenu 2023. – međunarodni natjecateljski program / Festival kratkometražnog filma FeKK 2023. / Liburnia Film Festival 2023. – nagrada za najbolju režiju (Ana Bilankov), najbolju kameru (Boris Poljak), najbolji dizajn zvuka (Yiannis Loukos) / Međunarodni filmski festival u Bukureštu 2023. / Festival 25 FPS 2023. / Međunarodni filmski festival dokumentarnog i kratkog filma Ismailia 2024. – najbolji kratkometražni dokumentarni film / Festival kratkometražnog filma u Glasgowu 2024. / Međunarodni filmski festival Crossing the Screen 2024. – najbolji kratkometražni dokumentarni film

Ana Bilankov (Berlin / Zagreb) je vizualna umjetnica i redateljica koja radi u medijima eksperimentalnog filma, fotografije i video instalacije. Studirala je povijest umjetnosti i njemački jezik i književnost na Sveučilištima u Zagrebu i Mainzu te završila poslijediplomski studij „Umjetnost u kontekstu“ na Umjetničkom sveučilištu u Berlinu. Izlagala je na mnogim izložbama, dobitnica je brojnih međunarodnih stipendija i sudjelovala je na filmskim i video festivalima na kojima je osvojila nekoliko nagrada.

Detaljan raspored i ulaznice: dokukino.net.

[izvor informacije Restart]