Djevojčica i jaguar: Avantura o neraskidivom prijateljstvu i ljubavi prema životu. ‘Djevojčica i jaguar’ nova je obiteljska avantura koja će pokazati sve ljepote Amazonije, ali i njenu mračnu stranu za koju su zaslužni ljudi.

Tajanstvena veza između djece i mladunčadi divljih životinja, dok odrastaju jedno uz drugo i sklapaju prijateljstva, vrlo je posebna, a dijeljenje takvih priča poput filma ima delikatnu vrijednost. Otkako je njegov dugometražni film ‘Mia i bijeli lav’ iz 2018. stekao međunarodnu slavu, nakon čega je uslijedio ništa manje uspješan Vuk i lav, plodni francuski dugometražni redatelj Gilles de Maistre iznova je dokazao svoj talent da pogodi pravu notu između romantizirane naracije i obrazovnog dokumentarnog filma. Njegov posljednji film ‘Le Dernier Jaguar’ (engleski naslov: ‘Autumn and The Black Jaguar’) prikazan je u više od 600 kina diljem Francuske, ponovno noseći ono što je do sada postalo njegov prepoznatljiv stil.

Fotografiju ustupio TMDB

Odrastanje u amazonskoj prašumi Autumn je donijelo posebno prijateljstvo – izgubljeno mladunče jaguara po imenu Hope. Kada tragičan događaj prisili Autumn da napusti Hope i ode u nepoznati svijet New Yorka, ona godinama sanja o povratku u prašumu i svojoj prijateljici. S 14 godina i nakon što se navikla na gradski život, Autumn otkriva da je njeno selo iz djetinjstva pod prijetnjom trgovaca životinjama i odlučuje da se mora vratiti u Amazonu svom voljenom jaguaru. Anja – Autumnina simpatično nespretna profesorica biologije bezuspješno je pokušava odgovoriti od ovog nepromišljenog plana. Uz Anju, Autumn kreće na putovanje kako bi se ponovno ujedinila s Hope i spasila je od onih koji žele uništiti prašumu i njezin životinjski svijet.

Avantura u dubokoj amazonskoj prašumi Francuski redatelj Gilles de Maistre i scenaristica Prune se nakon velikih uspjeha na zajedničkim projektima ‘Mia i bijeli lav’ (Mia et le lion blanc, 2019.) i ‘Vuk i lav’ (Le loup et le lion, 2021.) vraćaju s novim filmom za cijelu obitelj koji je gozba za oči i hrana za dušu. Ovaj puta filmski bračni par de Maistre gledatelje će odvesti u dubinu amazonske prašume koja skriva mnoge tajne, nevjerojatne susrete, ali i neočekivana prijateljstva.Jedno od takvih prijateljstava je upravo ono između djevojčice Autumn i crnog jaguara koje niti tisuće kilometara koje ih razdvaja ne mogu raskinuti. Autumn i mladunče crnog jaguara Hope odrasli su zajedno u amazonskoj prašumi, no nakon tragedije koja pogodi život djevojčice, ona se nevoljko s ocem seli u New York daleko od svoje baršunaste, crne prijateljice. 8 godina kasnije Autumn otkriva kako je Hope jedini preostali crni jaguar u toj šumi budući da su preostali njene vrste završili kao mete krivolovaca. Bez znanja svog oca, Autumn odlazi u amazonsku prašumu pod svaku cijenu pomoći prijateljici, a slijedi ju njena prilično smotana nastavnica Anja koja ju pokušava vratiti u New York. Ono što ih čeka u Amazoniji je jedna velika avantura i borba za pravdu za koju se moraju sami izboriti.

Zašto baš crni jaguar?
Jaguar je sveti totem u mnogim amazonskim kulturama, duh zaštitnik prašume i vodič najcjenjenijih šamana. Za razliku od točkastih, crni jaguari čine samo desetinu populacije tih divljih mačaka. Iznimno su rijetka i ugrožena vrsta zahvaljujući suludom krčenju šuma i krivolovu ovih veličanstvenih životinja, a ‘Djevojčica i jaguar’ (Le dernier jaguar) pokazuje svu ljepotu njihovog svijeta koji polako nestaje zbog ljudske pohlepe. Možda to zvuči grubo, ali ‘Djevojčica i jaguar’ nije film koji kritizira i nameće mišljenja već veliča prijateljstvo i život u svakom obliku. To nije priča koja je ovdje da rastuži publiku, već joj je namjera da ju razveseli i okrene na drugu stranu – kako uživati u svojem životu okružen ostalim ljudima i svim ostalim oblicima života.

‘Mia i bijeli lav’ kao inspiracija
2019. godine Giles i Prune de Maistre snimili su film ‘Mia i bijeli lav’ koji je osvojio svjetsku publiku svojom nježnom pričom, te su svi tražili nastavak. Taj film se snimao 3 godine budući da je lav jedino prijateljski nastrojen prema osobi ako odrasta s njom. Naravno, bilo je nemoguće ponovno okupiti ekipu tog filma što se prvenstveno odnosi na glumicu Daniah De Villiers i bijelog lava čija se povezanost nakon filma izgubila i bilo bi nemoguće ponovno ju uspostaviti.Baš zbog tog filma, rodila se ideja za ‘Djevojčicu i jaguara’, gdje je okupljen isti tim kako bi se istaknulo uništavanje amazonske prašume i malo poznato pitanje trgovine životinjama. Taj cilj bio je potkrijepljen još jednim nesvakidašnjim odnosom: onim između djeteta i jaguara.

U hrvatskim kinima od 06.06.2024.

[izvor informacije Editus]