Nagradi za najboljšo scenografijo in najboljše oblikovanje svetlobe uprizoritvi ‘Otroci’ na 29. Mednarodnem festivalu malih odrov

S podelitvijo nagrad na Reki se je 12. maja 2024. zaključil 29. Mednarodni festival malih odrov, na katerem se je med 6. in 12. majem v tekmovalnem programu predstavilo osem uprizoritev iz Hrvaške, Avstrije, Črne gore, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Slovenije. Strokovna žirija festivala je podelila nagrado Doriana Sokolića za najboljšo scenografijo in nagrado Veljka Maričića za najboljše oblikovanje svetlobe prvi slovenski uprizoritvi drame Lucy Kirkwood Otroci v režiji Nine Šorak in v izvedbi SNG Drama Ljubljana. V obrazložitvi nagrad je strokovna žirija, ki so jo sestavljali Helena Buljan, Bojan Munjin in Katerina Kocevska, zapisala, da »scenografija Branka Hojnika zelo dobro pričara vzdušje obupanih ljudi v brezizhodnosti sveta, ki se je še včeraj zdel popoln«. Oblikovalki svetlobe Mojci Sarjaš pa je s svetlobno zasnovo uspelo »zelo prepričljivo nakazati vzdušje kataklizmičnega časa, v katerega je postavljena zgodba«. Nagrado Nenada Šegvića za najboljšo uprizoritev v celoti je žirija podelila odmevni uprizoritvi Sofoklejevega Ojdipa v režiji Vita Tauferja in v izvedbi Jugoslovenskega dramskega pozorišta.

Fotografiju ustupio SNG Drama Ljubljana – Foto Peter Uhan

V igri Otroci, ki se odvija nekje na vzhodni angleški obali, spoznamo v na videz lahkotnem in duhovitem klepetu tri protagoniste, Rose (Silva Čušin), Hazel (Saša Pavček) in Robina (Janez Škof), »jedrske fizike, sodelavce izpred tridesetih let, od katerih sta zdaj dva – zakonski par – že upokojena, njuna prijateljica, za katero se je zdelo, da se je ‘izgubila’ v širnem svetu, pa še vedno dejavna na svojem področju. A njihovo spominjanje na skupne mladostne čase, v katerih so bili, kot se kmalu izkaže, prepleteni tudi zasebno, ter razpravljanje o različnih načinih spopadanja s staranjem in slutnjo konca, se nekje na polovici igre obrne v še kako pomenljivo spraševanje o prihodnosti. Nanj močno vpliva osrednji dogodek v drami, nedavna nesreča v bližnji jedrski elektrarni, ki so jo skupaj pomagali graditi in v kateri zdaj, po katastrofi, potrebujejo nesebično pomoč. Iti ali ne iti na pomoč, žrtvovati svoje udobno življenje ali se vdati v usodo …? Neobvezno brskanje po preteklosti, v kombinaciji z nekaj nepredvidljivimi, a zanje ‘usodnimi’ razkritji, tako nenadoma postane neusmiljeno spraševanje o prihodnosti, a ne zgolj o njihovi, temveč o naši prihodnosti in prihodnosti naših – in njihovih – otrok, torej o prihodnosti človeške skupnosti kot take. Spraševanje, ki kot zvonovi davno potopljenega sveta iz slikovite metafore s konca drame trka na našo vest in terja hitro in nedvoumno odločitev. So – smo – je sposobni?« je v repertoarni napovedi igre in uprizoritve Otroci zapisal dramaturg Blaž Lukan.

Igro Otroci je v slovenščino prevedla Tina Mahkota. Ob režiserki Nini Šorak avtorsko ekipo prve slovenske uprizoritve sestavljajo dramaturg Blaž Lukan, scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Tina Pavlović, avtor zvočne podobe Laren Polič Zdravič, lektorica Klasja Kovačič in oblikovalka svetlobe Mojca Sarjaš.

Večkrat nagrajeno uprizoritev Otroci si bo ponovno mogoče ogledati v sezoni 2024/25 na nadomestni lokaciji Drame na Litostrojski 56.

[izvor informacije SNG Drama Ljubljana]