Horizont: Američka saga – prvo poglavlje
Horizon: An American Saga – Chapter 1 (2024.)
Redatelj: Kevin Costner
Glume: Kevin Costner, Sienna Miller, Sam Worthington
Žanr: drama, vestern
Trajanje: 181 min.
Država: SAD
Distribucija: Blitz

Sadržaj:
Ovo dvostruko filmsko putovanje prati proširenje i naseljavanje Američkog Zapada tijekom i nakon Građanskog rata. ‘Horizont: Američka saga – prvo poglavlje’ film koji režira i u kojem igra glavnu ulogu Kevin Costner. Ovo dvostruko filmsko putovanje prati proširenje i naseljavanje Američkog Zapada tijekom i nakon Građanskog rata. Uz zvjezdani ansambl glumaca, “Horizont” istražuje dramatičnu borbu i transformaciju koja je oblikovala Ameriku.

Horizont: Američka saga – prvo poglavlje – Movie Site
Horizon: An American Saga – Chapter 1 – IMDb


Bajkeri
The Bikeriders (2024.)
Redatelj: Jeff Nichols
Glume: Tom Hardy, Michael Shannon, Boyd Holbrook, Jodie Comer, Austin Butler, Norman Reedus, Damon Herriman
Žanr: krimić, drama
Trajanje: 116 min.
Država: SAD
Distribucija: Editus

Sadržaj:
Nadahnut kultnom knjigom fotografija Dannyja Lyona, “The Bikeriders” donosi vam izgled, osjećaj i zvukove golih, podmazanih supkultura vozača motocikala iz 60-ih.
Nadahnut kultnom knjigom fotografija Dannyja Lyona, “The Bikeriders” donosi vam izgled, osjećaj i zvukove golih, podmazanih supkultura vozača motocikala iz 60-ih.
Kathy (Jodie Comer), odlučna članica Vandala koja je udana za divljeg, bezobzirnog vozača bicikla po imenu Benny (Austin Butler), prisjeća se evolucije Vandala tijekom desetljeća, počevši od lokalnog kluba autsajdera ujedinjenih dobrim vremenima, tutnjavom motora i poštovanjem prema njihovom snažnom, postojanom vođi Johnnyju (Tom Hardy). Tijekom godina Kathy daje sve od sebe kako bi se snašla u neukroćenoj prirodi svog supruga i njegovoj odanosti Johnnyju s kojim osjeća da se mora natjecati za Bennyjevu pažnju. Kako život u Vandalima postaje sve opasniji, a klub prijeti da postane još zlokobnija banda, Kathy, Benny i Johnny prisiljeni su donositi odluke o svojoj odanosti klubu i jedni drugima.

Bajkeri – Focus
The Bikeriders – IMDb


Joan Baez: Ja sam glasna
Joan Baez: I Am a Noise (2023.)
Redatelj: Miri Navasky, Maeve O’Boyle & Karen O’Connor
Sudjeluju: Joan Baez, Gabriel Harris, Pauline Baez
Žanr: dokumentarni, biografski, glazbeni
Trajanje: 113 min.
Država: SAD
Distribucija: Restart

Sadržaj:
Film prati glazbenicu, borkinju za građanska prava i aktivisticu Joan Baez oživljujući njenu prošlost uz pomoć jedinstvenih arhivskih snimki. Baez priča o svom uspjehu, ali i o dugogodišnjim psihičkim problemima i terapijama, o obitelji, drogama, starenju te pitanjima krivnje i oprosta. Isprepliću se dnevnički zapisi, obilje nikada viđenog arhivskog materijala, opsežni razgovori s Baez i backstage trenuci s njene oproštajne turneje. Joan Baez: Ja sam glasna donosi intiman prikaz karijere koja se protegla na više od 60 godina glazbene i političke ekspresije koji neće zanimati samo njene fanove.

Joan Baez: Ja sam glasna – Magnolia
Joan Baez: I Am a Noise – IMDb


Ja, kapetan
Io capitano (2023.)
Redatelj: Matteo Garrone
Glume: Seydou Sarr, Moustapha Fall, Issaka Sawadogo
Žanr: drama
Trajanje: 121 min.
Država: Italija, Belgija, Francuska
Distribucija: MCF

Sadržaj:
“Ja kapetan” epska je priča o tinejdžeru koji skupa sa svojim rođakom odluči napustiti Dakar u Senegalu te se zaputiti do Europe. Priča o Seydouu i Moussi moderna je odiseja u kojoj dvojica protagonista moraju nadvladati niz ozbiljnih prepreka. Tijekom svog putovanja primorani su učestalo se mijenjati, sve dok Seydou u konačnici ne postane junakom. Ova velika avantura koja gledatelja vodi kroz pogibeljnosti pustinje i mora te dvosmislenosti i proturječnosti ljudskih bića tijekom kojih se snovi, nade i ambicije glavnih likova pretvaraju u borbu za preživljavanje neće ostaviti mjesta ravnodušnosti…

Nagrade:
Dobitnik nagrade Srebrni lav na festivalu u Veneciji!
Nominacija za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg međunarodnog filma!
Nominacija za nagradu Zlatni globus u kategoriji najboljeg stranog filma!
2 nominacije za nagradu Europske filmske Akademije: najbolji film i režija!

Ja, kapetan – Movie Site
Io capitano – IMDb


Mjesto tišine: Dan prvi
A Quiet Place: Day One (2024.)
Redatelj: Michael Sarnoski
Glume: Djimon Hounsou, Alex Wolff, Lupita Nyong’o, Joseph Quinn
Žanr: drama, horor, SF
Trajanje: 100 min.
Država: SAD, Velika Britanija
Distribucija: Blitz

Sadržaj:
Film prati ženu koja se suočava s prvom invazijom bića koja love putem zvuka u New Yorku. Pomno slušajte, pažljivo se krećite, nikad ni šuma ne stvorite, ako vas ne mogu čuti, ne mogu vas loviti… Dolazi spinoff franšize Mjesto tišine u kojem gledamo oskarovku Lupitu Nyong’o u glavnoj ulozi.

Mjesto tišine: Dan prvi – Movie Site
A Quiet Place: Day One – IMDb

[izvor informacija CineStar, Cineplexx, Kino Kinoteka, Kino Metropolis i IMDb]