Jedina zanimljivost ovog filma je da ga je režirala kćerka redatelja poznatog po filmovima u kojima je stvarnost podložna zanimljivim i zastrašujućim promjenama, M. Nighta Shyamalana, a koji je u ovom filmu potpisan kao producent. Ishana Shyamalan kao predložak za film uzela je knjigu irskog pisca A.M. Shinea (koji tek čeka prijevod na hrvatski). Film je tematski zanimljiv, ali ipak nije ispunio očekivanja prema trailer najavama. Je li u pitanju redateljsko iščitavanje književnog predloška ili redateljica nije kreativno dorasla svojem ocu, vidjet će se u njezinim narednim filmovima. A možda su gledateljska očekivanja bila veća s obzirom na filmografiju Shyamalanove radionice.

Fotografiju ustupio TMDB

Mlada Mina (Dakota Fanning) na putu autom kroz netaknutu šumu negdje u irskoj divljini izgubi se i potraži pomoć u čudnoj kući odsječenoj od civilizacije. U kući je troje ljudi zatočenih mjesecima. Noću iz svojih skrovišta izlaze tajanstvena bića koja ih tada promatraju, a oni moraju udovoljavati njihovim zahtjevima. Tijekom dana pokušavaju pobjeći iz šume, ali se vrte u začaranom krugu uz zastrašujuća upozorenja. Mina se ne želi pomiriti sa sudbinom objekta promatranja i pod svaku cijenu želi otići iz smrtonosne zamke. A pokušaji bijega kažnjavaju se smrću…

‘Promatrači’ su mješavina horora, fantastike i irske mitologije. Mnogo toga se ne objašnjava, primjerice, kako kuća u divljini može funkcionirati na način digitalne pozornice. Promatrači su dobro koncipirani, ali bi trebala snažnija redateljska ruka da situaciju uvjerljivije postavi. Možemo se podsjetiti na poznati film Davida Lyncha ‘Lost Highway’ iz 1997. u kojem se par vozi cestom s koje nema izlaza. Kako god blisko metafori, Lynch ništa ne prepušta slučaju. Ishana Shyamalan tek počinje svoju karijeru kao kći velikog oca, i ima šansu, uz iskustvo i samokritičnost, krenuti u zanimljivom smjeru.

Više o M. Night Shyamalanu kada u hrvatska kina dođe njegov novi film ‘Trap’.

Robert Jukić
Zagreb, 21.06.2024.

Informacije o filmu:

The Watchers / The Watched (2024.)
Redatelj: Ishana Shyamalan
Glume: Dakota Fanning, Olwen Fouéré, Alistair Brammer, Georgina Campbell, Siobhan Hewlett
Trajanje: 102 min
Država: SADa
Distributer: Blitz

Promatrači – Movie Site
The Watchers / The Watched – IMDb

Film je pogledan u Z Centru